Root tabs bleeding into water column - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 1 (permalink) Old 04-25-2020, 04:34 AM Thread Starter
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2019
Posts: 134
Root tabs bleeding into water column

Hi guys, so a while back I planted some root tabs under my substrate. About 2 months later, I decided to rescape some portions and stirred up some substrate. I planted everything and it's growing in nicely, but I notice a significant rise in nitrate in the tank over a few days. I've got nerite snails which are sensitive to high levels of nitrate so I notice they start acting sluggish when the levels rise.

I've only got Cardinal tetras and amanos in the tank and have never seen a large bioload from them so I'm thinking it has to be the thrive root tabs leaking.

I've been doing 3 water changes per week which lowers the nitrate down to about 15ppm, but about 2 days later, it's closer up to around 40. Should I just keep doing the water changes (and stress my fish and my AR mini) or is there some alternative? I'm considering putting some fast growing floating plants in the tank for a while as a nitrate sink, but that'll probably cause the newly addded plants to suffer from light deprivation...
Jah410 is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome