Too much CO2
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Algae


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-05-2004, 01:04 AM   #1
ghettobanana
Algae Grower
 
ghettobanana's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2004
Location: Texas
Posts: 33
Default

I am having major issues with algae and I just noticed that my CO2 was too high. Can this be a cause. I am thinking this cause all else seems normal:

Nitrate = 5.0 - 7.0
PO4 = .5
pH = 6.8
KH 6-7

I have a 55 gallon tank with 2 55watt and 1 96watt PC's. I am having major staghorn and some green crap on my substrate (this is kinda new though)
ghettobanana is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-05-2004, 02:07 AM   #2
Wasserpest
Are these real?
 
Wasserpest's Avatar
 
PTrader: (176/100%)
Join Date: Jun 2003
Location: Monterey, CA
Posts: 15,137
Default

Hi gb, welcome to the Planted Tank!

Your CO2 level seem high, but I doubt that this is the reason for algae outbreaks. There is a lot of light over that tank. Do you have plenty of fast growing plants to suppress algae? If not, you might want to reduce those lights until there is a lot of plants, and they start to shade each other.
Wasserpest is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-05-2004, 02:36 AM   #3
ghettobanana
Algae Grower
 
ghettobanana's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2004
Location: Texas
Posts: 33
Default

i did have alot until I had to trim the plants back to try and get rid of some of the algae. I still have alot and am going to go and buy a bunch more tomorrow. I have some glosso so I worry that if I cut the lights back I will have problems with this not getting the light it needs. what do you think
ghettobanana is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-05-2004, 08:06 PM   #4
Wasserpest
Are these real?
 
Wasserpest's Avatar
 
PTrader: (176/100%)
Join Date: Jun 2003
Location: Monterey, CA
Posts: 15,137
Default

Do all your plants grow fast, and look healthy (except for the algae?)

What nutrients are you dosing... traces, NPK?
Wasserpest is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-06-2004, 12:26 AM   #5
ghettobanana
Algae Grower
 
ghettobanana's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2004
Location: Texas
Posts: 33
Default

Yes all my plants grow great except for the algae. I am dosing with TMG and some additional Potassium, Phosphate, and Nitrate as needed.

I turned the 96watt off so now I only have 110watts on the tank. I don't know about this, but I am desperate.
ghettobanana is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-06-2004, 04:18 PM   #6
ghettobanana
Algae Grower
 
ghettobanana's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2004
Location: Texas
Posts: 33
Default

I started thinking about this and with 3.7 watts per gallon (per say...I have my lights fixed to my canopy so I don't think there is really this amount of light per gallon) I can't see how this is too much. I think my problem lies in balance. It seems that my CO2 was not in balance with everything else. I am going to go and buy a bunch more stem plants and pray to god. :cry:
ghettobanana is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-06-2004, 04:58 PM   #7
Wasserpest
Are these real?
 
Wasserpest's Avatar
 
PTrader: (176/100%)
Join Date: Jun 2003
Location: Monterey, CA
Posts: 15,137
Default

I hope that's it... seems like you have the nutrients well under control. And the Glosso needs a lot of light, that's true. See if adding more plants will help. And if you can, post a picture of your tank... sometimes that helps to see problems and find solutions.
Wasserpest is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-14-2004, 04:29 PM   #8
Rolo
Wannabe Guru
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: Dec 2003
Location: Twin Cities, Minnesota
Posts: 1,717
Default

I'm guessing you have DIY CO2, since its easy to adjust pressurized. Why don't you just increase surface agitation to get lower CO2?
__________________
Rolo is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-16-2004, 04:02 AM   #9
pedietz
Planted Member
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Dec 2003
Location: Nebraska
Posts: 188
Default

This morning I bumped up my CO2 a tad...

After 12 hours, I found my PH was 6.6 instead of 6.9.
That's about 40ppm for my 8KH.
Everything was pearling like crazy...

I also noticed that algae grew like crazy today as well.
Grey hair all over the spraybar now.
There's also bubbles stuck all over it.
So the algae appears to be pearling too.

So my guess is yes, algae responds to CO2 increases like plants do...

:roll:
pedietz is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-16-2004, 07:12 AM   #10
Rolo
Wannabe Guru
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: Dec 2003
Location: Twin Cities, Minnesota
Posts: 1,717
Default

Quote:
Originally Posted by pedietz
This morning I bumped up my CO2 a tad...

After 12 hours, I found my PH was 6.6 instead of 6.9.
That's about 40ppm for my 8KH.
Everything was pearling like crazy...

I also noticed that algae grew like crazy today as well.
Grey hair all over the spraybar now.
There's also bubbles stuck all over it.
So the algae appears to be pearling too.

So my guess is yes, algae responds to CO2 increases like plants do...

:roll:
Thats not a correct assumption to make, first of all b/c CO2 isn't vital to Algae and secondly, most likely with 40 ppm CO2, your nutrient balance is out of wack; this is bad, sooner or later, for your plants, and heaven for the algae.
Rolo is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-16-2004, 06:02 PM   #11
pedietz
Planted Member
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Dec 2003
Location: Nebraska
Posts: 188
Default

I might be exagerating a bit when I said the algae looks like it was pearling... I'm sure the bubbles were from the other plants that drifted to the bar.

but everything -- including the algae-- grew crazy while at 40 - 50 PPM for a half a day.

2 new leaves on the lily and a whole spray bar of algae.
pedietz is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-17-2004, 09:14 PM   #12
Rolo
Wannabe Guru
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: Dec 2003
Location: Twin Cities, Minnesota
Posts: 1,717
Default

Quote:
Originally Posted by pedietz
but everything -- including the algae-- grew crazy while at 40 - 50 PPM for a half a day.

2 new leaves on the lily and a whole spray bar of algae.
This is expected b/c your CO2 levels are too high, making nutirents to plants unusable. All your nutrients, lighting and CO2 must be in good balance and porportions so your plants can benefit. With all the nutrients not being used by plants, the algae is gobbling them up.

It isn't the CO2 that makes algae grow, it's that high CO2 is limiting the plants effiency and ability to compete with algae.
Rolo is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 04:26 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012