my 20 gallon planted tank
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > General Planted Tank Forums > Tank Journals


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-18-2014, 07:31 PM   #1
scrogathon
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2014
Location: toronto
Posts: 11
Default

my 20 gallon planted tank


Finally decided to start a journal for my first planted tank. Ive learned alot along the way and have been battling thread algae (clado?) That was going crazy in my tank. I ended up dosing the tank with a ton of h202 and excel and it seems to have knocked alot of it back.

I dose daily with the full seachem lineup.

FERTS

Flourish comprehensive : 2 ml
Flourish Excel: 5 - 10 ml
Flourish Iron: 3 ml
Flourish pottasium: 5 ml
Flourish phosphorous: 5 ml
Flourish Nitrogen: 5 ml
Flourish root tabs: 5

FILTRATION

Colbalt Aquatics EXT canister filter
Aquatech 20 - 40 HOB filter (currently seeding colbalt)

LIGHTING

3 X Sunblaster T5HO 24" 24 watts 6400k - 72 watts total
2 X Phillips 23 watts 6500k - 46 watts total
= 118 watts = 5.9 WPG

PLANTS

TO BE UPDATED

FISH

9 X Platy
3 X swordtails
1 X black molly
1 X BN Pleco
2 X SAE (siamese algae eater)
17 X Amano / Yamato Shrimp (never see more than 3 at a time)

CO2

Aqua inspiration 5 pound CO2 tank & regulator with solenoid.
Fluval diffuser (inline soon)
Roughly 1.5 to 2 bubbles per second during light cycle.


scrogathon is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-18-2014, 07:32 PM   #2
scrogathon
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2014
Location: toronto
Posts: 11
Default

The picture is about a week old will update later on.
scrogathon is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2014, 09:47 PM   #3
Trigger334
Algae Grower
 
Trigger334's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Oct 2013
Location: Sourthern Oregon
Posts: 29
Default

Looks like the tank is coming along very nicely and is very developed. How long have you been running the T-5 lights. If it has been to long 6mo-1yr. some of the spectrum could be lost and this could be some cause to the algae issue. Just thinking.

Here is my first 20 gallon. It's a work in progress, but have big ideas for it. Just taking it nice and easy.

http://www.plantedtank.net/forums/sh...d.php?t=574306
Trigger334 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2014, 12:51 PM   #4
scrogathon
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2014
Location: toronto
Posts: 11
Default

T5ho. Bulbs and ballast are brand new except for one bulb. I've removed the CFL lights and upped the co2. I also cleaned the canister filter yesterday and guess what I found? 1 swordtail fry about two weeks old and an amano shrimp just swimming away in the mulm in the bottom but it died when I put it back into the tank it keeps taking lives, had the filter off for maintenance and a 2 month old platy decided to swim up the outtake pipe and hang out by the impeller on the inline pump. Nexrr thing u know it I see shredded platy flying through my tank. I need to open it up again today because I think my black Molly is in there somehow, unless it jumped and it's still beside my tank.
scrogathon is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2014, 05:56 PM   #5
Trigger334
Algae Grower
 
Trigger334's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Oct 2013
Location: Sourthern Oregon
Posts: 29
Default

Quote:
Originally Posted by scrogathon View Post
T5ho. Bulbs and ballast are brand new except for one bulb. I've removed the CFL lights and upped the co2. I also cleaned the canister filter yesterday and guess what I found? 1 swordtail fry about two weeks old and an amano shrimp just swimming away in the mulm in the bottom but it died when I put it back into the tank it keeps taking lives, had the filter off for maintenance and a 2 month old platy decided to swim up the outtake pipe and hang out by the impeller on the inline pump. Nexrr thing u know it I see shredded platy flying through my tank. I need to open it up again today because I think my black Molly is in there somehow, unless it jumped and it's still beside my tank.
oh man! Can you put a prefilter on that intake? I have a Filter Max on my Hob. Been great and adds to the aerobic filtration.

Guess the lights aren't the algae issue. Are your water parameters in check?
Trigger334 is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2014, 01:51 PM   #6
scrogathon
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2014
Location: toronto
Posts: 11
Default

The algae is starting to disappear, I'm feeding less and pulled out a bunch of infected moss lowered the temp and optimized the flow the best I could.
I picked up a prefilter sponge and checked the filter for the black Molly and found nothing. Must have been a snack for the amanos in there cave.
scrogathon is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2014, 10:47 PM   #7
scrogathon
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2014
Location: toronto
Posts: 11
Default

scrogathon is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2014, 08:18 PM   #8
Trigger334
Algae Grower
 
Trigger334's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Oct 2013
Location: Sourthern Oregon
Posts: 29
Default

Quote:
Originally Posted by scrogathon View Post
100 times better and you got the prefilter. Rock and roll!
Trigger334 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 08:04 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012