Fuzz algae ! - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 03-31-2007, 09:59 PM Thread Starter
Algae Grower
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Mar 2007
Location: Albany, NY
Posts: 39
Fuzz algae !

Hi !

My 10G tank is getting hit by fuzz algae.**It seems it got triggered by Flourish Comprehensive (or I may be mistaken).**Every time I change the water it seems to get worse and even worse if I prune plants.**I realize fuzz algae is rather common, but perhaps there is a solution to it ?

The circulation in the tank is pretty poor.**The plants got so large that they are blocking the current, but I am afraid to touch them because it will probably lead to another jump in fuzz agae.**Most importantly I noticed that the part that has good circulation from the filter has no algae at all.**Do you think this may be the root of the problem ?**Just in case I ordered a small power head to get water moving.

Also, my tank has almost unnoticeable amount of phosphates and nitrates...**I know ... I know ... I've read about EI and PPS methods and perhaps I will have to go that route.**I am a bit afraid that other kinds of algaes will wake up when I start adding fertilizers.**Do you think 0 nitrates and phosphates cause this problem ?

Here are some stats about my tank:

10 gallon tank
DYI CO2 ~ 30 ppm according to CO2/KH/PH chart
Lights: 28 Watt 50/50 Coralife + 2x10W Lights of America aquarium bulb ~ 4.8 wpg (or less)
Adding Aquarium Pharmaceuticals Leaf Zone (potash and iron) above recommended doze
Plants:**hygro, red ludwigia, glosso, hairgrass
6 small fish, including Chinese algae eater

Thanks for thinking about this problem !
voshod is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 04-01-2007, 01:14 AM
Planted Tank Enthusiast
 
SuRje1976's Avatar
 
PTrader: (10/100%)
Join Date: Feb 2006
Location: Bloomfield, NJ
Posts: 626
Send a message via AIM to SuRje1976 Send a message via MSN to SuRje1976 Send a message via Skype™ to SuRje1976
Got a picture? NO ferts is likely the problem. How long has the tank been setup?

Sergio C.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
-
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
-
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
SuRje1976 is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 04-01-2007, 02:09 AM Thread Starter
Algae Grower
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Mar 2007
Location: Albany, NY
Posts: 39
The tank was set up for little over a month. The fuzz algae was coming and going, but this time it stuck around for at least couple of weeks. I reduced the lights and that seemed to help a little bit. Just today, I removed all plants that were hit particularly bad. I want to see if it will be coming back.

I'll try to take a good picture tomorrow.

Thanks for the reply !
voshod is offline  
 
post #4 of 5 (permalink) Old 04-01-2007, 03:10 AM
Planted Tank Enthusiast
 
SuRje1976's Avatar
 
PTrader: (10/100%)
Join Date: Feb 2006
Location: Bloomfield, NJ
Posts: 626
Send a message via AIM to SuRje1976 Send a message via MSN to SuRje1976 Send a message via Skype™ to SuRje1976
I'll keep an eye out for the picture - what color is it?

Sergio C.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
-
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
-
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
SuRje1976 is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 04-01-2007, 03:35 AM
Planted Tank Enthusiast
 
distrbd's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2006
Location: TORONTO,CANADA
Posts: 711
distrbd is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome