Seachem Matrix - who uses it?
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Shrimp & Other Invertebrates


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-26-2012, 02:27 AM   #1
hedge_fund
Planted Tank Guru
 
hedge_fund's Avatar
 
PTrader: (97/100%)
Join Date: Jan 2006
Location: Greenwich, CT
Posts: 3,388
Default

Seachem Matrix - who uses it?


I am still using the default filter media that came with my aquaclear filters except that I added Purigen bags. I would like to change out the media and will most likely go with Seachem Matrix but I have a few questions:

1. How do you guys put it in the filter? Meaning, what type of bag do you use? Obviously it cannot be too fine since things have to pass, right?

2. How long will Matrix last?

Thanks.


Last edited by hedge_fund; 07-26-2012 at 02:34 AM.. Reason: ghfhgfhgljk
hedge_fund is online now   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-26-2012, 02:31 AM   #2
GeToChKn
Planted Tank Guru
 
GeToChKn's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Apr 2011
Location: Hamilton, Ontario, Canada
Posts: 5,116
Default

There is nothing wrong with the aquaclear bio-material and no reason to change it, it lasts forever and it's very porous like Matrix.
__________________
20g platy, , 2 x 10g shrimp, 3 x 20g shrimp, 7.5g shrimp and 1 great dane/mastiff puppy.

Sump Pimp #2

My Tanks and my shrimps
GeToChKn is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2012, 03:05 AM   #3
mordalphus
These pants? are fancy.
 
mordalphus's Avatar
 
PTrader: (272/100%)
Join Date: Jun 2010
Location: Seattle, WA
Posts: 7,997
Default

It's more of a canister filter bio media, I just dump it into the filter.

It lasts a long time.
mordalphus is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2012, 03:59 AM   #4
sbarbee54
The Security Dude
 
sbarbee54's Avatar
 
PTrader: (107/100%)
Join Date: Jan 2012
Location: The Badlands
Posts: 4,191
Default

I love matrix media I use it in all my filters. I put it in large media bags I get prom my lfs. I have a 2l tub un-used sitting for my next shrimp rack. Plus I got given a 2 gallon bucket of eheim media for free.
__________________
55 Planted Rummys,2 GBR,8 Corys,4 Discus PFR Culls
Many shrimp tanks
http://www.plantedtank.net/forums/sh...half-done.html
Finnex Pimp #8
sbarbee54 is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2012, 06:20 AM   #5
livingword26
Planted Tank Enthusiast
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Oct 2010
Location: Wichita, KS
Posts: 978
Default

There's really no need to change out bio-media, unless it is falling apart or something. Could cause a mini-cycle, especially if you change the sponge as well.
__________________
29 gallon, Fluval 306. Aquatop PF25-UV Power Filter, 1x39 watt T5HO 7" above tank. P.F. Sand, Pressurized CO2, 5 Glowlight Tetra's, 3 Halequin Rasborah's, 3 neons, 2 Oto's, 5 Cherry Shrimp, 4 Amano Shrimp.
livingword26 is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2012, 11:42 AM   #6
hedge_fund
Planted Tank Guru
 
hedge_fund's Avatar
 
PTrader: (97/100%)
Join Date: Jan 2006
Location: Greenwich, CT
Posts: 3,388
Default

Thanks for the replies.

I actually just want to add more media to my hang on filters....it seems that the aquaclears do not have enough.
hedge_fund is online now   Reply With Quote
Old 07-26-2012, 11:50 AM   #7
acitydweller
ओं मणिपद्मे हूं
 
acitydweller's Avatar
 
PTrader: (174/100%)
Join Date: Dec 2011
Location: New York
Posts: 7,690
Default

i use seachem matrix in all of my Aquaclear HOBs. I normally use the included sponge and add a media mesh bag full of this stuff as a second stage filter. No need for carbon as all my tanks are planted. The mesh bags are the generic ones i pickup at the LFS. They dont necessarily have to be fine as these granuals are large. My Aquaclear 110 just arrived so ill have to get the largest mesh bag out there for the new setup.

The sponge needs cleaning every 2 to 3rd week.
__________________
"I am Groot", the faithful protector
acitydweller is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2012, 12:33 PM   #8
antiquefloorman
Retired Bubble Head
 
antiquefloorman's Avatar
 
PTrader: (19/91%)
Join Date: Oct 2011
Location: Woodbine Ga
Posts: 500
Default

I use it in all of my HOB and canister filters. I put plants and moss in all of my HOB. I use the matrix as a substrate for the plants and a bio media for the tanks. I have several large tubs of it around.
Tim
antiquefloorman is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2012, 02:33 PM   #9
randyl
Wannabe Guru
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Feb 2012
Location: Ontario, Canada
Posts: 1,359
Default

Matrix is the only biomedia I use in all my filter.
randyl is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2012, 02:37 PM   #10
Kunsthure
Wannabe Guru
 
Kunsthure's Avatar
 
PTrader: (37/100%)
Join Date: Aug 2010
Location: Central Virginia
Posts: 1,779
Default

I don't see the point in changing to Matrix. Just buy another box or two of the AC biomedia. It's probably cheaper. I put mine in pantyhose.

-Lisa
__________________
Selling it all!
Kunsthure is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2012, 06:17 PM   #11
Hmoobthor
Planted Tank Enthusiast
 
PTrader: (12/100%)
Join Date: Aug 2011
Location: WI
Posts: 796
Default

i have use matrix for years now...

in my canister...it does what it does..which is hold bacteria.

i haven't change mine for over a year...rinse and reuse
__________________
Eheim Pimp Club #506
Hmoobthor is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 11:09 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012