How long does prime affect test results?
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Fertilizers and Water Parameters


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-15-2008, 07:12 AM   #1
fishscale
Planted Tank Guru
 
fishscale's Avatar
 
PTrader: (12/100%)
Join Date: May 2007
Location: New York, NY
Posts: 3,895
Default

How long does prime affect test results?


I know that Prime may cause false positives on test kits. How long do you need to wait after a WC with Prime to accurately test for ammonia/nitrites/nitrates?
__________________
Eheim Pimp #254, Eheim Wolverine #1

55 Gallon Work in progress
10 Gallon Shrimp Tank
10 Gallon Planted QT
20 Gallon Shrimp Tank (Work in progress)

fishscale is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-15-2008, 07:20 AM   #2
lauraleellbp
Fresh Fish Freak
 
lauraleellbp's Avatar
 
PTrader: (70/100%)
Join Date: Feb 2008
Location: Tampa, Florida
Posts: 24,243
Default

You can get accurate readings immediately depending on which reagent is used in the test kit you have. It's entirely too early in the morning for me to pull it out of my brain ATM, but I know that the one Seachem uses will give you accurate results... and the name of the reagent you want to use is somewhere on Seachem's website where it's talking about Prime, the FAQ maybe?
__________________
Tampa Bay Aquarium Society - Next meeting Monday, Sept 8, 2014 @ 7:15pm- See ya there!
TBAS Annual Fish Auction - November 1st!!

lauraleellbp is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 07:48 AM   #3
fishscale
Planted Tank Guru
 
fishscale's Avatar
 
PTrader: (12/100%)
Join Date: May 2007
Location: New York, NY
Posts: 3,895
Default

I don't have that one, I have the other one. It's made by API. Whatcha doing up this early?
__________________
Eheim Pimp #254, Eheim Wolverine #1

55 Gallon Work in progress
10 Gallon Shrimp Tank
10 Gallon Planted QT
20 Gallon Shrimp Tank (Work in progress)

fishscale is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 08:17 AM   #4
epicfish
Planted Tank Guru
 
PTrader: (266/100%)
Join Date: Sep 2006
Location: Northern California
Posts: 9,417
Default

Like Laura Lee said, it's immediate with the right test.

Q: I am using Prime™ to control ammonia but my test kit says it is not doing anything, in fact it looks like it added ammonia! What is going on?

A: A Nessler based kit will not read ammonia properly if you are using Prime™... it will look "off scale", sort of a muddy brown (incidentally a Nessler kit will not work with any other products similar to Prime™). A salicylate based kit can be used, but with caution. Under the conditions of a salicylate kit the ammonia-Prime complex will be broken down eventually giving a false reading of ammonia (same as with other products like Prime™), so the key with a salicylate kit is to take the reading right away. However, the best solution ;-) is to use our MultiTest: Ammonia™ kit... it uses a gas exchange sensor system which is not affected by the presence of Prime™ or other similar products. It also has the added advantage that it can detect the more dangerous free ammonia and distinguish it from total ammonia (which is both the free and ionized forms of ammonia (the ionized form is not toxic)).
epicfish is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 02:01 PM   #5
fishscale
Planted Tank Guru
 
fishscale's Avatar
 
PTrader: (12/100%)
Join Date: May 2007
Location: New York, NY
Posts: 3,895
Default

I have a salicylate based kit...so I guess I should have done the test right away?
__________________
Eheim Pimp #254, Eheim Wolverine #1

55 Gallon Work in progress
10 Gallon Shrimp Tank
10 Gallon Planted QT
20 Gallon Shrimp Tank (Work in progress)

fishscale is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 02:35 PM   #6
epicfish
Planted Tank Guru
 
PTrader: (266/100%)
Join Date: Sep 2006
Location: Northern California
Posts: 9,417
Default

Quote:
Originally Posted by fishscale View Post
I have a salicylate based kit...so I guess I should have done the test right away?
Correct.
epicfish is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 04:38 PM   #7
lauraleellbp
Fresh Fish Freak
 
lauraleellbp's Avatar
 
PTrader: (70/100%)
Join Date: Feb 2008
Location: Tampa, Florida
Posts: 24,243
Default

Quote:
Originally Posted by fishscale View Post
I don't have that one, I have the other one. It's made by API. Whatcha doing up this early?
I wasn't "up"... I'd just gotten home LOL

salicylate - that's the word that wouldn't come out of my brain. Thanks, epic.
__________________
Tampa Bay Aquarium Society - Next meeting Monday, Sept 8, 2014 @ 7:15pm- See ya there!
TBAS Annual Fish Auction - November 1st!!

lauraleellbp is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2008, 12:48 PM   #8
Naja002
Planted Tank Guru
 
Naja002's Avatar
 
PTrader: (50/100%)
Join Date: Oct 2005
Location: Usa
Posts: 2,587
Default

Prime works "instantly" and at recommended dosages is available for 48 hrs (increased from 24hrs originally). However, the bond that it makes is permanent--so it will always effect your test kit. What you want is a free-ammonia test kit. Seachem's does both, and their ammonia alerts read free-ammonia...
__________________
Naja002 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 01:33 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012