Getting PPS PRO to work - The Planted Tank Forum
 2Likes
  • 1 Post By Edward
  • 1 Post By P.Isley
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 10-15-2020, 11:51 PM Thread Starter
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: May 2020
Posts: 14
Getting PPS PRO to work

So as the title says I am struggling to dial in PPS PRO ferts in my tank. I started infusing pressurized Co2 about 4 months ago and decided to use this method of fertilization. I thought I finally found a sweet spot in the balance but a snail crawled out of my tank which prompted me to check my parameters and it was 0-0-40/80 (can’t tell the difference)

To note this was a week after the canister filter was cleaned (in tank water) and 2 days after a 50 percent water change. So I went to work researching and because my tap has about 15-20 nitrates I decided to remix my macros and take out the kno3 and replace it with a 50 percent increased dose of k2so4 to replace the K. I rechecked my and nitrates are coming down now.

So my current problem is my slower growing plants are developing holes in the leaves and I suspect a K deficiency. Java ferns, Buce, and a sword plant. How in the world do I add more potassium in this situation??? The stems look fine.

Tank is 44 gallons which I would consider heavily planted, PPS PRO 9ml macro and 4.5 micro daily, Co2 with drop checker lime green at end of day, I have a power head, surface skimmer and eheim 2217 canister. Not heavily stocked.

Any help appreciated
Rockish is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 10-16-2020, 12:57 AM
Wannabe Guru
 
Edward's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Apr 2005
Location: at home
Posts: 1,383
Quote:
Originally Posted by Rockish View Post
Ö which prompted me to check my parameters and it was 0-0-40/80 Ö
What does 0-0-40/80 mean?


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Edward is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 10-16-2020, 01:00 AM Thread Starter
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: May 2020
Posts: 14
0 ammonia
0 nitrite
40-80 nitrate (itís hard to differentiate(

Quote:
Originally Posted by Edward View Post
Quote:
Originally Posted by Rockish View Post
Ö which prompted me to check my parameters and it was 0-0-40/80 Ö
What does 0-0-40/80 mean?
sorry I replied but didnít quote you

Last edited by Darkblade48; 10-16-2020 at 05:48 AM. Reason: Please use the edit function for back to back posts to keep threads cleaner
Rockish is offline  
 
post #4 of 10 (permalink) Old 10-16-2020, 01:08 AM
Wannabe Guru
 
Edward's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Apr 2005
Location: at home
Posts: 1,383
How old is the setup?


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Edward is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 10-16-2020, 01:31 AM Thread Starter
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: May 2020
Posts: 14
Quote:
Originally Posted by Edward View Post
How old is the setup?
About a year
Rockish is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 10-16-2020, 12:39 PM
Wannabe Guru
 
Edward's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Apr 2005
Location: at home
Posts: 1,383
Hi
Looks like too much fertilizer. Cut it in half, change water and get a TDS meter. It will tell you how much more fertilizer is in the water than in the tap. This way you can keep it under control.
Immortal1 likes this.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Edward is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 10-16-2020, 05:22 PM
Planted Tank Enthusiast
 
cl3537's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2019
Location: Montreal, Quebec
Posts: 692
@Edward thought I would try PPS for a change. First time I ever used CSM +B is it supposed to be yellowish green?
I wonder if the Copper oxidized a little, it all dissolved in solution so its probably okay. I had a sealed package from NilocG that I never used for about 2 years I wonder if it went off.

Also is 10ml/250ml water enough Excel to inhibit mould?


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
cl3537 is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 10-16-2020, 06:16 PM
Wannabe Guru
 
Edward's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Apr 2005
Location: at home
Posts: 1,383
Quote:
Originally Posted by cl3537 View Post
@Edward thought I would try PPS for a change. First time I ever used CSM +B is it supposed to be yellowish green?
I wonder if the Copper oxidized a little, it all dissolved in solution so its probably okay. I had a sealed package from NilocG that I never used for about 2 years I wonder if it went off.

Also is 10ml/250ml water enough Excel to inhibit mould?
I donít know what the latest CSM+B colour is because I donít use it. Maybe someone will chime in who knows the product. I use Upgraded Trace Mix.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Edward is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 10-17-2020, 05:52 AM
Algae Grower
 
P.Isley's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2020
Location: Chicago
Posts: 99
My csm+B mixes up yellow green too...
cl3537 likes this.
P.Isley is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 10-17-2020, 06:00 PM
Planted Tank Enthusiast
 
cl3537's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2019
Location: Montreal, Quebec
Posts: 692
Quote:
Originally Posted by Edward View Post
I donít know what the latest CSM+B colour is because I donít use it. Maybe someone will chime in who knows the product. I use Upgraded Trace Mix.
I used DTPA Fe before that is more of an Amber Orange color it seems like EDTA Fe is more yellowish green.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
cl3537 is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome