plant leaves turning clear
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Plants


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-29-2013, 04:07 PM   #1
JEFF9922
Planted Tank Obsessed
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: May 2013
Location: MOORE OK
Posts: 496
Default

plant leaves turning clear


I planted my 5.5g on Thursday and looks like some of the leaves are turning clear .
I am using mcopm with sand cap ,prime water conditioner, just did a 50% water change today and added some exel . Anybody know what can cause leaves to turn clear ?
JEFF9922 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-29-2013, 11:46 PM   #2
Darkblade48
Moderator
 
Darkblade48's Avatar
 
PTrader: (3/100%)
Join Date: Jan 2008
Location: Japan
Posts: 9,427
Default

Sounds like a nutrients deficiency to me.

How much lighting do you have (and what is its duration per day)? Also, what is your fertilization regimen, if any?
__________________
Anthony

A Primer to Pressurized CO2 and A Primer to Planted Tanks
Eheim Pimp #362 - Eheim 2213 x2, Eheim 2028, Eheim 2217, Eheim surface skimmer and Eheim autofeeder.
Victor Pimp #33 - HPT272-125-350-4M
Darkblade48 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-30-2013, 12:28 AM   #3
primo
Algae Grower
 
primo's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jul 2013
Location: Canada
Posts: 118
Default

Or melting.

Plants need time to adjust to new tank conditions and will often lose leaves before they recover.
primo is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-30-2013, 04:36 AM   #4
JEFF9922
Planted Tank Obsessed
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: May 2013
Location: MOORE OK
Posts: 496
Default

light is a beamswork 18" led 10k sitting right on top, ferts wont start till Monday waiting for my pps pro ferts from nilocg to get here should be here Monday
JEFF9922 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-30-2013, 05:06 AM   #5
Zapins
The Plant Whisperer
 
Zapins's Avatar
 
PTrader: (19/100%)
Join Date: Jan 2006
Location: Harrogate, TN
Posts: 1,905
Default

Please post pictures of your plants its nearly impossible to identify anything without a decent macro picture of the affected plants. Make sure to post pictures of all the affected plants.
Zapins is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-30-2013, 05:21 AM   #6
Mojo028
Planted Tank Obsessed
 
Mojo028's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Jan 2013
Location: Longmont, Colorado
Posts: 326
Default

Quote:
Originally Posted by primo View Post
Or melting.

Plants need time to adjust to new tank conditions and will often lose leaves before they recover.
Agree!

Sent from my Samsung Galaxy S3 using Tapatalk 2
Mojo028 is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-30-2013, 06:24 PM   #7
JEFF9922
Planted Tank Obsessed
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: May 2013
Location: MOORE OK
Posts: 496
Default

Here is one

Last edited by JEFF9922; 12-31-2013 at 01:24 PM..
JEFF9922 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-30-2013, 08:31 PM   #8
Zapins
The Plant Whisperer
 
Zapins's Avatar
 
PTrader: (19/100%)
Join Date: Jan 2006
Location: Harrogate, TN
Posts: 1,905
Default

It is not a deficiency. The time is too short for that to be a possibility.

What is the temperature in your tank - I see that plant is right next to the heater? The damage seems to conform to the area around the heater, perhaps it is being burned.

Have any other plants shown the same issue?
Zapins is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-30-2013, 08:40 PM   #9
JEFF9922
Planted Tank Obsessed
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: May 2013
Location: MOORE OK
Posts: 496
Default

the plant is actuly about 2 inchs from it and plant was already kinda like that but has gottin worse in the tank ya others do to but not that bad
JEFF9922 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-30-2013, 09:15 PM   #10
Zapins
The Plant Whisperer
 
Zapins's Avatar
 
PTrader: (19/100%)
Join Date: Jan 2006
Location: Harrogate, TN
Posts: 1,905
Default

Pictures of each plant will help.
Zapins is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-01-2013, 03:09 AM   #11
JEFF9922
Planted Tank Obsessed
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: May 2013
Location: MOORE OK
Posts: 496
Default

and there is also some white fuzzy stuff on the sand

Last edited by JEFF9922; 12-31-2013 at 01:25 PM..
JEFF9922 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-01-2013, 03:28 AM   #12
Zapins
The Plant Whisperer
 
Zapins's Avatar
 
PTrader: (19/100%)
Join Date: Jan 2006
Location: Harrogate, TN
Posts: 1,905
Default

The white stuff is likely fungus and will go away on its own. It is not harmful.

The plants are suffering from some sort of trauma at the moment. Be that too high temperature, too little light, or something killing them off like a chemical. If you have fish in the tank then it is unlikely to be a chemical, if the temperature is below 84F then it isn't that (unless it spiked up and wasn't noticed), and if the lighting is evenly spaced and bright enough then it probably isn't that unless they were damaged during shipping or kept in a dark place for too long before you planted them.

I am not familiar with your light fixture, can you provide details or a link on it?
Zapins is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-01-2013, 03:38 AM   #13
JEFF9922
Planted Tank Obsessed
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: May 2013
Location: MOORE OK
Posts: 496
Default

Fixture Size: 17.00" x 5.00" x 1.00" (Add 0.65" in height with bracket installed)

LEDs Count: 54
900 Lumens
Super energy efficient 0.2 watt high output LEDs
51x 10,000K LED
3x Actinic 460nm LED
Use 10 watts
JEFF9922 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-01-2013, 03:40 AM   #14
JEFF9922
Planted Tank Obsessed
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: May 2013
Location: MOORE OK
Posts: 496
Default

they were shipped from cali took 3 days
JEFF9922 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-01-2013, 03:43 AM   #15
Zapins
The Plant Whisperer
 
Zapins's Avatar
 
PTrader: (19/100%)
Join Date: Jan 2006
Location: Harrogate, TN
Posts: 1,905
Default

Hmm, strange. The light seems to be enough more or less. At the very least it is enough to prevent acute light damage.

How much excel are you dosing and how long are the lights on for per day?

How were the plants kept before being added to the tank?

What is the temperature of your water?
Zapins is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 10:33 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012