Back to Planted Tank Basics with 60p - questions - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 04-05-2013, 07:14 AM Thread Starter
Planted Member
 
Aqua'd's Avatar
 
PTrader: (14/100%)
Join Date: Dec 2009
Location: Greater Seattle, WA
Posts: 225
Arrow Back to Planted Tank Basics with 60p - questions

Hi all,
I want to go back to basics on planted tanks and ask some questions.
My ADA 60p has been set up for about 2 years, and has gone through periods of success with an HC carpet, then Blyxa, and now it is in the process of being rescaped and replanted again with some manzanita in addition to the preexisting Seiryu stone. Between short periods of sucess, i run into sickly plant growth and algae. I dose Brighty K and green something step 2.. Daily as per bottle directions.. 50% WC each week. Am I dosing enough stuff? Give me all the suggestions you got!! I want this tank to thrive all the time not just survive.

My questions are: I consistently run into small algae growth on leaves and rocks, even when I have high plant mass. Inadequate amount of CO2? 2 x 24w t5ho too much light? (1 bulb looks so... Not high light).

My next question is, are my parameters and setup/maintenance adequate for soft water plants? Ie syngonanthus, etc?

I am adding a drop checker this week... I have a little bit of surface break from added submersible, but never know if it is possible to have too much co2 (besides gassing the fish)?

I WC with tap, ph 7.6, GH 2, kh 1-2.. Similar to my tank params.

Thanks!!! Sorry so many random questions!

Here are most recent water parameters:
Tested pH with "High range" kit: 7.4
Normal API kit: 7.6
GH: 1-2
KH: 1
Cycled

Equipment:
- 60P
- 2-3" aquasoil NEW type
- Catalina 24w x 2 T5HO
- Hydor inline heater
- 5lb CO2 w/ ok regulator (keeps a steady bps) and solenoid
- Eheim 2215 with Lily pipe outflow (totally not enough flow for this tank)
- additional 80 gph submersible for more flow hidden in rear corner

Aqua'd
Clean Filter, Trim Plants, Change Water, Dose Fertz, Feed Fish, Repeat!

Aqua'd is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 04-05-2013, 04:28 PM
Planted Tank Guru
 
Kathyy's Avatar
 
PTrader: (35/100%)
Join Date: Feb 2010
Location: Newbury Park, CA
Posts: 4,214
Try adding more or less of one thing for a couple of weeks. If things improve you are on to something. If things don't change then you were fine before.

My tank needs more phosphate than EI suggests for instance but more micro nutrient mix doesn't seem to make any difference. Even though my water has 3-4 GH it did better with GH booster and when that was gone I used separate powders and found that more calcium didn't change things but more magnesium did.

Try placing the powerhead so its flow supports the lily pipe, maybe that would improve circulation.

Raise or lower the light a couple inches. Increase the day by an hour, decrease by an hour.

Just do one thing at a time so you know what is helping and don't go crazy, increase a given parameter by no more than 25%.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

River Bank

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

MOP* Nano
Kathyy is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome