The Planted Tank Forum banner

algae

  1. Algae
    This 8.8g has been a dry start tank for 11 weeks. The moss took 4 weeks to take hold as a dry start. It has been flooded for a week now. No fish or inverts yet. Fluval 3.0 Plant Light - now reducing from 8 hours to 7 Drop checker was reading 30-40ppm, reducing to aim closer to 30 or just...
  2. Algae
    Hey all, this is my first time dealing with this type of algae. Unsure what it is. I suspect blue-green algae/cyanobacteria but doesnt quite look the same green. Its thick and coats most surfaces even a non-plant ornament. Any thoughts and tips will be appreciated!
  3. Algae
    my 40g tank was doing so well but it all came down pretty quickly. bba started growing at an immense rate and my fish had camallanus worms:( Fortunately, Im dosing the tank with meds for the worms and they seem to be reacting good to it. However my bba has not gotten under control at all if...
  4. Algae
    This algae covers most of my plants, and is quite easy to pick off: When I've left the aquarium alone for a while, the algae that dislodged from the plants builds up on the bottom: You can also see it on several plants in the picture. What type of algae is this? Could it be cyanobacteria...
  5. General Planted Tank Discussion
    Hello all, So, I'm not very experienced in the planted tank hobby compared to some of you, so coming here for advice. Right now, I've got various rotella, swords, crypts, dwarf sag, and ludwigia in a planted 40 breeder lit with a single fluval 3.0 at about 50% power at 6 hours a day -Right...
  6. Algae
    Hey everyone I’m new here but been lurking a while. For the past two weeks I’ve been battling this outbreak. My tank is going in it’s second month now so it’s still relatively new. This is a 10g high tech tank with Co2 injection and a twinstar S light. Both are on a timer, light is only 6hrs a...
  7. Fertilizers and Water Parameters
    Hi everyone, Started a new tank about 8 weeks ago. This is pretty much my first real attempt at going somewhat high tech. First weeks I had some diatoms, but those are already pretty much gone. However, I'm dealing with some very aggressive form of brown fuzzy hair algae since two weeks...
  8. Algae
    I have a 1 year old 29 gallon low tech tank that recently started developing blackbeard algae. Around the same time i removed about 80% of my floating plants to reduce the constant job of thinning them out. What could be causing my new BBA outbreak? Nutrients, co2, lighting too strong...
  9. Algae
    Hey guys, So a while back I had a small bba outbreak on an area of dwarf hairgrass. I thought I destroyed it all with a spot dose of excel. Eventually it started popping up everywhere and I was wondering how it was spreading. I then noticed that some ramshorn snails had it growing on their...
  10. Algae
    My 180g dirt bottom planted aquarium has been cycling for about 3 weeks now. IT HAS NO FISH IN IT! Although I have other aquariums and plenty of mature bio media to harvest I opted to do go for a slow startup. When building the dirt bottom of the 180 I used a fair bit of dirt out of our mature...
  11. Green Beard Alagae

    Green Beard Alagae

    Green Beard Alagae being grown on purpose, attached to a piece of wood with thread waiting for it to attach on it's own.
  12. Algae
    So, I've been doing 50% water changes every week for the last 4-5 months on my 29g planted tank, which has been running for 2 years. I feed my fish every other day and I'm careful to not overfeed them and make sure the consume all the food. I have an algae outbreak that has started within the...
  13. Lighting
    I am looking for a dimmable full spectrum light from my UN60L (6 gallon). It is a very shallow tank, and I'm currently using a Finnex Stingray 2. I've just setup the tank 2 weeks ago, and planted some Dwarf Baby Tears, Anubias Nana Petite, and Rotala Wallichii. I may have had my light a bit too...
  14. Plants
    Hi, I'm having a lot of trouble with my Red Root Floaters in a 7.5g betta tank. They get very red roots and undersides, but they just don't grow and get a lot of algae on leaves that are submerged. I've been pulling off the algae-covered leaves, but there aren't many leaves left, even though...
  15. Algae
    Hey all, My 10 gallon CPD breeder tank (with some Cherry Shrimp) has in the last couple of weeks experienced an algae bloom. Water parameters seem normal and I didn't see any spikes in these last 2 weeks. Water parameters: Am - 0 NO2 - 0 N03 - ~10 (maybe <5) Ph - 8.2/8.4 Gh - 7 Kh - 2/3 TDS...
  16. Plants
    Hi everyone, I'm wondering why as my plants grow, the older growth turns dark brown but the new growth is light green. I want to reduce or eliminate the amount of dark brown growth from my plants. I am currently running a CO2 system at about 1.5 bps and I have a Beamworks DA FSPEC light 10000K...
  17. Planted Nano Tanks
    Hi, Planted Tank Members Pleased to meet you, I'm a new member currently trying to ask for your help... Some months ago, I just notice that I got some algae growth on my decorating shell. I'm wondering what kind of algae it was and if it is dangerous for my tank. Thank you
  18. Plants
    any idea what this is? is it normal , or is it a fungus or something ? i haven't planted them yet.
  19. Algae
    Dear All, Some strain(s) of algea appeared around two weeks ago ( October 1 or 2) The aquarium is around 30 days old today. Some important information about my setup: Filtration: Eheim 2273 + GA Lily Pipe + Seachem Matrix - 5 litres CO system: Oxyturbo regulator + CO2Art Inline Diffusor...
  20. Algae
    Long time listener first time caller. Ive been in the process of moving out for the first time so my newish 20 long I set up before I decided to up root and the tank had all my attention and now it does not. long story short it got neglected for a little while and some of the not established...
Top