Is this white hair algae? - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 10-03-2016, 10:16 PM Thread Starter
Newbie
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Oct 2016
Posts: 1
Is this white hair algae?

So I have started a small nano planted tank. Super ambitious I know. I failed once and now I am going for it a second time with some new plants and doing waters change almost every day.

Currently I have got some white hair like stuff on my plants and filter and there are even some white specs on my snails in the tank. No exactly sure what it is.

The details of the tank are as follows:

I am using Sechems Flourish Excel and Potassium products only when I do a water change of over 40%.

Trying to get the tank to cycle. I currently have:

Nitrate: 5ppm - 10ppm

Nitrite: 1ppm

Ammonia: 0 - 0.25ppm

pH: 7.2

Lights: are on for 9 hours total. with a siesta time of about 5 hours. So I have the lights on for about 5 hours then off for 5 hours then on for 4 hours.

Any ideas? I have attached some pictures below.

https://puu.sh/rwIgE/d2b92f5da7.png
https://puu.sh/rwInz/45ab2ab805.png
Garrett Sanderson is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 10-04-2016, 03:08 AM
Wannabe Guru
 
Opare's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Sep 2015
Location: KL, Malaysia
Posts: 1,926
Maybe it is some sort of fungus? I really can't identify it.
By the way I wouldn't have the lights on for very long when you've just started the tank. Start with 5-6 hours then bump up when your tank has matured. I don't use siesta periods but it's up to you whether you want to keep it.
By the way if further along the road the plants aren't growing I would look at your dosing because you are missing N(once the cycle is over), P and micros. Of course your livestock may be able to provide enough N & P but just something to keep in mind if you have problems in the future.


Sent from my iPhone using Tapatalk


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Opare is offline  
Reply

Tags
algae, nano, planted, white hair

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome