Newbie to the planted tank...algae & brown leaf disaster, help needed - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 04-18-2016, 12:45 AM Thread Starter
Newbie
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Apr 2016
Location: Central Florida
Posts: 2
Question Newbie to the planted tank...algae & brown leaf disaster, help needed

Hi ! I just joined, first post. I have been in the fishkeeping hobby close to 10 years. Became very bored and decided to try a planted tank to rejuvenate my interest.

I started it in my 75G a few weeks ago, already well established. I have sand substrate (combination of pool filter sand & N. Atlantic beach sand). I added Ruffled Amazon, Hairgrass, and Anubia.

I dosed weekly with API Leaf Zone and also used the API Root Tabs.
I had a typical fluorescent light on it at first, but repaired my Coralife light and got a 10,000k bulb for it and used the blue bulb I already had for it. I left both lights on about 10/hrs per day.

I was VERY quickly overwhelmed with brown algae. I have always had issues with it, due to phosphates in my tap water I was told....but this was crazy fast insane algae !

Anubia still did well and Hairgrass started crawling. Amazons had brown spots and bad leaves.

Yesterday I completely stripped the tank and cleaned algae and added a bunch more plants. I have not added any fertilizers or root tabs. I want to see what y'all suggest first.

I REMOVED the fluorescent light. I bought a phosphate test kit.

Water parameters AFTER stripping and starting over are:
Phosphate .5 (tapwater is .25 as of today)
Nitrate 5.0
PH 7.5
Nitrite 0
Ammonia 0

Looking for suggestions .....for everything !
Faythee is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 04-18-2016, 12:52 AM
Planted Member
 
CowBoYReX's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Nov 2013
Location: Alachua, Fl. United States
Posts: 254
I would say do not use blue lights and get more like 6500k for both bulbs, it will help IME.
And brown algae is caused by silicates plus PO4 and I think the blue/actinic light contributes

Using Tapatalk
CowBoYReX is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 04-18-2016, 01:12 AM Thread Starter
Newbie
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Apr 2016
Location: Central Florida
Posts: 2
Okay...thanks !
Faythee is offline  
Reply

Tags
None

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome