Shultz Aquatic Plant Soil First Post - The Planted Tank Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 28 (permalink) Old 10-08-2006, 10:03 AM Thread Starter
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Oct 2006
Posts: 73
Shultz Aquatic Plant Soil First Post

My first post. I found on this site for Aquarium soil and came across this 6 bucks a bag 10lb. Worked good I have plants that were on there way out and needed to do something. Order co2 kit and more lights. So new soil to.

I did not riense it but 10 min maybe in the sink. Then had to put it in due to time issue I have . It did cloud up the tank really bad but it has since all seltted down nice. after a few water changes and filter rinces its all back to normal. I have c02 instaled now and new lights. I hope to have plants growning soon.... Thanks Nice site and some great tanks on here maybe I will upgrade in a year.

On coming projects are to build a hex wood hodd for the tank.... So I can fit my light better.









rspiegel is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 28 (permalink) Old 10-08-2006, 10:06 AM
Planted Tank Guru
 
Rex Grigg's Avatar
 
PTrader: (65/100%)
Join Date: Dec 2002
Location: Portland Orygun
Posts: 9,600
The grass in your tanks looks a lot like Mondo grass which is not an aquatic plant.

And from the looks of it your centerpiece plant may not be aquatic either. I'm guessing you picked them up from a big box pet store?
Rex Grigg is offline  
post #3 of 28 (permalink) Old 10-08-2006, 02:11 PM Thread Starter
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Oct 2006
Posts: 73
They were from petsmart for aquariums came in tubes with gel in the bottom? They are on the way out. I hope they start coming back. I will post a update in this post in 2 weeks. if anyone else can help I am all ears...
rspiegel is offline  
 
post #4 of 28 (permalink) Old 10-08-2006, 02:59 PM
Banned
 
PTrader: (37/100%)
Join Date: Jul 2003
Location: Georgia
Posts: 1,502
It's so weird! I just put this substrate in my ten gallon last night. I think it's great, but the only problem with it I have is that it's so lightweight.

My rockscape is unfortunately the same color as the substrate so hopefully foreground plants will fill in fast.
deleted_user_7 is offline  
post #5 of 28 (permalink) Old 10-08-2006, 03:03 PM Thread Starter
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Oct 2006
Posts: 73
Justlikeapil Keep me updated if it goes good for you.
rspiegel is offline  
post #6 of 28 (permalink) Old 10-08-2006, 03:09 PM
Banned
 
PTrader: (37/100%)
Join Date: Jul 2003
Location: Georgia
Posts: 1,502
No prob. I washed it for ATLEAST an hour or so yesterday and it's just a little bit clearer than yours so don't feel bad.

It may be very light but the qualities that make it light also give a great place for bacteria to go, so I guess it's bittersweet.
deleted_user_7 is offline  
post #7 of 28 (permalink) Old 10-08-2006, 04:12 PM
Wannabe Guru
 
PTrader: (3/100%)
Join Date: May 2006
Location: Denville, NJ
Posts: 1,500
I have 1/2 a bag leftover from a container pond I set up over the summer. Maybe I'll use some for an accent in my 58.

Tommy

><;;;"> <9))>>{

Eheim Pimp #204.
58 gal planted Oceanic
Red Turquiose Discus, Japonica shrimp, assorted Blue Eyed Rainbows, Tetras, Hatchets, Danios, Rasboras
10 gal low tech planted Celestial Pearl Danio (Celestichthys margaritatus) & Emerald Dwarf Rasbora (Microrasbora erythromicron)
LS6 Tommy is offline  
post #8 of 28 (permalink) Old 10-08-2006, 04:17 PM
Planted Tank Guru
 
Rex Grigg's Avatar
 
PTrader: (65/100%)
Join Date: Dec 2002
Location: Portland Orygun
Posts: 9,600
Quote:
Originally Posted by rspiegel View Post
They were from petsmart for aquariums came in tubes with gel in the bottom? They are on the way out. I hope they start coming back. I will post a update in this post in 2 weeks. if anyone else can help I am all ears...
If I'm correct and they are non-aquatic they will die. Nothing you can do to prevent it.
Rex Grigg is offline  
post #9 of 28 (permalink) Old 10-08-2006, 06:38 PM
Banned
 
Left C's Avatar
 
PTrader: (19/100%)
Join Date: Nov 2003
Location: Burlington, NC
Posts: 5,009
Is that white rock with the holes in it Texas Holey Rock? If it is, it will raise your pH.
http://www.cichlid-forum.com/articles/tx_holey_rock.php
Left C is offline  
post #10 of 28 (permalink) Old 10-09-2006, 01:00 AM Thread Starter
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Oct 2006
Posts: 73
yes it is My ph is high any way not much I can do about it just have to get non ph fish. Fish thst are not finiky on ph... Plants should do ok... I can be wrong.... I think it lights an no co2 that caused them to die...
rspiegel is offline  
post #11 of 28 (permalink) Old 10-09-2006, 01:10 AM
Planted Tank Guru
 
PTrader: (266/100%)
Join Date: Sep 2006
Location: Northern California
Posts: 9,417
How many watts do you have on the tank? Did you just get the plants?

If you just got them, they won't die within a few days without lights or CO2.
epicfish is offline  
post #12 of 28 (permalink) Old 10-10-2006, 06:00 PM Thread Starter
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Oct 2006
Posts: 73
36w compact now and before I had 14w normal. plants were 2 weeks old in the pics on 14w light with nothing but water and lights. Now i have lights 36w and co2 redsea turbo kit and will start using floro 24. Plants look better now. And are not dieing any more should take 1 mth for the to get back.... Thanks I will update on pics...
rspiegel is offline  
post #13 of 28 (permalink) Old 10-10-2006, 07:01 PM
Wannabe Guru
 
TAF CAF's Avatar
 
PTrader: (12/100%)
Join Date: Jan 2006
Location: Bailey, Colorado
Posts: 1,176
Yea! I found the shultz a while back, and really do like it. So light and for such low comparative cost. I did have to put a bit of regular pea-gravel on top to hold my plants down though, but it seems to be doing quite well and my plants love it.

Something so expensive and addictive HAS to be illegal. I'm just waiting for the police to break down my door and confinscate my fish food.
What's my sign? I'm an aquarist. --- 18g Planted Guppies, 15g Planted Killifish, 40g Planted Molly, 55g Asst Cichlids, 120g Planted Community, 60g Salty Reef, 180g Planted Goldfish


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
___
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
___
TAF CAF is offline  
post #14 of 28 (permalink) Old 10-11-2006, 02:24 PM
Planted Member
 
andbigdaddy2's Avatar
 
PTrader: (3/100%)
Join Date: Oct 2006
Location: Jacksonville, Fl
Posts: 210
Did you pick up the Shultz at a big box or a LFS
andbigdaddy2 is offline  
post #15 of 28 (permalink) Old 10-11-2006, 02:54 PM Thread Starter
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Oct 2006
Posts: 73
Ok Big box is a term I do not know. I got it from HomeDepout. If that is big box then yes. Plants came from petsmart. They seam to be doing better now still look bad but not getting any wors yet. Today I setup the redsea co2 to blow into a gravel vacum that is cut in half. I sow it on some post on here. I still have not gotten and floro 24 yet but plant to soon.... Also have been researching dyi co2 recipe for redsea canister.. I have like 3 weeks till it runs out...
rspiegel is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome