New 10 Gal fishless cycle and PH question - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 08-10-2011, 02:53 PM Thread Starter
Newbie
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Aug 2011
Location: Livonia, Michigan
Posts: 1
New 10 Gal fishless cycle and PH question

Hi. just started up my 10 gallon fish tank again.

A little background...

Originally, we set this up a few years back. It came in a kit so we set it up, waited a few days, and then I spent $50 on some cool fish to populate it with which obviously died in the next few days.

So this time I turned to the internet and learned about the aquariums bio cycle and how to first cycle the aquarium to introduce the good bacteria and such using Ammonia.

I also found a canister filter which I bought some 15 yrs ago on sale, and just never used until now.
Click image for larger version

Name:	Clipboard02.jpg
Views:	37
Size:	46.0 KB
ID:	33628

Click image for larger version

Name:	Clipboard01.jpg
Views:	40
Size:	118.7 KB
ID:	33629

So there is my setup. It has been running like this for about a week but since I have not learned about cycling untill a few nights ago, I only began to cycle it 2 days ago. But something is going wrong with the numbers and is just not making sense.

The first day I dosed some Ammonia to 3-4ppm

The next day I checked the Ammonia level and it went down to .25ppm but the nitrite and nitrate levels were both at zero. Confusing, shouldnt the nitrite spike if the Ammonia went down to almost 0? Nitrate was also at 0.

I also checked the PH on the second day and to my amazement it was really high. It was hard to read but I think it was between 7.6 and 8.0. This is pretty high, isnt it? Shouldn't the PH be around 7.0 to 7.5 for a freshwater setup?

And I also dosed the Ammonia again to 3-4ppm on the second day. I will check again tonight for numbers.

Maybe its that rock raising my PH level? Thats the only thing I can think of raising my PH.
mkopec1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 08-10-2011, 08:36 PM
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jul 2011
Location: Manhattan
Posts: 124
are you adding some bacteria supplement like Nutrafin Cycle? that can explain the decrease in ammonia and nitrite

My #s are weird too.. https://www.plantedtank.net/forums/ge...ml#post1469170
rgr555 is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome