Eco Complete Hardens water! - The Planted Tank Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 34 (permalink) Old 11-07-2004, 09:21 PM Thread Starter
Algae Grower
 
Gemleggat's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Oct 2004
Location: Glasgow, Scotland
Posts: 99
Eco Complete Hardens water!

A while ago i reported that eco complete hardens up water. Well everyone reckoned this was a temporary thing, but its not. My tap water is extremely soft at GH 2 or Less And KH 1 or Less i'm using a hagen test kit that doesn't go anymore accurate than that. The tank measures out at GH 10 and KH 12, there is nothing in there but eco complete and a bit of mopani. i dose Seachem ferts. I use CO2 with a controller to get a PH of 6.7. The test kit is brand new btw. What is going on?

Eheim Pimp No 246 Eheim 2324 Thermo
Remember we dont keep fish or plants, we keep the water they live in......

10gal, 48 watts CF, Co2 with PH controller. Under substrate heating.

Graham. Glasgow, Scotland
Gemleggat is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 34 (permalink) Old 11-07-2004, 10:45 PM
Planted Tank Guru
 
Rex Grigg's Avatar
 
PTrader: (65/100%)
Join Date: Dec 2002
Location: Portland Orygun
Posts: 9,600
That's strange. I also have extremely soft water. I have a 20 gallon tank set up that has Eco-Complete in it and I have not noticed any change in the water chemistry.
Rex Grigg is offline  
post #3 of 34 (permalink) Old 11-07-2004, 10:53 PM Thread Starter
Algae Grower
 
Gemleggat's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Oct 2004
Location: Glasgow, Scotland
Posts: 99
People think i am going mad! There is definitely something amiss here. It doesn't bother me that much but i wish it didnt happen. Having soft tap water is a blessing and this spoils it! Still the fish and plants are happy.

Eheim Pimp No 246 Eheim 2324 Thermo
Remember we dont keep fish or plants, we keep the water they live in......

10gal, 48 watts CF, Co2 with PH controller. Under substrate heating.

Graham. Glasgow, Scotland
Gemleggat is offline  
 
post #4 of 34 (permalink) Old 11-07-2004, 11:29 PM
Planted Member
 
sn8k's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: May 2004
Location: SFO East Bay Area
Posts: 270
One question - did you minimize the amount of water in the EcoComplete bag from going into the tank?

I've experienced no noticable increase in hardness with the EcoComplete... and I have 160lbs of it in my 90 gallon.

Mark K...
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Eheim Pimp Club Member #37


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
- Eheim 2028 Pro II - 8w AquaUV Sterilizer - 48" Aqualight 2-65W 6700K & 2-55W 9325K - (4) 3/4Watt Aqualight Lunar Blue-Moon-Glow LEDs - 160lbs EcoComplete substrate - Dupla Therm 500 substrate heater w/Temp Control - Hydor ETH300 inline heater - pressurized Co2 w/pH controller - Reactor 1000 CO2 - & lots of other misc. crap
sn8k is offline  
post #5 of 34 (permalink) Old 11-07-2004, 11:39 PM
Doesn't like Kool-Aid
 
Momotaro's Avatar
 
PTrader: (52/100%)
Join Date: Feb 2003
Location: Hawthorne, New Jersey
Posts: 10,125
I haven't notice any increased hardness in my aquariums with Eco-Complete in use either.

Do you have any decorations or rocks in the aquarium?

Mike

[SIGPIC][/SIGPIC]
Momotaro is offline  
post #6 of 34 (permalink) Old 11-07-2004, 11:55 PM
Wannabe Guru
 
pufferfreak's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Oct 2003
Location: Cumming, Georgia
Posts: 1,028
Send a message via MSN to pufferfreak Send a message via Yahoo to pufferfreak
I think its the ferts
pufferfreak is offline  
post #7 of 34 (permalink) Old 11-08-2004, 01:00 AM
Guest
 
PTrader: (3/100%)
Join Date: Oct 2002
Posts: 4,939
Mine has never buffered my water at all. Im wondering if it is possible that something was mixed in with that batch of Eco when it was bagged. I cant see any other possibilty if you have ruled out every other possibility.

Definately strange, I have bought it from different sources over a period of a year and a half and have never seen any differences between bags, maybe a 'disgruntled' employee at CaribSea ? LOL

Try taking a bowl and filling it with 'tested' tap water and then remove a handful or two of your Eco and throw it in there for a day and then test it again... that should eliminate the need to look further for the source.

I still just cant believe its the Eco...you will be the first ever to have this happen.
Buck is offline  
post #8 of 34 (permalink) Old 11-08-2004, 01:12 AM
Wannabe Guru
 
Gomer's Avatar
 
PTrader: (4/100%)
Join Date: Aug 2003
Location: NM
Posts: 1,154
umm.....might be a stupid question...but it might not be.

Do you have the Eco complete for planted tanks (black)? Or the Eco Complete for Cichlids (white and black)?

This would explain it if you have mixed them up.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Gomer is offline  
post #9 of 34 (permalink) Old 11-08-2004, 01:18 AM
Guest
 
PTrader: (3/100%)
Join Date: Oct 2002
Posts: 4,939
Quote:
umm.....might be a stupid question...
At this point Gomer I dont think there is such a thing as a stupid question. This one is baffling ...
Buck is offline  
post #10 of 34 (permalink) Old 11-08-2004, 02:54 AM
Wannabe Guru
 
John P.'s Avatar
 
PTrader: (3/100%)
Join Date: Apr 2004
Location: Laguna Beach, CA
Posts: 1,321
When I first set up my 26-G (with Eco-Complete), my kh was intiially 5 . . . about 4 days later it was 7 & held there for <2 weeks and began falling back to 5 (where it's been ever since). Water changes 2x/week, ~25% each. No ferts or other additives other than dehlorinator.

Could've been the granite in the tank, I suppose.

John P.
John P. is offline  
post #11 of 34 (permalink) Old 11-08-2004, 03:07 AM
Banned
 
enchanted's Avatar
 
PTrader: (4/100%)
Join Date: Sep 2004
Location: Boise, ID USA
Posts: 393
For those wondering what the deal is someone posted on another forum that Carib Sea has admitted that occasionaly dust particles from some of their other products make it into eco-complete and this is the cause. It goes away after some water changes normally.

125 Gallon AGA w/ Overflows
Filtration: Ehiem 2026 Filter, Dual "Ghetto" Overflow Internal Filters
Lighting: 1x96W Current USA CF - 2x96W Generic CF
Co2: Pressurized Co2 - Rex Grigg Regulator, SMS 122, and Rex Grigg Reactor.
Plants: Pogostemon yatabeanus, Foxtail, Bacopa, Egeria najas, Anubius, E. 'Ozelot Red', Ranalisma rostrata, Hornwort, Rotala Indica, Ludwigia Repens, Vals, Cabomba, Lilly, MoneyWort
enchanted is offline  
post #12 of 34 (permalink) Old 11-08-2004, 05:59 PM Thread Starter
Algae Grower
 
Gemleggat's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Oct 2004
Location: Glasgow, Scotland
Posts: 99
The stuff i have got is the all black stuff. I wasn't aware that there was another variety. I only started dosing ferts last week and this tank has been running for 6-7 weeks and in that time i have probably changed around 500% of the water getting rid of diatoms etc. it must be the eco!!

Eheim Pimp No 246 Eheim 2324 Thermo
Remember we dont keep fish or plants, we keep the water they live in......

10gal, 48 watts CF, Co2 with PH controller. Under substrate heating.

Graham. Glasgow, Scotland
Gemleggat is offline  
post #13 of 34 (permalink) Old 11-08-2004, 06:02 PM Thread Starter
Algae Grower
 
Gemleggat's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Oct 2004
Location: Glasgow, Scotland
Posts: 99
There is only a piece of mopani in there and that has only been there for a week or so. Ill try testing it away from the tank.

Eheim Pimp No 246 Eheim 2324 Thermo
Remember we dont keep fish or plants, we keep the water they live in......

10gal, 48 watts CF, Co2 with PH controller. Under substrate heating.

Graham. Glasgow, Scotland
Gemleggat is offline  
post #14 of 34 (permalink) Old 11-08-2004, 08:04 PM
Guest
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Sep 2004
Posts: 55
Definately no change in mine. No more, no less.
Aquabobo is offline  
post #15 of 34 (permalink) Old 11-08-2004, 11:50 PM
Planted Tank Obsessed
 
thegirlundertherainbow's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Aug 2004
Location: Port Aransas, Texas
Posts: 392
I dunno

I use Eco Complete in 2 of my 3 tanks..my 125 gal and my20 gal..although we already have hard water.
Then, my son's 12 gal has river pebbles and no live plants..and it's as hard as the 2 with Eco complete..
thegirlundertherainbow is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome