Micro bubbles? - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 12-30-2015, 03:40 PM Thread Starter
Wannabe Guru
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Mar 2014
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 1,302
Micro bubbles?

I've got the dreaded micro bubble issue going on lately with my return. And it's a LOT too, looks like a soda can, and it's not CO2, which I wish it was.

Whats the best way to tackle this?

Sump is an ADHI Berlin Sump 45 Gallons. ADHI Berlin Sump 45 225 Gallons 36x16x18 Sump-45 @ Fish Tanks Direct

I got it used real cheap at my LFS, so it didn't come with ANYTHING, just the tank.

I made a little eggcrate stand for the media, and top to bottom, Marineland Blue filter pads (2), a fine polishing pad-very fine like felt, and then a bunch of bags of bio balls with the sponges inside of them I had leftover from my SW tank. Also my old media is floating around in the sump chambers as well in an attempt to seed the new stuff.



Any advice? Theres no vortex above the pump from what I can see, water is completely calm in the return chamber.

No anti-siphon hole on my return since the nozzles are at a level in the tank, that when the pump is cut, my sump doesn't overflow (tested many times to be sure.

Pump is a QuietOne 5000 pro.

Lava rock is in there to hold diffuser in place. The CO2 tubing my reg came with long ago is so thick it's hard to keep it where I want LOL.
Little Soprano is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 12-30-2015, 04:45 PM
Wannabe Guru
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Jun 2014
Location: rochester ny
Posts: 1,401
How long has the pump been running? It's possible is just residual air in the return... Possibly a pin hole somewhere that's sucking air, you could try covering the end of the return and seeing if you spray water
theatermusic87 is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 12-31-2015, 03:53 PM
Planted Tank Guru
 
shrimpNewbie's Avatar
 
PTrader: (4/100%)
Join Date: May 2011
Location: california, orange county
Posts: 2,334
Personally I'd run a higher water level and I'd also add bubble traps. That is likely your problem, the bubbles probably aren't diffusing before they get to the pump

Sent from my SM-N910T using Tapatalk


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
shrimpNewbie is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome