T5 problem with ballast or bulb?
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Lighting


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-22-2008, 03:28 PM   #1
Dawn Haze
Algae Grower
 
Dawn Haze's Avatar
 
PTrader: (19/100%)
Join Date: Feb 2007
Location: Mesa, AZ
Posts: 126
Default

T5 problem with ballast or bulb?


All I know about flourescent lights would fit in a thimble. I have a 30" Nova extreme that will only flicker on for a minute when you hit the power switch. Would that be because the ballast or one of the bulbs has gone out?
Dawn Haze is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-22-2008, 03:35 PM   #2
Wasserpest
Are these real?
 
Wasserpest's Avatar
 
PTrader: (173/100%)
Join Date: Jun 2003
Location: Monterey, CA
Posts: 15,063
Default

Is there one or multiple bulbs in this fixture? Most likely it is the ballast, but you could buy a new bulb and check for yourself. If there are multiple bulbs and they all flicker, then I'd say it is the ballast that's bad.
Wasserpest is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2008, 03:38 PM   #3
AaronT
Collectoritis Patient
 
AaronT's Avatar
 
PTrader: (201/100%)
Join Date: Apr 2004
Location: MD, USA
Posts: 2,302
Default

How old are the bulbs and what brand are they? How old is the fixture?
__________________
In the D.C., Maryland, or NOVA area? Come check out The Greater Washington Aquatic Plants Association! www.gwapa.org
AaronT is online now   Reply With Quote
Old 09-22-2008, 03:56 PM   #4
Dawn Haze
Algae Grower
 
Dawn Haze's Avatar
 
PTrader: (19/100%)
Join Date: Feb 2007
Location: Mesa, AZ
Posts: 126
Default

The fixture is less then a year old - it has 2 24watt bulbs. the bulbs came with the fixture I will have to wait until I am home to get the brand name. They came with the buld a 6700 and a 10,000. I have 2 48" fixtures with the same bulbs that are running fine they are a little older. I was just going to order new bulbs. the ballast is a 43.00 part and bulbs are 13.00 a piece the whole fixture runs abou 64.00.. hmm..do I buy a new one or piece this on togeather....
Dawn Haze is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2008, 04:45 PM   #5
melonz
Algae Grower
 
PTrader: (5/100%)
Join Date: Feb 2008
Location: Houston, TX
Posts: 109
Default

Try contacting the company. Just give them a call or email and they might help you with the replacement parts.

www.current-usa.com
Ph: 760-727-7011
Fax: 760-727-7066
Email: info@current-usa.com
melonz is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2008, 04:46 PM   #6
epicfish
Planted Tank Guru
 
PTrader: (266/100%)
Join Date: Sep 2006
Location: Northern California
Posts: 9,417
Default

Quote:
Originally Posted by melonz View Post
Try contacting the company. Just give them a call or email and they might help you with the replacement parts.

www.current-usa.com
Ph: 760-727-7011
Fax: 760-727-7066
Email: info@current-usa.com
+1. If it's less than a year old, they'll work with you. They've been pretty responsive to me in the past.
epicfish is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2008, 05:28 PM   #7
Dawn Haze
Algae Grower
 
Dawn Haze's Avatar
 
PTrader: (19/100%)
Join Date: Feb 2007
Location: Mesa, AZ
Posts: 126
Default

Thanks I will do that. I don't know why that didn't occur to me.
Dawn Haze is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2008, 05:57 PM   #8
robbob2112
Planted Member
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Oct 2007
Location: Blawk Hawk, CO
Posts: 159
Default

Depends on the fixture, my T5 48" fixture only works with 2 good bulbs in it. If either goes bad they both go out and stay out until I replace the bad bulb. Pretty typical for multiple bulb flourescent fixtures.
__________________
46 gallon bowfront, Dalmatian Mollies, Swordtails, Otos
75 gallon Lake Malawi African Cichlids
3 gallon nano desktop with Betta at the office

Last edited by robbob2112; 09-23-2008 at 08:53 PM..
robbob2112 is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2008, 06:05 PM   #9
AaronT
Collectoritis Patient
 
AaronT's Avatar
 
PTrader: (201/100%)
Join Date: Apr 2004
Location: MD, USA
Posts: 2,302
Default

Yes, some fixtures need to have both bulbs working properly in order to work at all.

It sounds like your bulbs burnt out. I suggest replacing them with higher quality bulbs, i.e. Giesseman Midday bulbs.

Either way contact Current and let them know. Bulbs shouldn't burn out in less than a year.
__________________
In the D.C., Maryland, or NOVA area? Come check out The Greater Washington Aquatic Plants Association! www.gwapa.org
AaronT is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 11:04 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012