PH problems
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Fertilizers and Water Parameters


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-02-2003, 04:15 AM   #1
Molly
Algae Grower
 
Molly's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Aug 2002
Location: Arlington
Posts: 54
Send a message via ICQ to Molly
Default

:roll: I am still trying to get my planted tank up to snuff, 3rd time on cycling now, main problem is my ph drops off the chart after a few days. I have 100% Flowrite substrate. I have done experiments in separate water samples, one with just tap water, one with tap water + the chlorine /chloramine remover/ and one with the chlorine / chloramine remover + ACE to remove chloramine ammonia. Stayed at around 7.2, in the cups. But in the tank with no fish and few plants it just drops off. KH is 3.0 GH is 2.0 is there a problem with buffering capacity of the water? If so what can I do, I've tried PH levelers. Should I use purified water? If anyone can help I would appreciate it. thanks
Molly is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-02-2003, 04:42 AM   #2
Rex Grigg
Planted Tank Guru
 
Rex Grigg's Avatar
 
PTrader: (65/100%)
Join Date: Dec 2002
Location: Portland Orygun
Posts: 9,600
Send a message via ICQ to Rex Grigg Send a message via AIM to Rex Grigg
Default

Stay away from any pH adjuster products. Are you using any CO2 injection? Your gH is a bit low.
Rex Grigg is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2003, 02:11 PM   #3
Guttboy
Planted Tank Enthusiast
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jul 2003
Location: Albuquerque, NM, USA
Posts: 752
Send a message via AIM to Guttboy
Default

Molly,

I am using my first planted tank here but....

I have kept marine tanks for many many years....

"If so what can I do, I've tried PH levelers. "

AVOID pH levelers and adjusters...I have found that they are more trouble than they are worth.

Agree wholeheartedly with Rex on this pt.

Mike
__________________
Mike
100 Gal Planted, two Filstar XP3, Milwaukee SMS 122 pH controller, Milwaukee reg/bubble, compressed CO2, reactor 1000, 7 WCMM, 12 Ottos, 14 neons, 1 SAE, 3 German blue rams, 2 Florida Flag Fish

10 Gallon...20 Endler's live bearers planted, peat/kitty litter/sand substrate

15 Gallon...Just Schultz Aquatic Plant soil
Guttboy is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2003, 05:03 PM   #4
Molly
Algae Grower
 
Molly's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Aug 2002
Location: Arlington
Posts: 54
Send a message via ICQ to Molly
Default

:roll: Hi Rex & Guttboy:

I'm not using C02 injection, and have also come to the conclusion that the ph adjusters are a waste of time.

I suspect my problem is that the water has very little buffering capacity. I've read that crushed coral or a piece of limestone might help. What would be your best suggestion?

I really appreeciate your help!

Molly
Molly is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2003, 05:52 PM   #5
Guttboy
Planted Tank Enthusiast
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jul 2003
Location: Albuquerque, NM, USA
Posts: 752
Send a message via AIM to Guttboy
Default

Molly,

Now we are in my realm....CORAL!!!...heheh seriously though crushed coral has a decent buffering capacity. I used coral sand in ALL but one of my reef tanks with tremendous success. I have never tried limestone though.

What are your water parameters out of the tap???

The reason I ask is that your water parameters might change when they are in your tank...not sure what you are adding.

By knowing your TAP water (aka water you are adding straight to the tank) you can use that as a basis for starting to adjust the levels (pH, KH, GH).

Mike
__________________
Mike
100 Gal Planted, two Filstar XP3, Milwaukee SMS 122 pH controller, Milwaukee reg/bubble, compressed CO2, reactor 1000, 7 WCMM, 12 Ottos, 14 neons, 1 SAE, 3 German blue rams, 2 Florida Flag Fish

10 Gallon...20 Endler's live bearers planted, peat/kitty litter/sand substrate

15 Gallon...Just Schultz Aquatic Plant soil
Guttboy is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2003, 06:01 PM   #6
Molly
Algae Grower
 
Molly's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Aug 2002
Location: Arlington
Posts: 54
Send a message via ICQ to Molly
Default

:roll:
Hi Mike:

Out of the tap the ph is 7.2, kh 3 and gh 2, I use start right to remove chlorine and cloramine and ACE to remove ammonia thats in the tap water and stress zyme to add the little bio germy guys.

Thanks,

Molly
Molly is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2003, 06:08 PM   #7
Guttboy
Planted Tank Enthusiast
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jul 2003
Location: Albuquerque, NM, USA
Posts: 752
Send a message via AIM to Guttboy
Default

Hmmmmmmm,

Ok if you say that your pH "drops off the chart" are you saying that it is getting lower as in more acidic?

I would think that the plants would be using up the CO2 and thus causing your pH to rise slightly...just a guess.

What is in your tank exactly???? Have you put any driftwood in there that might be leaching tannic acid into the water??? Any rocks that might not be "benign" so to speak...aka not leaching anything into the tank.

With all things being equal....your pH should not be dropping off the chart like that unless there is a cause....be patient we will be able to figure it out.

In your next post...be very specific as to what is in the tank. How big? What plants? (size, number and health) Lighting? pH at night and in day? Same for GH and KH of tank. Type of substrate? how much? Any inhabitants (fish, frog, hippo...LOL)? Driftwood? Rocks?

This way the others can really help on whats going on. Rex is really good at this stuff by the way.

Mike
__________________
Mike
100 Gal Planted, two Filstar XP3, Milwaukee SMS 122 pH controller, Milwaukee reg/bubble, compressed CO2, reactor 1000, 7 WCMM, 12 Ottos, 14 neons, 1 SAE, 3 German blue rams, 2 Florida Flag Fish

10 Gallon...20 Endler's live bearers planted, peat/kitty litter/sand substrate

15 Gallon...Just Schultz Aquatic Plant soil
Guttboy is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2003, 06:19 PM   #8
Molly
Algae Grower
 
Molly's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Aug 2002
Location: Arlington
Posts: 54
Send a message via ICQ to Molly
Default



Hi Mike:

It's just a 10 gallon tank. I hope to have a bigger one, but am gun shy for now because I don't want the same problem, just to a magnified proportion :-). For now since I am cycling again, not much in the way of plants, a few bulbs is all. I do have a piece of driftwood in the tank, and tried removing it, with no help. Even tried putting it in a separate tub of water and tested everyday, it didn't seem to affect the ph. The substrate is flourite, and I have a few I think they are called egg rocks (white and rounded looking). The light is a regular grow light. For now there are no fish, but I would like to have Neons. I haven't tried testing both morning and evening, just in the evenings, I can if would be of some help.

I sure appreciate your taking time to help me figure this out!

Molly
Molly is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2003, 06:27 PM   #9
Guttboy
Planted Tank Enthusiast
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jul 2003
Location: Albuquerque, NM, USA
Posts: 752
Send a message via AIM to Guttboy
Default

No worries molly...

Now...how much does the pH swing...? you stated it went low? could it be the test was wrong? Were you using a high range pH test and it just dropped a bit below the bottom limit? My high range goes from 7.4 to 8.8...I have another that is 6.0 to 7.6....Just a thought.

Mike
__________________
Mike
100 Gal Planted, two Filstar XP3, Milwaukee SMS 122 pH controller, Milwaukee reg/bubble, compressed CO2, reactor 1000, 7 WCMM, 12 Ottos, 14 neons, 1 SAE, 3 German blue rams, 2 Florida Flag Fish

10 Gallon...20 Endler's live bearers planted, peat/kitty litter/sand substrate

15 Gallon...Just Schultz Aquatic Plant soil
Guttboy is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2003, 06:30 PM   #10
Molly
Algae Grower
 
Molly's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Aug 2002
Location: Arlington
Posts: 54
Send a message via ICQ to Molly
Default

Hi Mike:

I've been using the one that goes from 6.0-7.6, it drops to 6.0 or could be lower test won't go any further down.
Molly is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2003, 06:35 PM   #11
Guttboy
Planted Tank Enthusiast
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jul 2003
Location: Albuquerque, NM, USA
Posts: 752
Send a message via AIM to Guttboy
Default

Well we eliminated that theory!

Now then...There HAS to be something in the tank that is causing the water pH to change. How long from the time you put the water in on a change does the pH drop?

I dont think the start rite would be affecting the pH but try a sample with a cup and see once you have put all the additives in it as it would be right before you add it to the tank? Monitor it....this will ensure that those chemicals are not the culprit.

Right now I think it might be that your water has a poor buffering capability but that is just a guess.

I am going over to Roger Miller's house in a couple of hours. Hes a moderator on another board and a hydrogeologist. i will have him take a look at this and see what he thinks as well!!!

Mike
__________________
Mike
100 Gal Planted, two Filstar XP3, Milwaukee SMS 122 pH controller, Milwaukee reg/bubble, compressed CO2, reactor 1000, 7 WCMM, 12 Ottos, 14 neons, 1 SAE, 3 German blue rams, 2 Florida Flag Fish

10 Gallon...20 Endler's live bearers planted, peat/kitty litter/sand substrate

15 Gallon...Just Schultz Aquatic Plant soil
Guttboy is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2003, 10:22 PM   #12
Momotaro
Doesn't like Kool-Aid
 
Momotaro's Avatar
 
PTrader: (52/100%)
Join Date: Feb 2003
Location: Hawthorne, New Jersey
Posts: 10,125
Default

Molly..
Are you saying the pH of the water out of your tap is 7.2 and after it is in your aquarium it drops to below 6.0?

Mike
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Momotaro is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2003, 11:41 PM   #13
Guttboy
Planted Tank Enthusiast
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jul 2003
Location: Albuquerque, NM, USA
Posts: 752
Send a message via AIM to Guttboy
Default

Mike thats what she's indicating.

Molly...just got back from Roger Miller's house..he has awesome tanks! What he stated is that there is SOMETHING in your tank that is causing this pH drop.

1) Could be that you are feeding the tank too much and something with the nitrogen cycle could be causing this.....oops read down no fish so I think you are not feeding it...

2) Is there any decay in the water from plants etc...?

3) Substrate?

But what he stated is that your pH wont just drop like that.

Will keep researching....

Mike
__________________
Mike
100 Gal Planted, two Filstar XP3, Milwaukee SMS 122 pH controller, Milwaukee reg/bubble, compressed CO2, reactor 1000, 7 WCMM, 12 Ottos, 14 neons, 1 SAE, 3 German blue rams, 2 Florida Flag Fish

10 Gallon...20 Endler's live bearers planted, peat/kitty litter/sand substrate

15 Gallon...Just Schultz Aquatic Plant soil
Guttboy is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2003, 01:29 AM   #14
Momotaro
Doesn't like Kool-Aid
 
Momotaro's Avatar
 
PTrader: (52/100%)
Join Date: Feb 2003
Location: Hawthorne, New Jersey
Posts: 10,125
Default

Too strange! Something has to be super acidic to cause that to happen.
Molly, tell us everything you have in the aquarium. Everything.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Momotaro is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2003, 04:05 AM   #15
Rex Grigg
Planted Tank Guru
 
Rex Grigg's Avatar
 
PTrader: (65/100%)
Join Date: Dec 2002
Location: Portland Orygun
Posts: 9,600
Send a message via ICQ to Rex Grigg Send a message via AIM to Rex Grigg
Default

There has to be something in the tank causing this. Peat or something like that. Even though the water is soft it would take a lot to crash the pH that far. I doubt it would be the rocks. There are a few minerals that could leach acids but I doubt anything as strong as it would take to crash the pH that far.
Rex Grigg is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
senagalensis and gracillis (growth problems) fedge Plants 13 08-07-2004 12:30 AM
Windelov Java Fern markings or problems? Hydro General Planted Tank Discussion 2 07-17-2004 03:45 AM
Does anyone have problems with angel aggressiveness? mpb Fish 9 07-11-2004 11:47 PM
Problems with AquaMedic/Eheim hook up- wonder woman Equipment 13 06-18-2004 12:08 AM


All times are GMT. The time now is 11:35 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012