My pH is rising even though I have Aquasoil - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 09-24-2009, 10:57 PM Thread Starter
Planted Tank Enthusiast
 
zeldar's Avatar
 
PTrader: (72/100%)
Join Date: Jun 2009
Location: Dallas, TX
Posts: 768
My pH is rising even though I have Aquasoil

I have a planted 10gallon and using aquasoil amazonia I as substrate. When I first started the tank the pH was around 6.5. Then I put a purigen pouch in the filter to remove tannins from aquasoil and I guess it raised the pH. However, the purigen has been out of the tank for like 2 and a half weeks and I am even using a different filter. The pH is reading about 7.6 right now, and I am adding some CRS/CBS so I know they need a lower pH.

What should I do? I have some Seachem Natural Regulator I can try since it says it will lower pH to 7.0.
zeldar is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 09-24-2009, 11:30 PM
Planted Tank Guru
 
PTrader: (84/100%)
Join Date: Dec 2005
Location: Sacramento, CA
Posts: 21,012
Do you have any rocks in the tank? If those are carbonate containing rocks they would cause a rise in pH, by raising the KH of the water.

That "neutral regulator" will do far more harm than a 7.6 pH, or even higher, could ever do. 7.6 is not an excessively high pH. Just slowly acclimate the "livestock" to that tank water before adding them to the tank.

Hoppy
Hoppy is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome