Complete Leak Check, CO2 pressurized system - Page 13
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Equipment


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-09-2014, 11:04 PM   #181
Mathman
Planted Tank Obsessed
 
Mathman's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Apr 2009
Location: Los Angeles, CA
Posts: 364
Default

Quote:
Originally Posted by Bettatail View Post
nice regulator you have there, it is a top CONCOA.

give it a simple leak check.

1. put the system on co2 tank, charge it with co2.
2. set the output pressure to 50 psi, then solenoid off, co2 tank valve close.
3. leave it for 6 hours, if nothing change, means no leak from the CGA320 connection to the solenoid(not cover the parts or the tubing after the solenoid).
4. the parts/tubing connections after the solenoid, use soapy water to check leak.

if no leak, one or two psi rise after solenoid power off, may be the problem of a lazy stainless steel diaphragm, should be ok if you set the output pressure high enough, about 40-50psi.


So, could you test both chambers at the same time? I read your initial post awhile back and according to your guide, the two initial steps are to test the first and second chamber for leaks.
Mathman is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-10-2014, 01:20 AM   #182
Bettatail
Planted Tank Guru
 
Bettatail's Avatar
 
PTrader: (87/98%)
Join Date: Feb 2009
Location: San Francisco
Posts: 2,530
Default

This is a simple test only to check leak from cga 320 to the solenoid, doesn't involve the function test on two stages.
If this simple test fail, have to perform the complete test to see where is the leak at exactly which stage.

Last edited by Bettatail; 02-10-2014 at 02:28 AM.. Reason: gram
Bettatail is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-27-2014, 03:27 AM   #183
Kensho
Algae Grower
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Oct 2012
Location: Texas
Posts: 102
Default

I just got my first C02 tank, when I conducted step one, the HP gauge barely hit 525. Nowhere close to 800. I guess it could be a not fully charged tank, or faulty gauge?.
Kensho is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-27-2014, 03:31 AM   #184
ua hua
Planted Tank Guru
 
ua hua's Avatar
 
PTrader: (51/100%)
Join Date: Oct 2009
Location: Nebraska
Posts: 2,408
Default

Quote:
Originally Posted by Kensho View Post
I just got my first C02 tank, when I conducted step one, the HP gauge barely hit 525. Nowhere close to 800. I guess it could be a not fully charged tank, or faulty gauge?.
Or you may have to wait until the tank reaches the same temp as the room it's in now and it should come up to around 800.
__________________
All matter is merely energy condensed to a slow vibration, we are all one consciousness experiencing itself subjectively, there is no such thing as death life is only a dream which is an imagination of ourselves. Bill Hicks
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ua hua's 90 gal. high tech
ua hua's 5,000 gal. water garden
ua hua is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-27-2014, 03:41 AM   #185
Bettatail
Planted Tank Guru
 
Bettatail's Avatar
 
PTrader: (87/98%)
Join Date: Feb 2009
Location: San Francisco
Posts: 2,530
Default

more than likely the problem is the gauge, hopefully it is calibrate issue.

and what is the temperature of the co2 tank?
if the temperature is low(not the frosted freshly filled), the pressure is low too.

I remember last winter there was a member his room temp is about 60, the pressure is around 600 psi, but back up to 800 psi when the room temp rised to 75 for a couple days.
Bettatail is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-27-2014, 04:29 AM   #186
Kensho
Algae Grower
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Oct 2012
Location: Texas
Posts: 102
Default

It's about 61 degrees in the room I have it in, and holding steady at 600 psi.


Sent from my iPad using Tapatalk
Kensho is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-27-2014, 05:26 AM   #187
FlyingHellFish
Planted Tank Guru
 
FlyingHellFish's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Nov 2011
Location: Canada
Posts: 2,032
Default

^ We have very similar regulator, I wouldn't worry too much about that. The test leak is the most important. Remember, the gauge goes to 4000 psi, it's not meant to be super precise.

The tube inside the gauge might be a bit bent, which is fine if it's an old gauge. And 61F is pretty cool, I get 800 around 71.
__________________
FlyingHellFish is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-03-2014, 04:44 AM   #188
Kensho
Algae Grower
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Oct 2012
Location: Texas
Posts: 102
Default

Never got above 600psi.the room temp got to 69.


Sent from my iPad using Tapatalk
Kensho is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-03-2014, 05:35 AM   #189
RLee
Algae Grower
 
RLee's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Sep 2008
Location: Ladera Ranch, CA.
Posts: 118
Default

Quote:
Originally Posted by Bettatail View Post
more than likely the problem is the gauge, hopefully it is calibrate issue.

and what is the temperature of the co2 tank?
if the temperature is low(not the frosted freshly filled), the pressure is low too.

I remember last winter there was a member his room temp is about 60, the pressure is around 600 psi, but back up to 800 psi when the room temp rised to 75 for a couple days.
Please listen Betta tells it like it is no matter what. No bull pucky. I would of used another adjective but this forum does not allow it.
__________________
Sun Sun pimp #8
model #303B
Eheim 2236
RLee is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-03-2014, 06:08 AM   #190
Bettatail
Planted Tank Guru
 
Bettatail's Avatar
 
PTrader: (87/98%)
Join Date: Feb 2009
Location: San Francisco
Posts: 2,530
Default

Quote:
Originally Posted by RLee View Post

Please listen Betta tells it like it is no matter what. No bull pucky. I would of used another adjective but this forum does not allow it.
,
Bettatail is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-04-2014, 04:52 AM   #191
Kensho
Algae Grower
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Oct 2012
Location: Texas
Posts: 102
Default

Hit 750 at 75


Sent from my iPad using Tapatalk
Kensho is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-15-2014, 06:19 PM   #192
flowerfishs
Planted Tank Obsessed
 
flowerfishs's Avatar
 
PTrader: (46/98%)
Join Date: May 2009
Location: Los Angeles CA, USA
Posts: 428
Default

step 1. I only have around 680 psi to test. not sure that will be enough
after 6 hours. No psi drop at all




step 2. set the psi at 70
then screw off the CGA 320 off the tank. wait for 30 minutes before I record the psi. PSI still the same at 70. leave it on my desk over night for 8 hours. psi still at 70 psi.




Just the test of the regulator. no post body.
flowerfishs is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-15-2014, 07:10 PM   #193
Bettatail
Planted Tank Guru
 
Bettatail's Avatar
 
PTrader: (87/98%)
Join Date: Feb 2009
Location: San Francisco
Posts: 2,530
Default

Quote:
Originally Posted by flowerfishs View Post
step 1. I only have around 680 psi to test. not sure that will be enough
after 6 hours. No psi drop at all




step 2. set the psi at 70
then screw off the CGA 320 off the tank. wait for 30 minutes before I record the psi. PSI still the same at 70. leave it on my desk over night for 8 hours. psi still at 70 psi.




Just the test of the regulator. no post body.
carry on.
Bettatail is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-28-2014, 09:05 PM   #194
Dzrtman
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Mar 2014
Location: Las Cruces, New Mexico
Posts: 16
Default Low pressure test question

I just purchased from Aquariumplants.com the 2-stage regulator, with a mouse solenoid and Ideal needle valve, shown in the two attached photos. The high-pressure test conducted over 16 hours performed as described in the original post of this thread; in other words after closing the CO2 bottle valve, the HP gauge continued to show the starting pressure over a period of 16 hours.

However, the low-pressure test does NOT result in the pressure remaining in the LP gauge. Instead, when I turn the regulator control anticlockwise the LP pressure gauge returns to zero. Soap water on the various connections showed no visible leaks, so I concluded either the LP side of the regulator has an internal leak, or the solenoid...

Since this is a new unit I called Aquariumplants.com rather than attempting to removing the solenoid as suggested in the guide. The person I spoke to said the unit in the shop behaved in the same way. He said the way to perform the "bleed" test on this regulator, with the CO2 bottle valve closed, was to leave pressure in the HP regulator and leave the regulator valve open to maintain pressure in the LP regulator. In other words, it is not possible to isolate CO2 in the LP regulator.

I'm NEW to CO2, so I would appreciate an experienced member's thoughts on whether the information being provided by the person I spoke to at Aquarium plants could be correct for THIS regulator? Or could this be a misunderstanding on the part of the Aquariumplants employee and I need to ask to talk to someone more experienced?

Thank you,

Robin
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	reg1.jpg
Views:	18
Size:	69.7 KB
ID:	296841  

Click image for larger version

Name:	reg2.jpg
Views:	18
Size:	64.4 KB
ID:	296849  

Dzrtman is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-28-2014, 09:34 PM   #195
AlanLe
Dude Where's Your CO2?
 
AlanLe's Avatar
 
PTrader: (9/100%)
Join Date: Jan 2013
Location: San Jose, CA
Posts: 990
Default

Quote:
Originally Posted by Dzrtman View Post
I just purchased from Aquariumplants.com the 2-stage regulator, with a mouse solenoid and Ideal needle valve, shown in the two attached photos. The high-pressure test conducted over 16 hours performed as described in the original post of this thread; in other words after closing the CO2 bottle valve, the HP gauge continued to show the starting pressure over a period of 16 hours.

However, the low-pressure test does NOT result in the pressure remaining in the LP gauge. Instead, when I turn the regulator control anticlockwise the LP pressure gauge returns to zero. Soap water on the various connections showed no visible leaks, so I concluded either the LP side of the regulator has an internal leak, or the solenoid...

Since this is a new unit I called Aquariumplants.com rather than attempting to removing the solenoid as suggested in the guide. The person I spoke to said the unit in the shop behaved in the same way. He said the way to perform the "bleed" test on this regulator, with the CO2 bottle valve closed, was to leave pressure in the HP regulator and leave the regulator valve open to maintain pressure in the LP regulator. In other words, it is not possible to isolate CO2 in the LP regulator.

I'm NEW to CO2, so I would appreciate an experienced member's thoughts on whether the information being provided by the person I spoke to at Aquarium plants could be correct for THIS regulator? Or could this be a misunderstanding on the part of the Aquariumplants employee and I need to ask to talk to someone more experienced?

Thank you,

Robin
Did you unplug the solenoid when testing the lp pressure gauge?

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
__________________
http://s32.photobucket.com/user/onephattai/media/banners/alanle.png.html
AlanLe is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 05:57 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012