Freshly set up 20 long growing algae not plants - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 03-21-2014, 02:49 AM Thread Starter
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Mar 2014
Location: Seattle, WA
Posts: 28
Freshly set up 20 long growing algae not plants

Plants have been in the tank for a few weeks now. I'm learning the hard way that big box store plants take time to start growing. In the mean time, all I seem to be able to grow is hair algae and the green speckles that seem to take over the glass. lighting is 4x 13w 6500k cfl bulbs in a DIY hood with DIY CO2. I'm debating draining the water level down to a few inches and effectively reverting to a semi dry start. has anyone tried this before?
sailfaster is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 03-21-2014, 03:04 AM
Planted Member
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Mar 2014
Location: Somerdale, nj
Posts: 192
Reduce lighting/c02, water changes.
Probably hitched onto the petsmart/petco plants if they came from those gross tanks.
Havent had a problem so far with petsmart's topfin packaged plants.
chris_ranger is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 03-21-2014, 03:41 AM
Planted Tank Guru
 
Raymond S.'s Avatar
 
PTrader: (6/100%)
Join Date: Dec 2012
Location: Hot Springs Ar. 71901
Posts: 5,934
Take out two of those bulbs till lots of growth happens.
Normally one 13W bulb for a 10g and two 13W bulbs for a 20L.
And that is all that should ever be in there without CO2 and ferts.
With only two you will need light ferts at least.

The shortest distance between any two points is a straight line...in the opposite direction...
Raymond S. is offline  
 
post #4 of 4 (permalink) Old 03-21-2014, 01:12 PM
Wannabe Guru
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Sep 2012
Location: las vegas
Posts: 1,195
Yeah it seems to be the lighting is the accelator of algae growth. I had a BBA started, I raised up my lights and just do 4-6 hours, the BBA seems to slow down. With that, I had to cut the ferts in half too. Same logic, cut lighting hours, blackout and it makes a dent on the algae. Algae is more aggressive in a newer tank, although I didn't get much algae by controlling the lights from the beginning.
HUNTER is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome