Tank Re-do Substrate Help
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Substrate


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-18-2013, 02:42 PM   #1
Hardy85
Planted Tank Obsessed
 
Hardy85's Avatar
 
PTrader: (23/100%)
Join Date: May 2013
Location: Upstate NY
Posts: 354
Default

Tank Re-do Substrate Help


So currently using Turface and Black Diamond, while I love both of them, I am moving and during the move I can guarantee they are gonna mix

So considering I plan to re-scape the tank I am curious as to what I could do on a budget to make it more plant friendly.

Thinking the new set up will be all Turface, I'm just wondering if I should do a layer of dirt or peat moss below the turface and if so how much?

I am the type that likes to switch out plants occasionally - otherwise I probably wouldn't hesitate with dirt. But I wanna try to limit how much I change it up after this.

Planning a great stuff, rock, and driftwood scape to provide some height

Any input would be appreciated.
Hardy85 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-19-2013, 01:05 AM   #2
Nestle_
Planted Member
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Jul 2013
Location: Iowa City, IA
Posts: 234
Default

what kind of fish are going into the tank? and what kind of plants?
if you're doing any fish that will get cut up from the turface then I'd say shy away from it.
also stay away from it if you're going to do something like dwarf hair grass or even HC as a carpet.
Nestle_ is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-19-2013, 02:25 AM   #3
DogFish
Planted Tank Guru
 
PTrader: (33/100%)
Join Date: Jul 2011
Location: Gone
Posts: 5,990
Default

Quote:
Originally Posted by Hardy85 View Post
.....I am curious as to what I could do on a budget to make it more plant friendly.

.....Thinking the new set up will be all Turface, I'm just wondering if I should do a layer of dirt or peat moss below the turface and if so how much?
....
DIRT

Peat is and additive to dirt, not a great substitute for dirt.
DogFish is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-19-2013, 04:37 AM   #4
Nestle_
Planted Member
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Jul 2013
Location: Iowa City, IA
Posts: 234
Default

I don't suggest adding peat moss to any substrate, if you need a buffering substrate then look into an ADA dirt or something similar.
Nestle_ is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-19-2013, 05:14 AM   #5
DogFish
Planted Tank Guru
 
PTrader: (33/100%)
Join Date: Jul 2011
Location: Gone
Posts: 5,990
Default

Quote:
Originally Posted by Nestle_ View Post
I don't suggest adding peat moss to any substrate, if you need a buffering substrate then look into an ADA dirt or something similar.
What is your rational based on?
DogFish is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-19-2013, 01:03 PM   #6
Hardy85
Planted Tank Obsessed
 
Hardy85's Avatar
 
PTrader: (23/100%)
Join Date: May 2013
Location: Upstate NY
Posts: 354
Default

My only concern with dirt is accidentally pulling it up or something, if i did dirt I'd probably go sand. Dirt isn't out of the question, I just don't have the time to make a fully MTS before the move

Also, I currently have both turface and black diamond and have not seen any negative effects on fish or plants

Fish stock:
Parva Rainbows
GBR
Cory
BN Plecos
few misc

Plants:
Need to develop this list
Temple Plant
Crypts
etc.
Hardy85 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-19-2013, 01:22 PM   #7
Diana
Planted Tank Guru
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2010
Location: Contra Costa CA
Posts: 8,284
Default

Turface and Black Diamond are different density. I bet you could separate them, but it would take time.

If you like the look of Turface, but want dirt under it, then perhaps 1" deep of dirt in the front, a bit deeper in the back would be enough. Yes, they will blend when you dig up a plant. I would sort of stuff the dirt back down then add a bit more Turface to the tank.

I have had a tank with peat moss substrate. Chemically it works out just fine (still running). Aesthetically it is not so nice. Any water movement stirs the peat, then it settles out onto the leaves of the plants. Works really well in a riparium for carnivorous plants, though!
I see no problem in adding some peat moss to a dirt blend for an aquarium.

I tend not to make layers of different substrates. Then there is no issue of pulling up a plant and mixing them.
Diana is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-19-2013, 01:59 PM   #8
DogFish
Planted Tank Guru
 
PTrader: (33/100%)
Join Date: Jul 2011
Location: Gone
Posts: 5,990
Default

Quote:
Originally Posted by Hardy85 View Post
My only concern with dirt is accidentally pulling it up or something, if i did dirt I'd probably go sand. Dirt isn't out of the question, I just don't have the time to make a fully MTS before the move...
You could use miracle grow. It only needs a good rinse to get the floaters out.

I pull crypts out of my tanks with MTS capped with PFS and seldom get more than a little dirt. It can be syphoned out or just left to settle back to the bottom through the cap.

The trick is to turn off all current creating devices and SLOWLY wiggle the plant roots free.
DogFish is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-19-2013, 02:12 PM   #9
Hardy85
Planted Tank Obsessed
 
Hardy85's Avatar
 
PTrader: (23/100%)
Join Date: May 2013
Location: Upstate NY
Posts: 354
Default

Quote:
Originally Posted by DogFish View Post
The trick is to turn off all current creating devices and SLOWLY wiggle the plant roots free.
LOL,

I'll have to remember that.

One concern I would have would be anerobic conditions, I plan to do a 3D rock wall, with a few raised planters... I'm assuming some larger rock below the Miracle grow would help

What sort of depths would you say with the soil / sand?
Hardy85 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-19-2013, 02:32 PM   #10
DogFish
Planted Tank Guru
 
PTrader: (33/100%)
Join Date: Jul 2011
Location: Gone
Posts: 5,990
Default

"anerobic conditions" are a natural part of plant substrate, something that gotten hyped beyond reason, see my Toxic Ten link.

Typically dirt is 1" to 2" with a Sand Cap of 11/2 to 2 1/2" with 3" total depth as an ave.

I feel that sand is the best functional cap for dirt. In my tanks you can see an ultra fine layer of sand on top of the dirt. I feel it creates a "seal" that helps the process of the dirt decomposing and uptake of nutrients by the plants.

If you want to use your existing Turface I would suggest 1" of miracle grow, rinsed, the 2" of Turface. There are dozens of threads about miracle grow here for reference. I put my dirt in damp the consistency of mashed potatoes. Then I lay some paper towels on that layer and press down to compact, removing air pockets. Then cover with the cap. I plant them fill.
DogFish is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-19-2013, 02:49 PM   #11
Hardy85
Planted Tank Obsessed
 
Hardy85's Avatar
 
PTrader: (23/100%)
Join Date: May 2013
Location: Upstate NY
Posts: 354
Default

skimming through that... all I can say is WOW...

I think I'd have been too chicken to attempt that substrate..

So thinking based on that, do miracle grow, jobes plant sticks, dry leaves, coffee grounds and cap with PFS.

Do I need MT snails? I really would prefer not, but would put some in if needed

You just hear everyone talk about the dreaded bubble, and considering the fish I have, I would prefer them not being taken out by one burp lol
Hardy85 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-20-2013, 03:42 AM   #12
Diana
Planted Tank Guru
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2010
Location: Contra Costa CA
Posts: 8,284
Default

Thriving aquatic plants actually add oxygen to the substrate. It is areas without plants but with poor water circulation that are subject to anaerobic conditions.
Diana is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-20-2013, 03:44 AM   #13
tattooedfool83
Wannabe Guru
 
tattooedfool83's Avatar
 
PTrader: (8/100%)
Join Date: Mar 2013
Location: North Providence, RI
Posts: 1,858
Default

I sifted the miracle gro to get most the big chunks out. And capped it. I have another tank that I just dumped and went and it has wood that makes its way to the surface still but oh well
__________________
tattooedfool83 is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-20-2013, 04:24 AM   #14
DogFish
Planted Tank Guru
 
PTrader: (33/100%)
Join Date: Jul 2011
Location: Gone
Posts: 5,990
Default

Quote:
Originally Posted by Hardy85 View Post
.....So thinking based on that, do miracle grow, jobes plant sticks, dry leaves, coffee grounds and cap ....
Thanks please keep in mind, I went to extreme levels on that tank to illustrate a point. The miracle grow will work well for you. I suggest if you add anything it would be potash.

If you decided to crank up the organic content, you'll need to load the tank with plants and include rapid growing plants like hornwort or water lettuce as a safety until the main plants get established....that was a major factor in being successful with the Toxic Ten.
DogFish is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-21-2013, 12:26 PM   #15
Hardy85
Planted Tank Obsessed
 
Hardy85's Avatar
 
PTrader: (23/100%)
Join Date: May 2013
Location: Upstate NY
Posts: 354
Default

Quote:
Originally Posted by DogFish View Post
Thanks please keep in mind, I went to extreme levels on that tank to illustrate a point. The miracle grow will work well for you. I suggest if you add anything it would be potash.

If you decided to crank up the organic content, you'll need to load the tank with plants and include rapid growing plants like hornwort or water lettuce as a safety until the main plants get established....that was a major factor in being successful with the Toxic Ten.
Ok thanks for the advice
Hardy85 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 09:59 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012