Cycling Questions~! - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 07-06-2012, 03:10 AM Thread Starter
Algae Grower
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Apr 2012
Location: Santa Cruz, CA
Posts: 31
Cycling Questions~!

Hello everyone!

Just had a few questions about cycling for you guys. I've only ever cycled one tank in my life, and that was a little 2 gallon. Now I've moved up to an 8 gallon and I want to make sure I'm doing things correctly.

I cycled my first tank with fish flakes and tetra safestart, and that 2 gallon has been doing extremely well for the past year. Still have all my black bee shrimp.

Now that I've upgraded to an 8 gallon fluval ebi, I also upgraded the filter to an eheim 2211. It came with a whole bunch of media stuff, and I took out about half of the biomedia that I had in the 2 gallon and dropped it into the eheim to seed the filter. Now that biomedia was about enough to sit in the middle of the palm of my hand and I doubted the power of the bacteria so I threw in a bottle of tetra safestart, my lucky charm.

I threw in 4 whitecloud minnows and have been doing tests for a week and I have had no ammonia, nitrite, or nitrate readings. Also, the tank is planted with dwarf sag, cabomba, and marimo balls. So... in my opinion, it's heavily planted.

So, am I getting no readings because of all the plants and was the biomedia from my previous filter and tetra safestart enough to immediately kickstart the tank?

Since, from my understanding old filter media is immediate bacteria colony.

Should I watch out for something? Am I doing something wrong? Can I add my shrimp now? Because I can keep a close watch on water params daily anyway.

Thanks for any help!
beguiled is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 07-06-2012, 03:29 AM
Wannabe Guru
 
CatB's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2012
Location: Indianapolis, IN
Posts: 1,018
Send a message via AIM to CatB Send a message via Skype™ to CatB
it might be fine, but i'd watch it for another couple weeks at least. besides making sure it's cycled, this will build up biofilm for your shrimp.
CatB is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 07-07-2012, 06:02 AM
Planted Tank Guru
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2010
Location: Contra Costa CA
Posts: 11,721
Sounds like you started with a lot of bacteria, and they are only dying off if you do not feed them. Will you be removing the fish before you add the shrimp? Then you could add as many shrimp as would equal the waste produced by the fish.

What I would do:
Let it run to develop all the other microorganisms.
Add more Tetra Safe Start right before (the day before or as little as half an hour before) you add any more livestock. This will boost the nitrifying bacteria population so it is ready for more ammonia. Do not add it then wait too long, it will just start dying off again.
Diana is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome