Water Help Needed! - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 (permalink) Old 10-27-2012, 10:46 PM Thread Starter
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2010
Location: Chico, California
Posts: 80
Water Help Needed!

Hi,

I've got a Spectrapure 90gpd RO/DI unit. I just changed all of the filters on it and the output was 0 TDS. My substrate is MTS capped with SafeTSorb. I just tested my kh with a brand new API test kit and came up with 0kh, which is what I expected. However, I came up with 6gh. How is that possible? I thought zero TDS water means 0gh? Is my substrate buffering? My filter media? Or is my test kit inaccurate at 0gh?

Please help! Thanks!
Tylt33 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 10-28-2012, 09:39 PM
Moderator
 
Darkblade48's Avatar
 
PTrader: (3/100%)
Join Date: Jan 2008
Location: Toronto
Posts: 11,712
Probably something is leaching into your aquarium water (substrate or filter media are my bets).

You could check your gH test kit too; test it on the output of your RO filtered water, it should be zero.

Anthony


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
and
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Eheim Pimp #362 - Eheim 2213 x2, Eheim 2028, Eheim 2217, Eheim surface skimmer and Eheim autofeeder.
Victor Pimp #33 - HPT272-125-350-4M
Darkblade48 is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 10-28-2012, 11:43 PM Thread Starter
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2010
Location: Chico, California
Posts: 80
Yep, tested my RODI water and it was zero. Wonder what is leaching.... My gh is up to 9 today, ugh.
Tylt33 is offline  
 
post #4 of 7 (permalink) Old 10-29-2012, 12:48 AM
AVN
Wannabe Guru
 
AVN's Avatar
 
PTrader: (18/100%)
Join Date: Oct 2012
Location: SoCal
Posts: 1,141
What else is in the tank?

hi
AVN is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 10-29-2012, 02:16 AM Thread Starter
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2010
Location: Chico, California
Posts: 80
Quote:
Originally Posted by AVN View Post
What else is in the tank?
A huge piece of driftwood.
About 25 pounds of rocks from a local creek holding the aforementioned wood down. I washed and soaked them in hot water before adding them.
Aqua Clear 110 with filter media.
Eheim 2128 with Mech and SubstratPro media.
Tylt33 is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 10-29-2012, 02:22 AM
Moderator
 
Darkblade48's Avatar
 
PTrader: (3/100%)
Join Date: Jan 2008
Location: Toronto
Posts: 11,712
What kind of rocks are you using? I would test those.

Place some into a bucket of RODI water and allow to soak for a day and then test the gH.

Anthony


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
and
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Eheim Pimp #362 - Eheim 2213 x2, Eheim 2028, Eheim 2217, Eheim surface skimmer and Eheim autofeeder.
Victor Pimp #33 - HPT272-125-350-4M
Darkblade48 is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old 10-29-2012, 03:26 AM Thread Starter
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2010
Location: Chico, California
Posts: 80
Quote:
Originally Posted by Darkblade48 View Post
What kind of rocks are you using? I would test those.

Place some into a bucket of RODI water and allow to soak for a day and then test the gH.
That's a good idea. They're some sort of igneous rock. I needed a lot of weight to hold the wood down.
Tylt33 is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome