Low tech 55g forest scape - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 10-01-2018, 02:09 PM Thread Starter
Algae Grower
 
Erin514's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Aug 2018
Posts: 14
I've kept a couple Bettas in 5g tanks for several years, but this is my first big tank.

I bought a 55g used on Kijiji and ended up needing to reseal it (ugh). Built a custom stand myself. Now we are finally up and running.

I have a dirted substrate with PFS overtop, a bunch of maple and oak branches I collected from a local park and a bunch of different plants:
-Java moss (for carpet), weeping moss (on the driftwood), and Taiwan moss (attempted to make a wall on plastic fruit baskets but it's not working)
-staurogene repens
-ceratopceris
-bucephalandra
-dwarf sag (but this pretty much all died for some reason)
-red crypt wendtii (also all dead)
-eliocharis Montevidensis and parvula
-hydrocotyle tripartida
-bolbitis


It's intended to be a Walstad tank, although I'm dosing with Excel and thrive.

Here is a photo from day 3, which was September 16. I have a tidal 75 hob filter on there which meant the hoods that came with the aquarium didn't fit. The second photo is from Sept. 24 (day 11), by which point I've replaced the hoods with a lifeguard 48" led strip. I will build a canopy to mount this over the aquarium properly as soon as I have time.

I added a bunch of MTS around week 2 and they are thriving, along with some ramhorn hitchhikers that must've come in with the MTS or plants. I added 10 snowball shrimp a few days ago since my ammonia and nitrites were 0, but they all got into my filter and died there. I had a sponge over the intake and everything! There was another hole I didn't see but the shrimp found it. :*(
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_20180916_194127_1538402404763.jpg
Views:	36
Size:	3.01 MB
ID:	869859  

Click image for larger version

Name:	IMG_20180924_171007_1538403351341.jpg
Views:	30
Size:	3.30 MB
ID:	869875  

Erin514 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 10-01-2018, 02:32 PM
Planted Member
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Oct 2013
Location: Winnipeg
Posts: 187
Are you using your hot water heating to heat the tank?

(just joking)
Frank158 is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 10-01-2018, 02:35 PM Thread Starter
Algae Grower
 
Erin514's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Aug 2018
Posts: 14
Haha, I know I'm tempting fate by keeping a tank on there, but it's 48" of prime wall space that will otherwise go to waste! I built a good 9" of space between the top of the radiator and the bottom of the tank, and I'll add something reflective to insulate it to prevent overheating, plus I can adjust down that rad individually if needed. We'll see if it becomes an issue during the winter. 😉

Last edited by Erin514; 10-01-2018 at 06:19 PM.
Erin514 is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
55G low tech questions Valo Low Tech Forum 5 12-21-2015 01:45 PM
Lighting on Low Tech 55G thedood Lighting 6 10-09-2015 11:57 AM
Want to start a 55G low tech tank am3ience Low Tech Forum 7 01-23-2015 06:33 PM
Possible new 55G soon. Substrate for low tech.. shift Low Tech Forum 0 02-04-2013 03:29 AM
My two low tech tanks as of today (Dec 25 2012) - 55G and 6G Nano ramen lover General Planted Tank Discussion 10 12-26-2012 03:23 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome