Weird clear film on driftwood - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 12-23-2010, 08:05 PM Thread Starter
Algae Grower
 
mysticseaport's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Aug 2010
Location: Bakersfield, CA
Posts: 23
Weird clear film on driftwood

At least it looked like a film...but when I looked closer it almost looked like fuzz, like mold. But it's clear-ish white.
Anyways, I just recently set up a 20 gallon and took a piece of driftwood from my pond outside.
I scrubbed it off really well, but I was afraid to bleach it because I didn't know if you should do that with wood because of how well it soaks up liquids and I was being impatient....but now I'm wondering if I should have because it has this weird stuff all over it.
I would put a picture here but they don't come out very well, you can't see what I'm talking about.
Does anyone know what this could be? And is it dangerous?

Last edited by mysticseaport; 12-23-2010 at 08:07 PM. Reason: I spelled anyways wrong. It looked stupid.
mysticseaport is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 12-23-2010, 08:40 PM
Algae Grower
 
Anubia's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Aug 2010
Location: South West England, UK
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by mysticseaport View Post
At least it looked like a film...but when I looked closer it almost looked like fuzz, like mold. But it's clear-ish white.
Anyways, I just recently set up a 20 gallon and took a piece of driftwood from my pond outside.
I scrubbed it off really well, but I was afraid to bleach it because I didn't know if you should do that with wood because of how well it soaks up liquids and I was being impatient....but now I'm wondering if I should have because it has this weird stuff all over it.
I would put a picture here but they don't come out very well, you can't see what I'm talking about.
Does anyone know what this could be? And is it dangerous?
No it's not dangerous ...most wood of any desription will have a bacterial bloom as your tank is cycling....This is not harmfull, just unsightly..!!

You can either take the wood out if you can without wrecking the aqauscape and pour boiling water over it and scrub it again, or you can attempt to siphon off the white slime/ mould.

Once your tank is stable and has matured, any clean up crew be it shrimp or fish (oto's) will soon get it cleared if it reappears...
Anubia is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 12-23-2010, 09:20 PM
Algae Grower
 
b planted's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Nov 2010
Location: Emerson, NJ
Posts: 75
i had the same thing. it should go away in a week .

FLUVAL PIMP #23
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Fluval 305 / E Series Heater
b planted is offline  
 
post #4 of 5 (permalink) Old 12-23-2010, 10:22 PM
Wannabe Guru
 
amcoffeegirl's Avatar
 
PTrader: (5/100%)
Join Date: May 2009
Location: iowa
Posts: 1,567
The bacteria in your tank has found a new home. be proud of your white slime/fuzz. LOL its a good thing.
amcoffeegirl is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 12-23-2010, 11:37 PM Thread Starter
Algae Grower
 
mysticseaport's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Aug 2010
Location: Bakersfield, CA
Posts: 23
Oh, I was afraid because my fish were eating it, I guess that's okay then. haha
mysticseaport is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome