The Planted Tank Forum banner
1 - 20 of 20 Posts

·
Registered
Joined
·
555 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I pick up my new filter yesterday and put it on the tank. It was quiet till i put the top on.

Anyone have a clue whats going on or how to fix it?
Should I just return it and get a new one?
 

·
Registered
Joined
·
555 Posts
Discussion Starter · #3 ·
For some reason i have alot of dust can I modify the top to lessen the sound
 

·
Super Moderator
Joined
·
16,041 Posts
I've used dabs of rubber cement and/or silicone in the past to help with the noise of smaller ACs.

Just a dab or two in the corners seems to help and it is easy to remove if you don't like the way it looks or if it doesn't solve the issue.

Alternately, sometimes just a piece of tape holding things down can help.
 

·
Registered
Joined
·
555 Posts
Discussion Starter · #5 ·
After farther investigation it appears the inlet tube is to long causing it to touch the lid. I think filling down the tude a hair might be the fix. More to come..
 

·
Plant Clown
Joined
·
4,734 Posts
Certainly many, and maybe most, just do away with the obnoxiously noisy lid altogether. I have no idea where my lids are, and I run 3 AC's.
 

·
Registered
Joined
·
276 Posts
Mostly I just push down the intake tube so its snug with the pump inlet orifice.
 

·
Registered
Joined
·
92 Posts
After farther investigation it appears the inlet tube is to long causing it to touch the lid. I think filling down the tude a hair might be the fix. More to come..
I don't think you have the tube pushed down all the way. It shouldn't be touching the lid. Make sure it's snapped in all the way and try pushing it down while rotating it back and forth.

My lids do rattle from time to time. Usually just touching them to resettle the lid will cause mine to stop for awhile. If that doesn't work I just take it off until I happen to notice it again, then put it back on.
 

·
Registered
Joined
·
555 Posts
Discussion Starter · #12 · (Edited)
WOW MY PHONE EDITED THAT WRONG.

The part of the lid is where the adjuster pokes throw is rubbing so I used a wood chisel and opened up the opening a little. I still need to work on it but the lid is a little quieter now..
 

·
Registered
Joined
·
926 Posts
WOW MY PHONE EDITED THAT WRONG.

The part of the lid is where the adjuster pokes throw is rubbing so I used a wood chisel and opened up the opening a little. I still need to work on it but the lid is a little quieter now..
probably not set 100% correct. try rocking the tube gently front to back to settle it correctly.
 

·
Registered
Joined
·
555 Posts
Discussion Starter · #15 ·
probably not set 100% correct. try rocking the tube gently front to back to settle it correctly.
The adjuster handle is molded to far foward or the open was molded to far back. Alittle more work and it will be fix. As for the noise i hope that fixes that too.
 

·
Registered
Joined
·
926 Posts
I'm not trying to be a smart a--, but I don't think that your AC was custom made or I can't imagine that your AC is any different than the other hundreds of thousands...so how can it be molded wrong? I would keep playing with it, they can be a little tricky sometimes.
 

·
Registered
Joined
·
555 Posts
Discussion Starter · #17 ·
I'm not trying to be a smart a--, but I don't think that your AC was custom made or I can't imagine that your AC is any different than the other hundreds of thousands...so how can it be molded wrong? I would keep playing with it, they can be a little tricky sometimes.
I can't tell you why it the way it is but that the way it is.
 

·
Registered
Joined
·
12,428 Posts
I would look carefully at the way the parts are fit together. There seems to be problem with alignment that is not normal. Burrs or flash left on the plastic would seem normal but enough to make it a problem sounds really unlikely.

But then you CAN see it much better than me!
 

·
Surrounded by Blyxa
Joined
·
1,543 Posts
Get some vaseline. Pull the impeller off of the metal rod. Get a q-tip and cut it down a bit, coat it with vaseline and then coat the metal impeller shaft with the stuff. Less is more, don't feel like you need a ton on there. Put the impeller back on. This coupled with a couple dabs of silicone on the cover should eliminate the noise.
 

·
Registered
Joined
·
555 Posts
Discussion Starter · #20 ·
Filed the opening for the flow adjuster and the noise was lessened quite a bit and now it been about two months and the noise is gone.
 
1 - 20 of 20 Posts
Top