New substrate on top of old?
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Substrate


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-06-2013, 09:37 PM   #1
Vepr
Planted Member
 
Vepr's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2009
Location: Marietta, GA
Posts: 153
Default

New substrate on top of old?


So I setup my 7 gallon as an experiment and get me back into the hobby but I already want to rescape the tank as my original setup was very basic. I was going to drain it pull the plants and rearrange the substrate into more of a mound and then add hardscape and pour more substrate in around it and replant.

I have never tried this before and expect to have a bit of a recycle although I will keep the little canister filter running in a bucket so it is not a complete restart. I started wondering if adding new substrate over semi-established substrate was asking for trouble. I don't plan on completely covering the older substrate but it has me a little worried about parameters for the next few months. I am going to shift the shrimp and fish to my 20 long so that will not be an issue but I am wondering if I am basically starting from scratch even with an established filter? Am I going to run into parameter swings over the next few months as stuff below the new substrate dies off and releases toxins or should it be a shorter window?
__________________
Vepr is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-06-2013, 09:55 PM   #2
flight50
Planted Tank Enthusiast
 
flight50's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Apr 2012
Location: dfw
Posts: 783
Default

Welcome back.
You'd do more harm by rescaping than you would by adding substrate. You have a very small volume of water to play with in that 7 so the likely hood of restarts are higher with smaller tanks. As long as the depth of your substrate is reasonable for the type used,(play sand, gravel, eco, etc, you should be okay. You can't crush the bacteria but you can suffocate it if oxygen can't get down to it by having the substrate too thick to start. But many people add to existing substrate all the time.

Remember to keep that canister fed to keep it going or it will restart for sure. But no you won't be starting from scratch with an established filter. You are jump starting it. The bigger the tank the more seeding you will need to shorten up the cycling. Seeding won't be considered starting from scratch necessarily.
__________________
Eheim Pimp #509
FINNEX CLUB MEMBER#31
The Fraternity of Dirt #146

Builds - Duo DIY Quad Stands









Tanks - low tech 29g

Last edited by flight50; 05-06-2013 at 10:55 PM.. Reason: typos
flight50 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-06-2013, 10:20 PM   #3
Fishumms
Planted Member
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Apr 2010
Location: Austin, TX
Posts: 252
Default

Hello.

I did something similar with my 2.5 gallon. Actually, between the two 2.5s I have I have probably done a complete rescape about 3 times. I had no problems in one. I simply added substrate to it, and added plants, but did not move anything. A second time I did as you are planning moved everything around. I had some scuzzy white stuff form on the surface and the water was cloudy for about a week, but water changes and such seemed to work. A single betta lives in the tank and he seemed no worse for the wear. In the other tank I once added a terra cotta pot with soil in it and everything went nuts for about a month. Most of the plants had a lot of trouble and lost their leaves, but they came back and are doing very well now. And I had crazy algae for about a week. Nothing else was living in it at the time.
Fishumms is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-06-2013, 11:51 PM   #4
Vepr
Planted Member
 
Vepr's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2009
Location: Marietta, GA
Posts: 153
Default

Thank you for the information flight50 and Fishumms. Looks like operation rescape is a go.
__________________
Vepr is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 11:34 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012