The Planted Tank Forum banner

Problem z Nymphoides hydrophylla 'Taiwan'

25K views 24 replies 8 participants last post by  Seattle_Aquarist  
#1 ·
Ta roślina miała się bardzo dobrze przez wiele miesięcy, a potem liście zaczęły stawać się przezroczyste. Dokładnie nie topiące się, ale na pewno nie dobrze. Czy ktoś miał takie samo doświadczenie?

Zbiornik 10 galonów bez co2

Ammoniak 0
Fosforan 5
Azotyn 0
Azotan 40
PH 7.5
GH 7x20= 140
KH 5x10=50

Tabletki korzeniowe. Excel 1 ml dziennie i rozwijać się 3/4 pompy 3 razy w tygodniu z 50 procentową tygodniową wymianą wody

6 godzin światła każdego dnia marineland led.

Inne rośliny mają się dobrze.

Dzięki za wszelką pomoc

Attachments

#2 ·
Mam tę roślinę. Jaki jest twój substrat i co jest w twoich tabletkach korzeniowych? Ogólnie rzecz biorąc, rośliny zrzucają liście, gdy mają mało składników odżywczych, ale wydaje się, że w tym przypadku tak nie jest.

Zakładam, że to nie jest pojedynczy liść z wygiętą łodygą. Czy liście żółkną / jasnozielone? To się dzieje z moimi, które są zacienione. Marginesy na moich zaczną się topić, jeśli zostaną wystawione na działanie powietrza. Jedyną inną rzeczą, która przykuła moją uwagę, jest P na poziomie 5 ppm, co jest trochę wysokie, ale powinno być w porządku.

#3 · (Edited by Moderator)
Myślałem, że na to odpowiedziałem. Przepraszam, jestem nowy na tym forum.

Kraniki korzeniowe to API, a podłoże to gruby biały piasek.

Liść jest wciąż przymocowany do rośliny, podczas gdy powoli staje się przezroczysty, ale pozostaje nienaruszony, aż w końcu staje się miękki i odpada lub go przycinam. Zdarzyło się to wielu liściom. Roślina wciąż wypuszcza liście, tylko w wolnym tempie i wszystkie stają się przezroczyste od krawędzi do środka.

Załączyłem zdjęcie całego zbiornika. Roślina znajduje się po prawej stronie.

Oprócz tych roślin w jednym z filtrów hob rośnie kawałek porthos.

Attachments

#6 ·
Jestem w Kalifornii i to samo dzieje się również w twardej wodzie. Moje doświadczenie z liliami wodnymi, kiedy byłem studentem i musiałem brodzić w ogromnym basenie, czyszcząc je przez 8 godzin, jest takie, że ich starsze liście zaczynają się rozpuszczać. Dotyczy to odmian Nymphaea, Victoria amazonica, Euryale ferox i Nymphoides. Nawet po przeniesieniu do zbiornika z Co2 i nawozami rosła obficie (zbyt obficie), ale starsze liście zaczęły się rozpuszczać i rozpadać. Ostatecznie pozbyłem się mojej, mimo że miałem ją ponad 3 lata. Po prostu za dużo pracy wymagało utrzymanie jej w ryzach i nie miałem innego zbiornika low-tech, do którego mógłbym ją włożyć.

#7 ·
Cześć @Triport,

Zgadzam się, że starsze liście rozpuszczają się u gatunków Nymphaea i Nymphoides, co zwykle zdarza się w moich zbiornikach, gdy dolne liście są „zacieniane” przez nowe liście nad nimi. Właściwie myślę, że rośliny ponownie wchłaniają składniki odżywcze w tych starszych liściach i wykorzystują je do nowego wzrostu.

Jednak w przypadku @Jtiffin@gmail.com wydaje się, że nowsze liście stają się przezroczyste i zniekształcone (z powodu nieprawidłowego rozwijania się liścia), co zwykle jest niedoborem wapnia, gdy występuje na nowszych liściach.

• Like
Reactions: Triport
#9 ·
Oto aktualizacja. Po tygodniach korygowania twardości GH wynosi 260, a KH 40. Roślina wciąż walczy, a liście wciąż stają się przezroczyste. Anubiusowi się to jednak podoba. Wszystkie inne rośliny nadal są wspaniałe.

Jestem otwarty na inne sugestie dotyczące tego, co może być problemem.

Zmieniłem również oświetlenie na lampę zaciskową FinneX, która zapewnia znacznie lepsze światło i pokrycie dla tego zbiornika.

#10 ·
Oto aktualizacja. Po tygodniach korygowania twardości GH wynosi 260, a KH 40. Roślina wciąż walczy, a liście nadal stają się przezroczyste. Anubiasowi to jednak odpowiada. Wszystkie inne rośliny nadal są wspaniałe.

Jestem otwarty na inne sugestie dotyczące tego, co może być problemem.

Zmieniłem również oświetlenie na lampę zaciskową finnex, która zapewnia znacznie lepsze światło i pokrycie dla tego zbiornika.
Czy dawkowałeś Equilibrium, aby to podnieść? I aby potwierdzić, czy nawet nowy wzrost nadal to robi? Stary wzrost może się nie zregenerować, więc najlepiej obserwować nowy wzrost.

A jeśli możesz, czy możesz zrobić zbliżenia innych roślin, a także nowszych liści? Żółknięcie liści i przechodzenie w przezroczystość może być spowodowane potasem, ale dawkowanie Equilibrium zapewniłoby go w obfitości.

Widzę też dużo glonów nitkowatych, więc możesz zbyt mocno napędzać rośliny bez CO2. Nie mówię tego na pewno - tylko coś do przemyślenia.

#11 ·
Używam przepisu Barr's na wzmacniacz GH (gips, sól Epsom i siarczan potasu). Mógłbym zmienić. Glony nitkowate są już prawie zniknęły.

Oto kilka zdjęć.

Dzięki!

I tak, nowy wzrost nadal to robi.

Attachments

#12 ·
Cześć @gwarrior1,

Uważam, że jestem Ci winien przeprosiny. Jeśli to nowe liście (w momencie pojawiania się) wykazują prześwitujące obszary, to jest to problem z wapniem, jak powiedziałem. Jeśli to starsze, istniejące liście w pewien sposób się rozpuszczają, stają się prześwitujące, a łodyga oddziela się od rośliny, to zwykle dzieje się to z powodu zacienienia od góry; a nie problem z wapniem.

#13 · (Edited by Moderator)
Intensywność światła wydaje się niska. Specjalnością Toma Barra są północnoamerykańskie rośliny jeziorne. Dokładniej egzotyczne, półwodne chwasty, które zaczęły tu rosnąć w Ameryce Północnej. Jak Hydrilla.
Nie akwaria, żadnego rodzaju. Może być pomocny, ale to Ty jesteś ekspertem od swojego zbiornika i swojego doświadczenia.
Jaka jest Twoja sytuacja oświetleniowa?

Zniknięcie glonów nitkowatych jest znakiem, że jesteś na właściwej drodze. Bądź bardziej cierpliwy i kontynuuj to, co robiłeś. Wygląda i brzmi jakbyś wykonywał świetną robotę.

#18 ·
Czy ta ilość światła jest wystarczająca, czy powinienem uruchomić na tym obie lampy?
Cześć gwarrior,

Wygląda na to, że rośliny otrzymują wystarczającą ilość światła, prawdopodobnie trzymałbym się jednej lampy, chyba że wystąpią problemy.

#19 ·
Cześć,
Mam tę samą roślinę i zauważam, jak ta roślina reaguje na Saecheam Excel. Jeśli podaję trochę więcej podczas wymiany wody, większość liści rośliny się topi, a także jeśli codziennie podajesz Excel, po prostu powoli zabijasz roślinę. Może się mylę, ale teraz mam ten sam problem. I przestałem podawać Excel przez trzy tygodnie, roślina radziła sobie bardzo dobrze, ale BBA również zaczyna się rozwijać :(

#20 ·
Ten wątek był martwy od jakiegoś czasu, ale pomyślałem, że go zaktualizuję. Zgadzam się, że Excel nie jest kompatybilny z tą rośliną. Przez pewien czas nie dodawałem Excela, ponieważ miałem problemy z pH i glonami. Nie wiedziałem nawet, że ta roślina wciąż tam jest, ale po kilku dniach zaczęła się regenerować. Kiedy problemy zostały rozwiązane, zmieniłem nawóz na Thrive C dla roślin low-tech. Dodałem nawóz tylko dwa razy i już ma mnóstwo dziur. Wygląda na to, że to nie jest roślina do tego zestawu zbiornika.... Czy ktoś jeszcze ma ten sam problem?

#21 ·
Cześć @ gwarrior1

Hoduję ten gatunek nieprzerwanie od 2010 roku. W ciągu tych ośmiu lat były okresy, kiedy stosowałem Excel / glut w standardowej dawce początkowej + 2x dawka dzienna przez resztę tygodnia, bez negatywnego wpływu na gatunek. Powiem, że inne gatunki nie reagowały dobrze na ten poziom dawkowania, ale Nymphoides hydrophylla (aka sp. 'Taiwan') nie była jednym z nich. Jeśli masz problemy z tym gatunkiem, podejrzewam, że to coś innego niż Excel.

#22 ·
Ta roślina miała się bardzo dobrze przez wiele miesięcy, a potem liście zaczęły stawać się przezroczyste. Nie topiąc się dokładnie, ale na pewno nie radząc sobie dobrze. Czy ktoś miał podobne doświadczenie?

Zbiornik 10 galonów bez co2

Amoniak 0
Fosforany 5
Azotyny 0
Azotany 40
PH 7.5
GH 7x20= 140
KH 5x10=50

Tabletki korzeniowe. Excel 1 ml dziennie i thrive 3/4 pompy 3 razy w tygodniu z 50-procentową cotygodniową wymianą wody

6 godzin światła każdego dnia marineland led.

Pozostałe rośliny dobrze sobie radzą.

Dzięki za wszelką pomoc
Nie wiem, czy ten post jest za stary, żeby odpowiedzieć, ale oto on. Mam 2 wspaniałe lilie tajwańskie w moim zbiorniku cacatuoides i od czasu do czasu zrzuca jeden lub dwa liście, ale poza tym jest niesamowity. Czy mogę usunąć 1 całą roślinę i po spłukaniu przenieść ją do innego zbiornika bez szkody dla niej? Moje zbiorniki są wszystkie zaawansowane technologicznie, ale wiem, że lilie tajwańskie są wrażliwe.
Image
Image

#23 ·
Nie wiem, czy ten post jest za stary na odpowiedź, ale zaczynam. Mam 2 oszałamiające lilie tajwańskie w moim zbiorniku cacatuoides i od czasu do czasu zrzuca jeden lub dwa liście, ale poza tym jest niesamowicie. Czy mogę usunąć 1 całą roślinę i po spłukaniu przenieść ją do innego zbiornika, nie szkodząc jej? Moje zbiorniki są wszystkie zaawansowane technologicznie, ale wiem, że lilie tajwańskie są wrażliwe. View attachment 1071216 View attachment 1071216
Cześć @Shazmo2013

Tak, możesz przenieść więcej Nymphoides hydrophylla z jednego zbiornika do drugiego. Kiedy to robię, zwykle usuwam około 2/3 liści, przycinam korzenie do około 7,5 cm długości i sadzę. Podobne parametry wody to plus. Mam nadzieję, że to pomoże! -Roy