How to get rid of RICCIA!
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > General Planted Tank Forums > General Planted Tank Discussion


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-05-2013, 09:32 PM   #1
bruinhd
Algae Grower
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: Oct 2011
Location: Central Illinois
Posts: 118
Default

How to get rid of RICCIA!


Gosh darnit. I made the mistake of adding Riccia to a dwarf hairgrass tank a while back, and since then, it has infested my grass, and even with constant pruning every couple of days, I cannot get rid of the riccia. Does anyone have a strategy for getting rid of riccia? Is there any way to target riccia?
bruinhd is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-05-2013, 11:36 PM   #2
jonathan
Planted Member
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Nov 2012
Location: Brooklyn NYC
Posts: 197
Default

Have you pruned it back so much that it no longer appears to be in the aquarium ?

I'm curious what the mix looks like. I'm sorry I wish I had a better strategy than eye balling it.
jonathan is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 12:04 AM   #3
GeToChKn
Planted Tank Guru
 
GeToChKn's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Apr 2011
Location: Hamilton, Ontario, Canada
Posts: 5,116
Default

riccia is one of those plants that I have in all my tanks now just about no matter how hard I try to not transfer it. Have fun. lol. How did you plant the riccia with the DHG?
__________________
20g platy, , 2 x 10g shrimp, 3 x 20g shrimp, 7.5g shrimp and 1 great dane/mastiff puppy.

Sump Pimp #2

My Tanks and my shrimps
GeToChKn is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 12:08 AM   #4
bruinhd
Algae Grower
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: Oct 2011
Location: Central Illinois
Posts: 118
Default

Quote:
Originally Posted by GeToChKn View Post
riccia is one of those plants that I have in all my tanks now just about no matter how hard I try to not transfer it. Have fun. lol. How did you plant the riccia with the DHG?
Once upon a time I had a beautiful grass carpet and i threw some riccia in temporarily along the top. The filter tossed some of it down into the grass and voila, it took root. Now it's literally all over and I spend like 10 mins every friggin day tediously picking it out only for it to show up the next day. It drives me nuts. Hella invasive.
bruinhd is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 12:14 AM   #5
bruinhd
Algae Grower
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: Oct 2011
Location: Central Illinois
Posts: 118
Default

I've read that Flourish Excel will kill Riccia. Why? I don't know. But anyone else know if this is safe to overdose?
bruinhd is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 12:34 AM   #6
houseofcards
Planted Tank Guru
 
houseofcards's Avatar
 
PTrader: (55/100%)
Join Date: Mar 2009
Location: Long Island, NY
Posts: 2,611
Default

Quote:
Originally Posted by bruinhd View Post
...Once upon a time I had a beautiful grass carpet and i threw some riccia in temporarily along the top. The filter tossed some of it down into the grass and voila, it took root..
Riccia doesn't root. You should really be able to get rid of it since most of it will float. You should also be able to shake the rest lose, use an aquatic tweezer and/or use a small hose to suck it out.
houseofcards is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 12:46 AM   #7
CatSoup
Planted Member
 
CatSoup's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Sep 2012
Location: Oklahoma
Posts: 249
Default

Quote:
Originally Posted by bruinhd View Post
I've read that Flourish Excel will kill Riccia. Why? I don't know. But anyone else know if this is safe to overdose?
Hmm Hasn't killed mine. Not by the directed amount at least.
CatSoup is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 12:49 AM   #8
CatSoup
Planted Member
 
CatSoup's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Sep 2012
Location: Oklahoma
Posts: 249
Default

Quote:
Originally Posted by houseofcards View Post
Riccia doesn't root. You should really be able to get rid of it since most of it will float. You should also be able to shake the rest lose, use an aquatic tweezer and/or use a small hose to suck it out.
It most certainly does root! LOL Mine have thick ones that yank up the substrate. They are long and hair-like, and they tangle around each other.
CatSoup is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 01:01 AM   #9
ngrubich
Wannabe Guru
 
ngrubich's Avatar
 
PTrader: (25/100%)
Join Date: Nov 2011
Location: Charlotte, NC
Posts: 1,032
Default

Quote:
Originally Posted by CatSoup View Post
It most certainly does root! LOL Mine have thick ones that yank up the substrate. They are long and hair-like, and they tangle around each other.
Riccia doesn't root per se. It can have root-like rhizoids on it that can cling to stuff, but no "real" roots (although some people can argue that the rhizoids are roots since they can take in nutrients). The big difference is that roots contain many cells while each rhizoid is a single cell.

As far as Excel goes, check out this old thread: http://www.plantedtank.net/forums/sh...ad.php?t=24715
I never fully got rid of my riccia when I wanted to get rid of it: I thought I got it all and went out of town for the weekend only to come home and find pieces of riccia floating around
ngrubich is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 01:07 AM   #10
bruinhd
Algae Grower
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: Oct 2011
Location: Central Illinois
Posts: 118
Default

Quote:
Originally Posted by houseofcards View Post
Riccia doesn't root. You should really be able to get rid of it since most of it will float. You should also be able to shake the rest lose, use an aquatic tweezer and/or use a small hose to suck it out.
I didn't mean root literally. I meant it as an expression, like "take root". Anyway, I went out to get Flourish Excel but all they had was API CO2 Booster. I double-dosed it and within 10 mins a bunch of riccia is already turning white. This is exciting. I'm carefully monitoring my tetras for any rapid breathing.

And I've had very little luck in getting rid of with shaking loose, tweezing etc. Believe me, I do triple-duty on pruning and it still arises. And I've been scooping up any piece that floats. It's been an issue for months, literally.
bruinhd is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 08:44 AM   #11
auban
Planted Tank Enthusiast
 
PTrader: (4/100%)
Join Date: Jun 2012
Location: Monterey, CA
Posts: 566
Default

if you have to back to hand picking it, try using a comb. i used to pull a lot of java moss out of my DHG with a regular comb.
auban is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 09:53 AM   #12
danielt
Planted Tank Obsessed
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Dec 2012
Location: In an aquarium nearby
Posts: 447
Default

You try to pick it up too often.

I have Riccia in my Glossostigma carpet and the darn thing keeps popping out every time. I never managed to get it out unless I let it grow. If you try and prune it often there's bound to remain some small pieces in and they will grow back. If you let it grow more it should be easier to get it out completely.

One important thing, try to change your water movement as to not blow downward currents in the hair grass. Riccia should pop out as it's filled with gas. Try to get it pearling and you should spot even the bits of it.
danielt is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 12:24 PM   #13
CatSoup
Planted Member
 
CatSoup's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Sep 2012
Location: Oklahoma
Posts: 249
Default

Quote:
Originally Posted by ngrubich View Post
Riccia doesn't root per se. It can have root-like rhizoids on it that can cling to stuff, but no "real" roots (although some people can argue that the rhizoids are roots since they can take in nutrients). The big difference is that roots contain many cells while each rhizoid is a single cell.

As far as Excel goes, check out this old thread: http://www.plantedtank.net/forums/sh...ad.php?t=24715
I never fully got rid of my riccia when I wanted to get rid of it: I thought I got it all and went out of town for the weekend only to come home and find pieces of riccia floating around
Disregard everything I said there. I have had a never ending cold that has made me loopy on meds. I was thinking of RR. Sorry. lol
CatSoup is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 02:09 PM   #14
houseofcards
Planted Tank Guru
 
houseofcards's Avatar
 
PTrader: (55/100%)
Join Date: Mar 2009
Location: Long Island, NY
Posts: 2,611
Default

Quote:
Originally Posted by CatSoup View Post
Disregard everything I said there. I have had a never ending cold that has made me loopy on meds. I was thinking of RR. Sorry. lol

There's a wicked flu going around right now so that's understandable.
houseofcards is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 02:47 PM   #15
bruinhd
Algae Grower
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: Oct 2011
Location: Central Illinois
Posts: 118
Default

Quote:
Originally Posted by houseofcards View Post
There's a wicked flu going around right now so that's understandable.
and the clap.
bruinhd is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 07:46 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012