5.5g Betta
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > General Planted Tank Forums > Tank Journals


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-30-2014, 08:49 PM   #1
kcoscia
Wannabe Guru
 
kcoscia's Avatar
 
PTrader: (22/100%)
Join Date: Jul 2013
Location: Massachusetts
Posts: 1,240
Default

5.5g Betta


A lot of changes have been made in this tank since I last posted on my original thread, so I'm going to start a new one. I battled algae and completed the One-Two Punch successfully, but it left the sand stained a brown color. I lifted and replaced the top layer and rescaped the tank. [Original thread]



Specs:
Finnex Planted+
Lee's Economy Corner Filter hooked up to a Tetra Whisper 10 air pump with flow turned down via valve
Petco 25w heater

Fauna:
Atlas the betta
various ramshorns and pond snails
kcoscia is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-30-2014, 09:36 PM   #2
klibs
Planted Tank Enthusiast
 
klibs's Avatar
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: May 2014
Location: Dover, NH
Posts: 905
Default

I have a very similar setup... I have a 5 gallon de-rimmed aqueon bow (no cover) with the same planted + (12" one). I also had big problems with algae and constantly battle it which really sucks. I refuse to set up CO2 in an office tank this small...

Recently raised my light 6" above the tank and it seems to help out. The planted + is just too strong for a tank that shallow when you put it right on the rim (at least in my case...)

Inhabitants in mine are 1 betta and 1 otto.

I am assuming you do not use CO2?
Do you dose with anything?

Hopefully we can help each other out lol
klibs is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-30-2014, 09:52 PM   #3
kcoscia
Wannabe Guru
 
kcoscia's Avatar
 
PTrader: (22/100%)
Join Date: Jul 2013
Location: Massachusetts
Posts: 1,240
Default

Quote:
Originally Posted by klibs View Post
I have a very similar setup... I have a 5 gallon de-rimmed aqueon bow (no cover) with the same planted + (12" one). I also had big problems with algae and constantly battle it which really sucks. I refuse to set up CO2 in an office tank this small...

Recently raised my light 6" above the tank and it seems to help out. The planted + is just too strong for a tank that shallow when you put it right on the rim (at least in my case...)

Inhabitants in mine are 1 betta and 1 otto.

I am assuming you do not use CO2?
Do you dose with anything?

Hopefully we can help each other out lol
Things have been fine since I one-two punched the algae away. I think I fixed the problem and just needed to destroy what was left.

I dose EI with excel and I have a clear cover to prevent evaporation, so I'm sure my light is dimmer now than it was without the cover.

If you find that you still have algae even after you raised the light, but no new algae (like you fixed the cause but the old algae hasn't gone away) I strongly suggest the one-two punch. With minimal fauna, just take them out for the time of the h2o2 blast (that's what I did, not problem)
kcoscia is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 10:09 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012