Prime Melt?? - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 04-22-2017, 10:33 AM Thread Starter
Algae Grower
 
Hypoxic's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Mar 2017
Location: France
Posts: 108
Prime Melt??

I switched to Seachem Prime for my last 3 water changes and am noticing a change in my Anacharis. They seem to have stopped growing all together and are starting to melt back very slowly. Before I had to cut them back every two weeks, they grew like weeds! I got three other bunches out of them! Nothing has changed in my tank other than the addition of Prime. Has anyone else seen this? Just wondering. They were responding very, very well to EI dosing till I used Prime.

Maybe I'll switch back to Tetra Aquasafe and ditch the Prime.

Eheim 175 L (46 gal) tall tank
Eheim pro 4+ 250 filter
2 - T5 24w 6500k Philips daylight
CO2 and EI dosing

Last edited by Hypoxic; 04-22-2017 at 10:50 AM. Reason: Text
Hypoxic is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 04-22-2017, 11:47 AM
Planted Tank Guru
 
Dempsey's Avatar
 
PTrader: (115/100%)
Join Date: Oct 2009
Location: Clifton Heights, PA
Posts: 2,175
Quote:
Originally Posted by Hypoxic View Post
I switched to Seachem Prime for my last 3 water changes and am noticing a change in my Anacharis. They seem to have stopped growing all together and are starting to melt back very slowly. Before I had to cut them back every two weeks, they grew like weeds! I got three other bunches out of them! Nothing has changed in my tank other than the addition of Prime. Has anyone else seen this? Just wondering. They were responding very, very well to EI dosing till I used Prime.

Maybe I'll switch back to Tetra Aquasafe and ditch the Prime.
I have never had issues with Prime. Best product from Seachem if you ask me. I sometimes do 90% water changes on some tanks, add tap water and prime and all is good.

I have never grown Anacharis either... Aren't they cold water plants?

Clint

“Presents are the best way to show someone how much you care. It is like this tangible thing that you can point to and say, ‘Hey man, I love you this many dollars-worth.’” -Michael Scott


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Dempsey is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 04-22-2017, 12:23 PM
Planted Tank Enthusiast
 
chicken's Avatar
 
PTrader: (9/100%)
Join Date: Aug 2007
Location: Catonsville, Maryland USA
Posts: 559
I've used Prime for years, and it has never caused a problem with anacharis or any other plant.

Are you certain that nothing else has changed in your tank?


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Greater Washington Aquatic Plant Association
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
chicken is offline  
 
post #4 of 10 (permalink) Old 04-22-2017, 01:01 PM
Planted Tank Obsessed
 
Aqua99's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2017
Location: NY
Posts: 301
Is your dose correct? The correct dose for Prime is only a small fraction of what other conditioners require. That's all I can think of... never noticed a problem with it.
Aqua99 is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 04-22-2017, 06:25 PM Thread Starter
Algae Grower
 
Hypoxic's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Mar 2017
Location: France
Posts: 108
Thanks for the replies. I do follow the dosing instruction on the bottle closely so I know that I am not over dosing. Nothing else has changed in the tank.

Eheim 175 L (46 gal) tall tank
Eheim pro 4+ 250 filter
2 - T5 24w 6500k Philips daylight
CO2 and EI dosing
Hypoxic is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 04-24-2017, 03:04 AM
Planted Tank Enthusiast
 
p0tluck's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2017
Posts: 859
What are you dosing fert wise? I'm almost 100% positive it's not prime.

Any changes besides the prime could be the littlest thing?

Sent from my SM-G930P using Tapatalk
p0tluck is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 04-24-2017, 04:37 AM Thread Starter
Algae Grower
 
Hypoxic's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Mar 2017
Location: France
Posts: 108
I've been dry EI dosing with GLA's EI package. All the other plants have been responding wonderfully. My Swords and Val are exploding with growth. But the anacharis is melting. I've read in several places that the Anacharis takes a while to adjust to it's new water parameters when purchased and the original stems will melt, but I've planted snippings of new growth before it stopped growing and those are starting to melt as well. so I'm trying to figure out what it's not liking and the only recent change was the Prime. So that's why I suspected it, but looks like I need to keep searching for the cause.

Eheim 175 L (46 gal) tall tank
Eheim pro 4+ 250 filter
2 - T5 24w 6500k Philips daylight
CO2 and EI dosing
Hypoxic is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 04-24-2017, 02:17 PM
Planted Tank Guru
 
roadmaster's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Nov 2009
Location: Missouri united states
Posts: 5,576
Quote:
Originally Posted by Hypoxic View Post
I've been dry EI dosing with GLA's EI package. All the other plants have been responding wonderfully. My Swords and Val are exploding with growth. But the anacharis is melting. I've read in several places that the Anacharis takes a while to adjust to it's new water parameters when purchased and the original stems will melt, but I've planted snippings of new growth before it stopped growing and those are starting to melt as well. so I'm trying to figure out what it's not liking and the only recent change was the Prime. So that's why I suspected it, but looks like I need to keep searching for the cause.
Anacharis best tied to wood or rock rather than planted in substrate.
roadmaster is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 04-24-2017, 06:47 PM Thread Starter
Algae Grower
 
Hypoxic's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Mar 2017
Location: France
Posts: 108
Going to cut back my KNO3 for a week. My Nitrates are high so maybe that's part of the problem. Going to let the plants catch up a bit. I'm at about 60 now and would like to be around 20. My tap water is between 15 and 20. I've been dosing 1/2 Tbsp every other day. Here's a photo of the tank today.

Bump: Sorry, its upside down. Don't know why it's doing that.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_1162.jpg
Views:	56
Size:	113.7 KB
ID:	750177  

Click image for larger version

Name:	IMG_1163.jpg
Views:	51
Size:	130.7 KB
ID:	750209  

Click image for larger version

Name:	IMG_1161.jpg
Views:	47
Size:	149.8 KB
ID:	750217  


Last edited by Hypoxic; 04-24-2017 at 07:02 PM. Reason: Photos
Hypoxic is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 04-24-2017, 07:37 PM
Planted Tank Enthusiast
 
p0tluck's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2017
Posts: 859
Anacharis are eager column feeders as road said, but they say anubias grows better not planted in the substrate by my nanas are doing amazing with root tabs.

Sent from my SM-G930P using Tapatalk
p0tluck is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome