The Planted Tank Forum banner

I am so talented I am killing off my Java Fern

1813 Views 11 Replies 6 Participants Last post by  mistergreen
I have a ten gallon with Java Fern, Java Moss, Sagittaria, and a few plastic plants for filler and cover for the shrimp/fish. Substrate is 3:1 Pea Gravel and CaribSea FloraMax. Temp is 78F constant (heater)

Moss is thriving and has already taken over my coconut huts :)

Sagittaria is slowly dying off, short blades are fine - dark green and steady growing, but taller blades are lightning up at ends and going transparent at the edges and working it way in. Roots are in substrate and plant was pulled up so just the very tip of the root ball shows.

Java Fern is growing well. The first one put in a month an a half ago has grown at least two inches taller and constantly sprouting new leaves. However the older leaves are spotted dark brown and turing into holes. I got the plant in this condition and trimmed a lot of it away and it seems like it is only the older leaves this is happening to but I am not entirely sure. A new plant was put in a few weeks ago and it too is growing very quickly. Both plants have leaves that are transparent at the tips, I have read that this is typical of growing leaves and once the growth slows the color fills in? Plants are tied to river rock on top of coconuts, hoping the rhizomes will attach to coconut since I can't attach to the coconut without putting my fish in danger of a nasty clothesline.



Ferts - none (I am so afraid of killing my fish/shrimp 5 juvie/2 adult cherry 1 amano, 6 cpd)

Lighting - started with a hood with 15 watt incandescent, I have taken off the top to bring the CPDs out in the open/feel less threatened (due to too bright of a light). Tank is in a office with 6 florescent tubes directly above tank, and a window to the east end of tank that is uncovered for 3 or 4 hours a day.

Partially unrelated question, I would like to avoid full hood lighting and I see tons of LED clip on options... Most start at only 3 watts. How are LEDs for plants and what wattage do I need to get to at least the minimum threshold for a 10 gallon (obviously much more than 3 watts).
1 - 4 of 4 Posts

· Registered
Joined
·
154 Posts
Discussion Starter · #4 ·
I ended up pruning it way down...and it's growing like crazy! I pulled the river rock it's attached to out to see how the roots were doing and they have already attached enough that I was able to cut the string off :) The transparent ends on the new leaves have all filled in within a few days...so I am assuming everything is good? Time will tell I suppose.
 

· Registered
Joined
·
154 Posts
Discussion Starter · #8 ·
I trimmed off anything that had even a hint of the brown spot stuff, a week later I don't see any re-appearing. If I see it come back Mistergreen I'll be back asking about ferts and how not to kill all my livestock while dosing. Lol VeeSe I seem to be having Sag problems too. Le sigh, I guess it's all a learning experience though. I started a new thread on that problem, take a look and see if it is similar to what you are going through.
 
1 - 4 of 4 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top