c02 not dissolving - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 02-06-2014, 03:17 AM Thread Starter
Planted Member
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2013
Location: canada
Posts: 177
c02 not dissolving

Ok so I set up a DIY reactor in my forty tall tank today. It's made up of a 20" clear gravel vac and an aquaclear 10 powerhead set to highest setting and at 4-5 BPS. It seems to be working fine as I can see a lot of bubbles swirling in the reactor

my problems are:

i'm not getting as much pearling compared to my previous setup with a ceramic diffuser with exact same BPS (no drop checker at the moment)

After 4 hrs of running c02 the reactor accumulated about 4" of gas pocket and still lots of swirling bubbles under the gas pocket but 2 hrs after the c02 shuts off, I still see about the same amount of gas in the reactor. Has anyone encountered this problem b4? I suspect it may be o2 and not c02 that's lingering in the reactor.

My apology for not showing pics. I don't have access to a camera at the moment.

Any input guys would be appreciated
iant is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 02-07-2014, 03:57 PM
Planted Tank Guru
 
PlantedRich's Avatar
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Jul 2010
Location: United States
Posts: 11,862
I would suspect that the flow from the powerhead is not high enough. Most reactors of this sort are working on canister filters. When the powerhead is used it has very little actual flow compared to the canister. The tipoff, to me, is the large bubble collecting in the reactor. The reactor sized to fit the flow will be just about an even contest between the bubbles floating up and the flow forcing them down. What you need is a strong flow that swirls and breaks that large bubble up into small bits that are absorbed into the water and leave the reactor. Change in pearling may be caused by not getting the CO2 actually into the tank for plant use.
Powerheads move lots of water as powerheads but fail when used as pumps. Wrong design for that.
PlantedRich is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 02-07-2014, 07:10 PM
Banned
 
PTrader: (15/100%)
Join Date: Dec 2013
Posts: 3,261
The flow of the powerhead might not be high enough. Also, how is it even set up?
Solcielo lawrencia is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome