Strange "velvet" on root - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old 07-09-2006, 06:11 PM Thread Starter
Planted Member
 
Guillermo's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Dec 2005
Location: Mexico
Posts: 205
Strange "velvet" on root

I bought some roots/bogwood for my new nano, but one piece is covered by a strange white "velvet". I boiled it and brushed it like mad (as usual) before putting it in the tank, and looked nice, here a pic on June 28th



After only 6 days, it looked like this on July 4th:





I pulled it out and soaked all night on water with potassium permanganate, aquarisol, copper sulphate, boiled and brushed once again but the white velvet appeared again.

I know I can buy another one to replace it, they are really cheap, but as I have never experienced this before, I would like to know what is this white mystery stuff.

Any opinions/comments are welcomed.

Thanks in advance.

My Low Tech 82 gal. planted Tank


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

__________________________________________
My Nanos


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Guillermo is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 07-09-2006, 10:24 PM
Planted Tank Enthusiast
 
triple red's Avatar
 
PTrader: (14/100%)
Join Date: May 2005
Location: connecticut
Posts: 722
its fungus....you fish will eventually eat it...
i had it on my driftwood and my ottos chowed on it

30 gallon pita...102watts..pressurized co2 ...jbj regulator...eco-complete substrate...xp-2... inline c-02 reactor...turbo twist uv
triple red is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 07-09-2006, 10:27 PM
Planted Tank Enthusiast
 
triple red's Avatar
 
PTrader: (14/100%)
Join Date: May 2005
Location: connecticut
Posts: 722
here is a link to a previous discussion if you want further reading https://www.plantedtank.net/forums/ge...ghlight=fungus

30 gallon pita...102watts..pressurized co2 ...jbj regulator...eco-complete substrate...xp-2... inline c-02 reactor...turbo twist uv
triple red is offline  
 
post #4 of 6 (permalink) Old 07-10-2006, 04:05 AM Thread Starter
Planted Member
 
Guillermo's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Dec 2005
Location: Mexico
Posts: 205
Hi Triple Red, thanks a lot for the info, now I will put it back in the tank. Three days ago I bought 3 ottos, I hope they can wipe the fungus in no time, and I have some shrimp in there to help too.

Many years in the hobby and this is the first time I get a root with fungus, live to learn.

Thanks again and good luck !

My Low Tech 82 gal. planted Tank


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

__________________________________________
My Nanos


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Guillermo is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 07-10-2006, 05:26 AM
Guest
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Dec 2005
Posts: 460
Could be fungus or maybe some leftover sap from your wood? I had such thing before.
Y0uH0 is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 07-10-2006, 02:45 PM
Planted Tank Enthusiast
 
the_noobinator's Avatar
 
PTrader: (3/100%)
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 624
Send a message via AIM to the_noobinator
haha maybe it will continue and help your tank stay more low maintenance.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
30gal extra high:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
10gal:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
the_noobinator is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome