Low phosphate even though dosing plenty, green spot algae on stem plants - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 1 (permalink) Old 02-12-2020, 02:12 AM Thread Starter
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Nov 2019
Posts: 43
Low phosphate even though dosing plenty, green spot algae on stem plants

Hi all,
I rescaped my tank and changed the substrate to ADA ammazonia about 6 weeks ago. The plants are doing good so far with the stem plants however, covering in green spot algae. I am dosing plenty of ferts 3 times a week, using a all in one dry fertilizer. This fertilizer should rise my phosphate by 1.3ppm for 12ml for 100litres, my tank being 290litres this should give me roughly 12ppm per week. In my old setup my phosphate was always indicating at least 5ppm, however now its only indicating very low ammounts even straight after dosing. I read that the ada soil absorbs the phosphates, what is behind this?
I don't think its my lights or co2, ph at 5.95 kh at 2, gh normally at 4 raised to 8 with epsom salt as my tapwater already has 20ppm of calcium, so good ratio here too.
I previously had a lot of green spot algae on the drift wood too which is now completly gone, thinking this was normal, at the same height as the stem plants, however plants still affected.
Any advice appreciated.
Pascal
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20200212_093456_1581473358085.jpg
Views:	9
Size:	305.5 KB
ID:	893251  

Click image for larger version

Name:	20200212_093315_1581473372595.jpg
Views:	9
Size:	220.1 KB
ID:	893253  

Click image for larger version

Name:	20200212_095235_1581473385724.jpg
Views:	7
Size:	202.0 KB
ID:	893255  

Click image for larger version

Name:	20200212_093329_1581473396696.jpg
Views:	7
Size:	176.1 KB
ID:	893257  

Click image for larger version

Name:	20200124_095050_1581473443506.jpg
Views:	7
Size:	218.4 KB
ID:	893259  

Click image for larger version

Name:	15814734542883570900569829768844_1581473467791.jpg
Views:	7
Size:	120.1 KB
ID:	893261  

Pascal is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome