Aquasoil making muddy and cloudy water - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 09-01-2012, 08:20 PM Thread Starter
Planted Tank Obsessed
 
maxwellag's Avatar
 
PTrader: (13/100%)
Join Date: Mar 2012
Location: Iowa
Posts: 476
Aquasoil making muddy and cloudy water

Hello everyone!
I got some aquasoil recently and have it in my mini m, and when I added water the water was pretty much just mud. I am not happy with it. Is this normal? I let it is sit for 2 days and it is a little better now, the mud settled and now it is just cloudy and slightly brown tinted. I am frustrated. Has anyone else had this issue?
Thanks!
maxwellag is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 09-02-2012, 03:36 PM
Obsessed? Maybe
 
somewhatshocked's Avatar
 
PTrader: (487/100%)
Join Date: Aug 2011
Location: Middle America
Posts: 13,959
Which type of Aquasoil? ADA?

If it's ADA, is it Amazonia II? Amazonia 'New'?


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

somewhatshocked is online now  
post #3 of 8 (permalink) Old 09-02-2012, 04:19 PM
Planted Tank Obsessed
 
PTrader: (18/100%)
Join Date: May 2012
Location: Jackson CA
Posts: 384
Mine was cloudy when starting for 3 days and would cloud up easily when missing the bowl during water changes. After about 2 or 3 weeks it stopped clouding up as bad so you might have to just wait it out. That was with new amazonia
chew is offline  
 
post #4 of 8 (permalink) Old 09-02-2012, 04:20 PM
Planted Tank Guru
 
ThatGuyWithTheFish's Avatar
 
PTrader: (23/100%)
Join Date: Apr 2012
Location: Boston
Posts: 2,449
Mine settled after one day. Only had a Cascade 100 with terrible flow.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

"Boulders-Upon-Meadow"


My Golden Rule of planted tanks: WWTAD-
"What would Takashi Amano do?"


RAOK Club #69
ThatGuyWithTheFish is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 09-02-2012, 04:26 PM Thread Starter
Planted Tank Obsessed
 
maxwellag's Avatar
 
PTrader: (13/100%)
Join Date: Mar 2012
Location: Iowa
Posts: 476
Amazonia "new". When I stir it up, the water becomes dark brown and cloudy.
maxwellag is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 09-02-2012, 04:55 PM
Honeycomb Master
 
Centromochlus's Avatar
 
PTrader: (122/100%)
Join Date: May 2008
Location: Tucson, AZ
Posts: 6,770
A) You should ALWAYS fill your tank very slowly when using Amazonia.
B) Don't stir it up-- this will just cause more problems.

Unfortunately this is not in the instructions, but it is very important to follow. At this point I would recommend just letting it settle, do massive water changes, and clean out your filter frequently.
Centromochlus is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 09-03-2012, 03:45 PM Thread Starter
Planted Tank Obsessed
 
maxwellag's Avatar
 
PTrader: (13/100%)
Join Date: Mar 2012
Location: Iowa
Posts: 476
Thanks guys. I just drained it and refilled it very slowly, and it is crystal clear.

maxwellag is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 09-03-2012, 04:07 PM
Algae Grower
 
Alastair-T's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jun 2011
Location: england
Posts: 93
Had the same problem with the new ada myself too, that and the fact it contains sharp glass like pieces on it too.


Sent from my iPhone using Tapatalk


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Alastair-T is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome