29 gallon and 10 re-scape restart - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 07-16-2015, 11:04 PM Thread Starter
Planted Tank Enthusiast
 
PTrader: (14/100%)
Join Date: May 2008
Location: Nashville, TN
Posts: 960
29 gallon and 10 re-scape restart

So a little background. I have had a 29 gallon planted low tech tank since about the end of 2008. For the last 2 to 2.5 years it's just been some crypts, anubias, and 2 Amano shrimp. The Amano shrimp have been alive in my tank for about 6 years now. And they were grown when I bought them. So I'm assuming they have a longer lifespan and are tougher than most people think. I say tougher because I have neglected this tank for a few years. I haven't had the filter on or fed them. My 10 gallon went to complete crap after I let floaters block out all the light. Then algae took over. Complete disaster. Well, I decided to revive them and keep a journal. No good camera, just an iphone, but I figure it'll do.

Here are the stats and I'll try to update this tank as things progress.

29 gallon low tech setup
Tank - 29 gallon Marineland
Light - Finnex Planted Plus 24/7
Filter - Aquaclear 50 with sponge over intake
Substrate - Just regular gravel with tons of mulm that has built up over the years.
Flora - Java Fern, Cypres Helferi, Anubias (Frazeri, Hastifolia, Minima, Nana Petite, and Coffeeolia), Dwarf Baby Tears, Micro sword (lilaeopsis maurutius), Dwarf Pennywort (Hydroctyle sibthorpioides), Banana Plant (Nyphoides aquatica), Italian Vals, and Crypt Wendetti Brown
Fuana - 2 Amano shrimp and trumpet snails

I planted it on July 5th and the plants are growing pretty good. So far I haven't dosed any ferts, but plan on doing the non co2 method.

This is a shot of when I first planted it. I'll try to post a picture of the growth so far, later on this weekend. As you'll see in the pic, there is some algae on the glass that the mts are eating on from when I left it neglected.


10 Gallon specs
Tank - Aqueon 10 gallon
Filter - Aqueon
Lighting - Aqueon hood with 2 13 watt cfls
Substrate - Azoo Plant Grower Bed
Flora - Christmas moss, Bolbitis, Dwarf Sag, Downoi, Micro sword, Cyperus Helferi, and Italian Vals.
Fauna - none

I'll definitely be re-scaping and changing out some plants in here most likely.

-----
Brad


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
BradH is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 07-19-2015, 10:15 PM Thread Starter
Planted Tank Enthusiast
 
PTrader: (14/100%)
Join Date: May 2008
Location: Nashville, TN
Posts: 960
Got some algae on the back glass and one leaf of a plant. Not sure what it is. Thread, hair?

BradH is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 07-19-2015, 10:27 PM
Planted Tank Guru
 
Raymond S.'s Avatar
 
PTrader: (6/100%)
Join Date: Dec 2012
Location: Hot Springs Ar. 71901
Posts: 5,935
Hair algae usually a combo of too much/too long on the light.
The 13W CFL in vertical or two of them in horizontal usually are correct for a 10g tank.
So this indicates too long on the hrs.
I have two very different 10g tanks. The one like this one(most) has one T8 bulb on for
9 hrs and one for 3.75 hrs in the middle of the other one. I say most like because of lower light and lower amount of plants. That lower amount of plants is a factor in the algae. The more growth the less algae usually.

The shortest distance between any two points is a straight line...in the opposite direction...
Raymond S. is offline  
 
post #4 of 4 (permalink) Old 07-19-2015, 10:47 PM Thread Starter
Planted Tank Enthusiast
 
PTrader: (14/100%)
Join Date: May 2008
Location: Nashville, TN
Posts: 960
I think I've got my timer on 9 hrs. Ill cut it back some and probably throw some more plants in. Thanks!

-----
Brad


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
BradH is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome