HCL for mold in CSM question??? - The Planted Tank Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 25 (permalink) Old 03-21-2005, 06:28 AM Thread Starter
Planted Tank Guru
 
Betowess's Avatar
 
PTrader: (27/100%)
Join Date: Dec 2004
Location: Skagit County, Washington State
Posts: 3,199
HCL for mold in CSM question???

I read somewhere, I think on Aqua Bot. "All Wet Thumb" forum to put a dose of HCL into Plantex CSM to eliminate mold. I take it HCL is hydrocloric acid. Any ideas where one can get HCL as my drug stores don't have any? Anyone know the dose? I'm pretty sure I can find it on AB if I need to. Thanks, bob





Three Tanks...Eheim 2128 & XP3-90G, Eheim 2128-65G, Eheim 2232-25G.... Tek 4x54 watt T5-90G, Aqualight 96watt PC 65G low tech, 65 watt Aqualight-25G.... Hydors-90G & 65G ... Flourite in 90, 65, & 25 Gallons, .... Auto Water Change/Auto dosing on 90 & 65 gallon..... AGA member......
Betowess is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 25 (permalink) Old 03-21-2005, 08:30 AM
Planted Tank Guru
 
plantbrain's Avatar
 
PTrader: (267/100%)
Join Date: Dec 2003
Location: The swamp
Posts: 13,609
Muric acid, most hardware stores and pool places sell it.
I'd add about 5mls to 500mls of trace.

Regards,
Tom Barr



Never pay again for live sex! | Hot girls doing naughty stuff for free! | Chat for free!
plantbrain is offline  
post #3 of 25 (permalink) Old 03-21-2005, 11:09 PM
Wannabe Guru
 
shalu's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Jan 2003
Location: San Jose, CA
Posts: 1,675
Is the mold harmful in anyway?


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Flourite, wet/dry, AHSupply 302w PC, PinPoint controller

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
15w T6+15w T8

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
40w T6 ODNO4x, no CO2. Discus grow out.
10gallon Tonina tank, 2x15w T6 ODNO 4x
---------------------
I will do aquascapes after I collect all the plant species and grow them to perfection.
shalu is offline  
 
post #4 of 25 (permalink) Old 03-22-2005, 02:47 AM
Wannabe Guru
 
jart's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2003
Location: NS Canada
Posts: 1,398
Just be careful with the muriatic acid. I remember as a kid putting a case in the stock room, one of the caps was loose and when I came back a few weeks later the corrugated cardboard box was literally falling apart due to the fumes. Wear gloves.

The first batch of traces I mixed up became moldy. The current batch I keep in the fridge; no sign of mold after 2 weeks.
jart is offline  
post #5 of 25 (permalink) Old 03-22-2005, 04:03 PM
Planted Tank Obsessed
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Aug 2004
Location: Alameda, CA
Posts: 492
Send a message via AIM to rayhwong
I keep the mix in the fridge and pour out about 2 weeks worth into a smaller container that i leave outside. I use it all before it can mold and I just rinse out the container with hot water and refilll it. The main bottle in teh frdige hasnt molded yet.

Ray

Eheim Pimp #91
Tank Information: 100 gallon TruVu, white play sand, Eheim 2028pro2 and 2026pro2, 2X96W PC 6700K and 2X55W PC GE 9325K, Pressurized CO2, Eheim autofeeder
rayhwong is offline  
post #6 of 25 (permalink) Old 03-22-2005, 04:42 PM
Planted Tank Enthusiast
 
compulsion's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Mar 2004
Location: United Kingdom
Posts: 524
Send a message via MSN to compulsion
ive never heard of this before.. so i take it keeping CSM in a frigge also inhibits this mold growth?

why does it happen.. i havent got my CSM yet so i havent had chance to make a batch.

also do you guys use distilled or do you just make do with tapwater or something?

55US Gallon Medium Planted | 36x15x24Tall
PH 7.0 - 7.2 GH 11
Ehiem 2232 Thermo
2.7WPG 160W 10,000k 5xNO T8's
Sand+Eco Clay, CSM+B Baby Steps + Pres.Co2
compulsion is offline  
post #7 of 25 (permalink) Old 03-22-2005, 06:26 PM
Wannabe Guru
 
kzr750r1's Avatar
 
PTrader: (9/100%)
Join Date: Jun 2004
Location: Nor Cal
Posts: 1,235
Or just mix smaller batches so it's used up before this happens. 500ml is alot and would likely take a month and a half to use completely for me. Switching to 250ml batches keeping it in the fridge has resolved the issue without addition of anything.

RIP - 55g - Eheim 2026 and 2217 - DIY CO2 reactor - Turbo Twist 3x - Tek Light t5 pendant w/ 2x54 6500k - ecocomplete mixed with Red Sea florabase.
"Better to be shot out of a cannon then squeezed through a tube" - HST
kzr750r1 is offline  
post #8 of 25 (permalink) Old 03-22-2005, 07:23 PM
Planted Tank Guru
 
ringram's Avatar
 
PTrader: (67/100%)
Join Date: Jan 2005
Location: West Sacramento, CA
Posts: 2,602
Send a message via AIM to ringram
Not sure if I'm doing it all wrong, but I don't use any HCl or Muriatic Acid(bad experiences in Chem Lab -- j/k). I simply mix up a solution and after 1-2 weeks if its turning brown, I toss and mix up a fresh batch. Yes, I refrigerate it.

90g journal:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

---------------------------------------------------
SFBAAPS member -
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


SAPS member -
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
ringram is offline  
post #9 of 25 (permalink) Old 03-23-2005, 01:28 AM Thread Starter
Planted Tank Guru
 
Betowess's Avatar
 
PTrader: (27/100%)
Join Date: Dec 2004
Location: Skagit County, Washington State
Posts: 3,199
Thanks Tom, I don't feel like going to the fridge everytime I want to dose. BTW, I just did a search on google and found out HCL is aka Muriatic Acid and sometimes mispronounced Muric acid. But I also like the idea of keeping the main portion of the mixed solution in the fridge and keeping smaller part out. I'm not at home so I don't have my notes, but I do believe you are suppose to use distilled water. Thanks for the help folks. bob





Three Tanks...Eheim 2128 & XP3-90G, Eheim 2128-65G, Eheim 2232-25G.... Tek 4x54 watt T5-90G, Aqualight 96watt PC 65G low tech, 65 watt Aqualight-25G.... Hydors-90G & 65G ... Flourite in 90, 65, & 25 Gallons, .... Auto Water Change/Auto dosing on 90 & 65 gallon..... AGA member......
Betowess is offline  
post #10 of 25 (permalink) Old 08-31-2010, 11:43 PM
Planted Tank VIP
 
chad320's Avatar
 
PTrader: (101/100%)
Join Date: Mar 2010
Location: Spring Valley, IL
Posts: 7,703
I searched this OLD thread and am wondering if theres any reason that id be getting lumps in my mix even when its refrigerated? I can make smaller batches to prevent it, but if its not harmful, then does it matter? are the nutrients still available? I have dosed it several time without visable effects on my tank, but is it still worth it? Thanks!!!

My 65g jungle October rain
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
chad320 is offline  
post #11 of 25 (permalink) Old 09-01-2010, 06:36 AM
Grow little guys... grow.
 
i4x4nMore's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Mar 2008
Location: Chicago, IL
Posts: 191
Quote:
Originally Posted by chad320 View Post
I searched this OLD thread and am wondering if theres any reason that id be getting lumps in my mix even when its refrigerated?
Interesting... When I mix up my 500ml of CSM+B, I use HCL (37%) and I put a tablespoon in I think (about 3 times what Tom suggested above). I also keep it in the fridge. However, I do get a white, flaky, crystalline looking deposit that clumps together on the bottom of the bottle. The white, flaky substance appeared only after I refrigerated it. Reminds me of snowflakes... Do your "lumps" look like this? I posted a thread about it some time ago, but no one seemed to be able to relate, or kept trying to sell me that it was mold. Given the HCL and the refrigeration, I really didn't think it was mold. But I also don't think I reached the saturation point with the 7.7g of csm+b that I dissolved in 500ml of water.

Soon, I'm going to make a fresh batch and see if I get the same results. I used my R/O water last time I mixed up the batch, versus distilled water. But I've been using the flaky solution and my plants don't seem to be suffering any because of it. But I've always been curious...

Jeremy Squires, Toronto, ON
One should never have to decide between chocolate, cake, or cookies.
i4x4nMore is offline  
post #12 of 25 (permalink) Old 09-01-2010, 12:15 PM
Wannabe Guru
 
barbarossa4122's Avatar
 
PTrader: (19/100%)
Join Date: Jan 2010
Location: Forest Hills, NY
Posts: 1,473
Hi,

You can also use Excel, about 20ml for a 500ml solution. I am using Metricide which does the same thing but, it's much cheaper.

"Ich Hatte Einen Kameraden"
barbarossa4122 is offline  
post #13 of 25 (permalink) Old 09-01-2010, 01:25 PM
Wannabe Guru
 
jmhart's Avatar
 
PTrader: (40/98%)
Join Date: Mar 2008
Location: Atlanta,GA
Posts: 1,688
Quote:
Originally Posted by barbarossa4122 View Post
Hi,

You can also use Excel, about 20ml for a 500ml solution. I am using Metricide which does the same thing but, it's much cheaper.

This is what I do, but I have 50% Glut, so I put in 1 mL per 500mL solution.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
__
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
__
jmhart is offline  
post #14 of 25 (permalink) Old 09-01-2010, 01:53 PM
Wannabe Guru
 
barbarossa4122's Avatar
 
PTrader: (19/100%)
Join Date: Jan 2010
Location: Forest Hills, NY
Posts: 1,473
Quote:
Originally Posted by jmhart View Post
This is what I do, but I have 50% Glut, so I put in 1 mL per 500mL solution.
I still have 1 1/2 gallons of Metricide but, as soon as I finish it I'll get the 50% glut.

"Ich Hatte Einen Kameraden"
barbarossa4122 is offline  
post #15 of 25 (permalink) Old 09-01-2010, 05:42 PM
Planted Tank VIP
 
chad320's Avatar
 
PTrader: (101/100%)
Join Date: Mar 2010
Location: Spring Valley, IL
Posts: 7,703
Yes, this is what im referring to, the white flakyness. I also dont think its mold. It looks like the ions have started sticking together or something. Im no chemist, so im not sure of the proper terminology, but it seems like its coagulating. I can shake it real hard,and it just breaks up a little, not alot. Its always at the bottom of the bottle so I just take some off the top w/o shaking it up.

My 65g jungle October rain
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
chad320 is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome