Unknown brown algae - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 01-05-2021, 04:38 PM Thread Starter
Newbie
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2021
Posts: 1
Unknown brown algae

Hi, my name is Michaela, I am new to this forum. Four month ago I started a new 40 gal planted tank. I started noticing some weird brown” root like” algae growth on my Java ferns. It does not spread to the acrylic of my tank, and spreads slowly. It’s not soft and hair like but more firm and with branches like a brownish thin root. I couldn’t find any pics online that shows this type of algae.

I am still trying to figure out how to attach a pic to this thread. Any ideas how to get rid of it? I have a Finnex planted + 24/7 hlc light and CaribSea Eco complete stratum. I recently started using Seachem Excel, flourish, advance and potassium . The algae was there before I started using these products. A couple of days ago I added PhosGuard to my HOB filter.

Thank you!
Mich0324 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 01-05-2021, 09:14 PM
Newbie
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Dec 2020
Location: Canada Quebec
Posts: 4
Hi Michaela,

to me it sound more like your java fern is spreading, making new shoots than algae.

I don't know much about your setup, but usually you dont want to use a phosphate remover in a planted tanks. Your plants needs phosphate to grow. Especially your java fern, since it will absorb it from the water column.
Gorillastomp is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome