api test results - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 12-05-2014, 07:53 PM Thread Starter
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2014
Location: Colorado
Posts: 9
api test results

Hello, just have a quick question on test results.
Using API test kit ph tests at 7.6
So I ran the high range and got 7.4
Just curious about the difference, or am I just misinterpreting the results.
johnboygonebad is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 12-05-2014, 09:11 PM
Planted Tank Guru
 
PTrader: (3/100%)
Join Date: Aug 2014
Location: Maryland, USA
Posts: 2,339
If you look at your color charts, the API tests are marked off in pretty coarse increments around that range (steps of 0.4). Thus, your readings are not exactly 7.6 and 7.4, they are more like those numbers give-or-take 0.1 (1/4 the step size). So a more appropriate reading would be 7.5-7.7 and 7.3-7.5...


I often get more-or-less the same result, and have always treated it as "7.5".. .since neither scale actually has a color for 7.5 on it, and this is the overlap between a reasonable error-range for both tests.
mattinmd is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 12-05-2014, 10:59 PM Thread Starter
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2014
Location: Colorado
Posts: 9
That was what I was thinking. Thank you for your input.
johnboygonebad is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome