Pics of my tank w/ a couple problems.
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > General Planted Tank Forums > Low Tech Forum


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-08-2007, 03:42 PM   #1
tranceFusion
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Nov 2007
Location: Frederick, MD
Posts: 12
Default

Pics of my tank w/ a couple problems.


I am working on my first my first planted tank. It is a 5 gallon eclipse corner system with a 13w fluorescent. It has gravel substrate with laterite underneath. I have been adding Leaf Zone (which is Iron and Potassium).

1) Red Ludwigia new growth is yellow. This seems to point to Iron, though I have laterite and I am adding iron. I have 6 stems of this plant and it is growing QUITE fast and has double its size in just a few weeks. I had to take it out and clip the bottom halves off. Also, the veins through the leaves appear yellow. The underside of the new leaves is showing red although there was no red when I bought the plant.

2) There is a brown detritus collecting on the ludwigia leaves and the java moss. I don't think it is the usual brown algae because I have had the tank setup for 6 weeks and it is just now appearing, it isn't on the glass, and it doesn't seem to coat the java fern like I have seen in other tanks.

The current tank inhabitants are 2 adult cherry shrimp, a few baby cherry shrimp, and a dwarf puffer. I add pond snails for the puffer now and then but they don't last too long

Any help is appreciated. I wonder if nitrates are low because I only have one fish, but I am scared to add any because the puffers are quite sensitive.

The Java Moss, Ludwigia and Java Fern have been in there for about 6 weeks but I just added vallisneria, guppy grass, and a small clipping of watersprite. It is difficult to walk the fine line between keeping the puffer healthy, letting light get to the plants, and not having it look like crap, so any aquascaping suggestions are also appreciated.

Here are pics of my tank, sorry my camera stinks.. Sorry for the huge post and thanks for any help.



tranceFusion is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-08-2007, 04:02 PM   #2
fshfanatic
Planted Tank Guru
 
fshfanatic's Avatar
 
PTrader: (24/100%)
Join Date: Apr 2006
Location: Arizona
Posts: 5,279
Default

are you dosing ferts? what kind of light are you using?
__________________
Ehfipimp #273 ( Eheim Classic: 2260, 2217, Eheim Ecco: 2236, 2232 ) Fluval FX5

fshfanatic is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2007, 04:13 PM   #3
tranceFusion
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Nov 2007
Location: Frederick, MD
Posts: 12
Default

light is 13w fluorescent (one of those spiral GE incandescent replacement bulbs). im adding leaf zone (iron + potassium)
tranceFusion is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2007, 07:21 PM   #4
matt s
Planted Member
 
matt s's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jun 2007
Location: Florida
Posts: 204
Default

I would reccomend adding a little excel to help plant growth.
__________________
Aquariums are like lays potato chips, You can't have just one!

-Owner of many tanks including lots of cichlids everywhere from 5" Angelfish to my 14" Oscars
48 Gallon Planted project:
http://www.plantedtank.net/forums/ph...l-journal.html
matt s is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 03:00 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012