90x45x45 ADA setup - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 03-21-2014, 10:40 AM Thread Starter
Newbie
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Nov 2009
Location: Warsaw, Poland
Posts: 2
Exclamation 90x45x45 ADA setup

Hello everybody,
I'm Alex, I live in Poland and I recently started my first 'serious' project: a 90x45x45cm tank.

Few tech details:
  • Aquarium Volume: 180L
  • Light: ATI SunPower Dimm 4x39w (3x POWERCHROME T-5 aquaflora & 1 x POWERCHROME midday) hangs 10cm on top of the aquarium.
  • CO2 bottle 4L pressurized
  • EHEIM 350T external filter
  • Elos CO2000 Professional Pressure Regulator
  • ADA Powersand + aqua soil Amazonia
  • EI Ferts

Plant list:
  • Eleocharis sp. 'mini'
  • Ammania sp. 'Bonsai'
  • Alternanthera reineckii 'Mini'
  • Rotala rotundifolia green & red
  • Didiplis
  • 2xBlyxa japonica

Fish & Shrimp list:[*]15 Rasbora Espei[*]1 Otto[*]15 Red cherry baby shrimp[*]5 Cardinia Japonica youngsters

The story so far:
I started mid February 2014 with the filter on and some driftwood hoping it will sink soon. After 2 weeks of floating i gave up and anchored it at the bottom, added the soil and for the next 2 weeks i changed >50% of water twice a week.

5th March i planted the above mentioned plants bought from Tropica.

At this point i only had on 1 channel (2 t5's) for 5 hours/day and CO2 1 bubble/sec.










On the 9th March i took these and i assumed it was a brown algae and i removed manually:



Meanwhile I increased the light to 6h daily (the lamp was 30cm on top of the water), both channels (4 tubes at 100%) and last night I took these after a water change:






At this point I assume i've got 2 types of algae:
  1. Spirogyra - http://aquariumalgae.blogspot.ro/2007/06/blog-post.html
  2. Diatoms

I lowered the light to 10cm over the tank and is running for 5h at 100%.

===

I am looking forward to your comments and help.
Thank you in advance.

Alex
alexandruv is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 03-21-2014, 02:15 PM
Planted Member
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: May 2013
Location: Quad Cities, IL
Posts: 265
1. I do not know if you have continued your 50% water changes. If you stopped after two weeks you need to begin those again. I am not a user of aquasoil, but I believe at the beginning aquasoil leeches a lot of nutrients into the water column, so you must keep up with water changes at the beginning.

2. If you are running 4 T5's you need to increase your CO2 saturation and increase your lighting period. With the amount of nutrients you have in your tank with the aquasoil and E.I ferts, you do not have significant plant mass to use the majority of those nutrients in a 5 hr period with that intense of lighting. So you have a lot of excess nutrients left over in the water column since you are only running your lights for 5 hrs.

3.So in my opinion you need to do several things. I would start by increasing my CO2 along with adding a couple hrs to your photo period and possibly turn off one aquaflora bulb. Continue with weekly or multiple weekly water changes.

Unfortunately you will have to experiment with somethings before you see results. There is not magic solution here. No one here can give you a definite solution to your problem. There is some trial and error. Start with what I suggested and tune your system from there.

I just realized you only have a HOB filter on your tank. You might want to add a powerhead or circulation pump to move the water around a bit more in your tank. It could help with algae prevention in the future.
ForensicFish is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 03-21-2014, 07:19 PM
HC 'Cuba' Guru
 
CmLaracy's Avatar
 
PTrader: (21/100%)
Join Date: Jan 2007
Location: Brooklyn, NY
Posts: 1,886
If you still have diatoms, you have to continue with your water changes. On a slightly different note, an entire scape of mine was once ruined by diatoms. I would do 50% WC's daily and it only seemed to feed the diatoms. My well water passes through a sandy layer. I figured that out of course once the tank was beyond recovery. My water changes were literally feeding the diatoms their silicates. Normal tank progression is that diatoms show up and kill themselves by consuming all the silicates, their lifeblood. Now I use exclusively RO/DI and dose to desired hardness (my seiryu stones do most of that for me). Solved the problem, no more silicates, diatoms never even show up in new scapes. I'm in the process of a new cycle right now and I'm positive I won't see even one thread of that diatomaceous gunk. I really feel that if you're willing to do it, using PURE RO/DI water is the best way to go; it gives you a blank slate to get your water exactly where you want it to be, you just have to know what to dose.

Forensicfish gave you some good advice, use it. Also, you will need to increase your CO2 even more so due to the surface water disturbances caused by your HOB filter.

Hope that helped somewhat, Forensicfish got most of it.

ALSO, don't underestimate aquasoil, most people don't dose a thing for the first month or so on fresh AS.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
CmLaracy is offline  
 
post #4 of 4 (permalink) Old 03-23-2014, 12:22 AM
Wannabe Guru
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: Apr 2012
Location: United States
Posts: 1,748
That brown hair algae looks like synedra. I would be careful that is a extremely aggressive type of diatom. Usually associated with source water or unbalanced chemistry and too high light. I would dim that light down quite a bit. those ATI's are very powerful designed with reef systems in mind.
5 hrs at 100% is a bad schedule. Raise the light to 6-8 inches, and have it on for 10 hrs at 25-35%.

I agree with CmLaracy, he hit the nail on the head, I would use RO/DI remineralized water.
Green_Flash is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome