Strange sound from CO2 system - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old 08-20-2017, 04:48 AM Thread Starter
Algae Grower
 
asif's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jun 2016
Location: Sydney, Australia
Posts: 9
Question Strange sound from CO2 system

I have recently setup a CO2 system, it is up and running but I am facing a rather strange issue.

I am getting a 'tink' sound every few minutes when the solenoid is on. The duration between the sounds are related to the bubble per second. So initially I was getting the sound every 2 minutes. Then once I reduced the bubble/second, I am now getting the sound every six minutes.

I have no idea where this sound would be coming from and whether it is a cause for concern. This is the first time I am using a CO2 system so I have no idea if this is normal.

Any ideas what it could be?

Thanks in advance.

Juwel 240, CO2, Planted Tank
asif is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 08-20-2017, 04:58 AM
Algae Grower
 
Rusticdr's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Apr 2016
Location: India
Posts: 102
Never had that issue. It may be related to the valve gate. It may not be open completely and as bubbles go past it it's probably making that sound. U will have to open it up to fix which again may not be a great idea. If u r getting a good uniform flow of bubbles without interruption u cud just ignore the sounds. Hope that was helpful.

Sent from my SM-G920I using Tapatalk
Rusticdr is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 08-20-2017, 11:41 PM
Planted Tank Guru
 
PlantedRich's Avatar
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Jul 2010
Location: United States
Posts: 12,124
As there are so many ways to feed CO2, more info on exactly which set of reg, needle valve, solenoid, etc. may be needed to get closer to the correct answer. Meanwhile I might report on the only time I had a mystery noise from my CO2? Had an irritating "pop/click" sound that seemed to only occur when I was not near the tank.
Turned out to be the fish slapping and algea tab around!!!
Try to pin down that it is in fact the CO2, not some other random thing . Drove myself silly looking for the noise!
PlantedRich is offline  
 
post #4 of 6 (permalink) Old 08-22-2017, 12:01 AM Thread Starter
Algae Grower
 
asif's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jun 2016
Location: Sydney, Australia
Posts: 9
To narrow down the issue, I took off the top of the bubble counter as I had a check valve in the pipe, but the sound was still coming. It seemed the sound was coming when the gas was coming from cylinder to regulator.

So I took off the regulator and reconnected it firmly. Fortunately the sound is gone now!

I am using WYIN Pro CO2 regulator with Solenoid.

Thanks for your responses, appreciate it.

Juwel 240, CO2, Planted Tank
asif is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 08-22-2017, 01:33 AM
Algae Grower
 
Rusticdr's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Apr 2016
Location: India
Posts: 102
Great job, r u from India.?

Sent from my SM-G920I using Tapatalk
Rusticdr is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 08-26-2017, 10:27 AM Thread Starter
Algae Grower
 
asif's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jun 2016
Location: Sydney, Australia
Posts: 9
No, I am originally from Bangladesh.

Juwel 240, CO2, Planted Tank
asif is offline  
Reply

Tags
co2 system

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome