My algae problems
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Algae


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-06-2004, 08:13 PM   #1
depthC
Planted Member
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Oct 2003
Location: Wi
Posts: 156
Send a message via AIM to depthC Send a message via MSN to depthC
Default

Well in the past months plants have become particularly more of a challenge to grow for me. When i first began with watersprite it quickly took over my 10g tank. But now any plant i get does bad or just hangs in. I have no clue why because i havent changed anything in my maintence, ect. So i blame my water. My parameters are :
NH3 - 0 ppm
N02 - 0 ppm
N03 - 0 ppm from tap, up to 10 ppm after a week in most of my tanks.
KH - 232 ppm
GH - same vacinity as KH

Now there are other levels of metals and things that i dont know and would be hard to test.

So for algae let me show and explain the kinds i have now.

In my 10g planted ive recently converted the gravel to shultz or 'profile'. And since that ive got increased bluegreen algae. I dont know if its the gravel putting more nutrients in the water column or what. Also in this tank there is spot algae, brown algae, and some fuzzy algae. A few pictures for a visulization :

http://www.freepgs.com/depthc/10g1_dwoodalgae.jpg - shows this brownish fuzzy algae on the driftwood and the bga on gravel

http://www.freepgs.com/depthc/10g1_jfern.jpg - shows some brownish algae covering older java fern leaves

http://www.freepgs.com/depthc/10g1_crypt.jpg - also shows old leaves covered in some algae

http://www.freepgs.com/depthc/10g1_wsprite.jpg - shows my water sprite with some bga on it and shows how pale the watersprite has become

Alright now in another 10 gallon tank ive just 1 major algae that is bothersome :

http://www.freepgs.com/depthc/10g2.jpg - fulltank shot that shows brown algae on front panel and a little of the algae covered java moss

http://www.freepgs.com/depthc/10g2_jmoss.jpg - shows the thick brown algae that has been covering my java moss in the last month and i cant rid it of it even with weekly waterchanges

Alright and now my 45g. This is my tank that really is my main focus of attention. I also havent showed it publically yet, i anticipated to do so when i could show flourishing and thriving plants, but the story is opposite right now. Everything has quickly deteriated in this past week with this tank.

http://www.freepgs.com/depthc/45g.jpg - fulltank shot, shows how the cabomba is doing vey poorly as the bottoms have decayed. Algae on every glass panel, algae growing on the gravel, hair algae on the plants, ect

http://www.freepgs.com/depthc/45g_hairalgae.jpg - shows hair algae that has developed in this tank. this algae first started in a 10g right next to it and now seems to be in this tank. and man does this stuff smell when you remove it

Well thats all the pictures i have to show you. I have 3 other tanks but they arnt in bad condition right now so they arent worthy of mention. But these tanks are. They all have a pretty low nitrate last i checked since i just finished my fishless cycle in the 45.

So any recommendations to combat this algae? Its about that time of the week for waterchanges but thats only a temporary fix. So what may be my excessive nutrient? None of these tanks recieve ferts or c02 just light. And what could be causing my watersprite to become a pale color? Ive so many question but i know they all cant be answered but i just need a few tips on combating algae and reviving my plants so any input is greatly welcome. Thank you all for reading my algae rant.

.dc
__________________
Whats in your glass box?
depthC is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-07-2004, 07:07 PM   #2
ghettobanana
Algae Grower
 
ghettobanana's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2004
Location: Texas
Posts: 33
Default

Quote:
None of these tanks recieve ferts or c02 just light.
That is your problem dude. I would clean that tank out. Then I would go and get me a good filter if you don't already have one. Then I would buy some lights to get you up to 2-3 watts per gallon. Then I would buy some fertilizer sticks and put that in your substrate, add a bunch of plants, turn on the CO2 and lights on (10hrs a day...read timer). Then after a couple days I would start using some fertilizer (I use TMG) in the water column. I would add some phosphate and nitrate to get my reading up and then you can slowly add some otos and shrimp. Add fertilzer, nitrates, phosphates (as needed) every other day.

Expect to get some brown algae at first, but it will soon go away.
ghettobanana is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Algae woes footbeat Algae 1 09-23-2004 02:04 AM
Hair algae and brush algae fedge Algae 2 06-01-2004 07:08 PM
Hi from new member with algae question! diddle Algae 7 12-01-2003 09:49 PM
Algae Battle - I'm winning! GDominy Algae 2 05-23-2003 08:23 PM
Hair Algae - Nitrates & Phosphates lanstar Algae 17 12-18-2002 01:47 PM


All times are GMT. The time now is 08:09 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012