The Planted Tank Forum banner
1 - 5 of 5 Posts

·
Registered
Joined
·
74 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
This is my first high tech tank. I thought I had all my bases covered when starting this a month ago, but algae hit it bad right after setup. It started on the driftwood so i thought it would go away, it just got worse though. Algae in this tank has consisted of brown hairy looking algae, green dust algae and green dots on the glass. I do 3 water changes a week and plan to do so till the algae is gone. During the water changes I clean out as much as possible on the plants, rocks, wood, and glass. Next week my algae crew is going in 20 amano's, 10 nirite's and 4 oto's. I added some old media from another filter to help with the cycling this week so hopefully no deaths and I'll be able to get my money's worth out of them.

I think my problem lies with my EI dosing. In my last setup I was using 1/4 dose. On this set up I have been sticking to the 1/4 to 1/2 the recommended dose, the plant mass is still rather low.

So what would you guys do? Am I missing something what's putting the system out of balance?

TANK SPECS
3 weeks old
Lighting: 2x24w T5HO 1x18w T8 for 8 hours
Filter: ehiem 2217
Co2: misting





 

·
Registered
Joined
·
1,451 Posts
ok you have Rhizoclonium and thread algae. Both are common with new tanks. I actually just got control of the same two issues myself.

Here is what i found that worked:

1) I manually, EVERYDAY without fail, removed as much as possible.
2) HIGH co2!!!! (maybe the most important step), mine comes on 30 min before my HIGH lighting.
3) I dose excel 2x the daily reccomended dose about 2 hours BEFORE my co2 comes on. DAILY!
4) IE dosing of ferts, this is a MUST! Both of these algaes are due to low nutrients
5) Nerites, amanos, and ramshorns. (in a 125g i have 5 nerites, 10 ramshorns(ATM), and 22 amanos)

I have very little of either algae types now.
 

·
Registered
Joined
·
74 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Chad thanks for the reply. I bumped up my EI dosing and will keep up with the algae cleaning. I have 2L of excel I'll have to start dosing again. For some reason I thought excel wouldn't do anything with the high amount of co2 I'm running. The algae so far comes up easy when I manually remove it, so I should be able to keep on top of it.
 
1 - 5 of 5 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top