Help me complete this setup please.... - Page 4
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Equipment


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-29-2013, 12:41 PM   #46
james0816
Planted Tank Guru
 
james0816's Avatar
 
PTrader: (61/100%)
Join Date: Jun 2008
Location: VA
Posts: 2,071
Default

Yeppers....that's the process I went through.

Best I can tell at this point is there is no gas leak. I do have one of the bubble counters leaking though. Can't seem to tighten it to stop it. All else seems good to go. The needle valves on the manifold work great and adjusted well.

Today I'll get some more tubbing and start connecting diffusers.
james0816 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-01-2013, 03:09 AM   #47
james0816
Planted Tank Guru
 
james0816's Avatar
 
PTrader: (61/100%)
Join Date: Jun 2008
Location: VA
Posts: 2,071
Default

ok...test number one conducted today.

I only hooked up one diffuser just to test things out. Seemed pretty much ok with an exception.....

I heard a noise coming from the pressure relief valve. It appears that it is engaged or what ever you call it. The CO2 was coming out from the diffuser at a nice mist. I'm uploading a video to show things running.

Do I need to adjust something here due to the pressure relief valve off gassing?
james0816 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-01-2013, 03:31 AM   #48
oldpunk78
/)ಠ_ಠ(\
 
PTrader: (107/100%)
Join Date: Nov 2008
Location: Anderson, CA
Posts: 5,560
Default

Gas coming out of the relief valve could mean a couple of things. Most likely the valve is bad or the diaphragm for the first stage is bad and is letting full tank pressure into the area between the 1st and second stage. Did you fallow betta's leak test guide?
oldpunk78 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-01-2013, 03:33 AM   #49
james0816
Planted Tank Guru
 
james0816's Avatar
 
PTrader: (61/100%)
Join Date: Jun 2008
Location: VA
Posts: 2,071
Default

Not finding any leaks.

Here's a link to the video I shot.

james0816 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-01-2013, 01:26 PM   #50
james0816
Planted Tank Guru
 
james0816's Avatar
 
PTrader: (61/100%)
Join Date: Jun 2008
Location: VA
Posts: 2,071
Default

I checked this morning and both guages are reading the same as in the video I posted yesterday. The solenoid is off and the tank valve is closed.

I'm still researching and reading a lot on the regulators and such.

I did also want to mention that when I first turned things on without the diffuser set up, there was no gas coming from the PRV. It was only when the diffuser was connected did it occur.

I'll drain the one line today and reset everything and see how that goes.

Another thing I want to confirm is my operating pressure. That should be set to around 15psi correct?

Last edited by Darkblade48; 05-02-2013 at 12:17 AM.. Reason: Please use the edit function for back to back posts to keep threads clean
james0816 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-01-2013, 10:36 PM   #51
james0816
Planted Tank Guru
 
james0816's Avatar
 
PTrader: (61/100%)
Join Date: Jun 2008
Location: VA
Posts: 2,071
Default

Turned everything and lowered set point to 10 psi. Still getting some blow out from the relief valve.

Bubble counters start and then slow down. I adjust them and they slow again. This is getting very aggravating I must say
james0816 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-01-2013, 10:53 PM   #52
oldpunk78
/)ಠ_ಠ(\
 
PTrader: (107/100%)
Join Date: Nov 2008
Location: Anderson, CA
Posts: 5,560
Default

Get a 1/4 plug and replace the relief valve with it. Turn your working pressure up to 20 or so to get you're needle valves more consistent. Maybe higher. The most aquariums you are feeding gas to, the more pressure will have to increase.
oldpunk78 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-01-2013, 11:11 PM   #53
james0816
Planted Tank Guru
 
james0816's Avatar
 
PTrader: (61/100%)
Join Date: Jun 2008
Location: VA
Posts: 2,071
Default

So do I need to increase the pressure then? Sry as I'm confused since the relief valve is gassing off. Thought that was a sign of too much pressure
james0816 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-01-2013, 11:19 PM   #54
oldpunk78
/)ಠ_ಠ(\
 
PTrader: (107/100%)
Join Date: Nov 2008
Location: Anderson, CA
Posts: 5,560
Default

The relief valve leaking is a sign of too much interstage pressure (meaning the first stage is blown) or a bad relief valve.
oldpunk78 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-01-2013, 11:29 PM   #55
james0816
Planted Tank Guru
 
james0816's Avatar
 
PTrader: (61/100%)
Join Date: Jun 2008
Location: VA
Posts: 2,071
Default

So I guess this reg is actually no good then eh??



So not happy right now
james0816 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-01-2013, 11:35 PM   #56
oldpunk78
/)ಠ_ಠ(\
 
PTrader: (107/100%)
Join Date: Nov 2008
Location: Anderson, CA
Posts: 5,560
Default

Quote:
Originally Posted by james0816 View Post
So I guess this reg is actually no good then eh??



So not happy right now
Not necessarily. Worst case, your 2-stage reg is running like a single stage. Best case, you just need a new relief valve or just a plug. If you fallowed Bettatail's leak check guide to a "T" and didn't find any problems, you just have a faulty relief valve which is replaceable.

This is just another one of those reasons I don't buy regs that look very used anymore. I mainly just look for ones that are new or almost new. I was throwing out 1/3 of the ones I was picking up cheap that had blown diaphragms or other issues.
oldpunk78 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-01-2013, 11:54 PM   #57
james0816
Planted Tank Guru
 
james0816's Avatar
 
PTrader: (61/100%)
Join Date: Jun 2008
Location: VA
Posts: 2,071
Default

Well...my frustrations got the better of me and broke the system down.

Do you think it would be worth taking it to AirGas to look at? Not sure if they can test them there or not.

I don't want to keep buying pieces and parts.
james0816 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-02-2013, 12:18 AM   #58
Darkblade48
Moderator
 
Darkblade48's Avatar
 
PTrader: (3/100%)
Join Date: Jan 2008
Location: Japan
Posts: 9,432
Default

Quote:
Originally Posted by james0816 View Post
Well...my frustrations got the better of me and broke the system down.

Do you think it would be worth taking it to AirGas to look at? Not sure if they can test them there or not.

I don't want to keep buying pieces and parts.
You could take it to your local welding store to see if they can take a look (some might do an initial look for free).

The repair costs might be high though (i.e. more than the cost of buying another used regulator).
__________________
Anthony

A Primer to Pressurized CO2 and A Primer to Planted Tanks
Eheim Pimp #362 - Eheim 2213 x2, Eheim 2028, Eheim 2217, Eheim surface skimmer and Eheim autofeeder.
Victor Pimp #33 - HPT272-125-350-4M
Darkblade48 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-02-2013, 02:44 PM   #59
james0816
Planted Tank Guru
 
james0816's Avatar
 
PTrader: (61/100%)
Join Date: Jun 2008
Location: VA
Posts: 2,071
Default

I brought the reg into work and had our welder look at it. He replaced the PRV and got the same results. Said it needs to be rebuilt. Dang! I'll stop by a shop today and see what it's gonna run.

On a bright note, he did provide me with another Victor reg to use in the mean time. Sooooo kewl. Now I get to go through all the frustrations of hooking this up again.
james0816 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-04-2013, 01:48 PM   #60
james0816
Planted Tank Guru
 
james0816's Avatar
 
PTrader: (61/100%)
Join Date: Jun 2008
Location: VA
Posts: 2,071
Default

Got the temp tank hooked up and set the pressure. Everything tested fine...or so I thought.

Set the operating pressure and counted bubbles. One bubble counter still not wanting to cooperate. So I changed it out.

It looked ok so I went to the gym. Came back and no bubbles and the LP was 0. Drat...there's obviously a leak somewhere.

I'll break it down again and retape everything.
james0816 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 02:07 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012