In need of advice
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > General Planted Tank Forums > Local Pet Stores, Clubs, and Conventions > Colorado


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-13-2013, 09:10 PM   #1
Mojo028
Planted Tank Obsessed
 
Mojo028's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Jan 2013
Location: Longmont, Colorado
Posts: 326
Default

In need of advice


Hello fellow hobbyist, I recently have been having some problems with my son's tank, his tank is getting some kind of chemical film or residue on the top of the water.

His tank is planted, although the plants are just sprouting from bulbs and i have Floramax substrate capped with black tahitian sand, i have never had this issue before and don't know what could be causing this. If anyone can help i would appreciate it, and i will try to put up some pics.
Attached Images
File Type: jpg 20130413_140553.jpg (36.9 KB, 6 views)
Mojo028 is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-13-2013, 09:19 PM   #2
AguaTropical
Planted Member
 
AguaTropical's Avatar
 
PTrader: (3/100%)
Join Date: Apr 2013
Location: Fort Collins, CO
Posts: 267
Default

Are you using CO2 at all? I know some liquid CO2 stuff causes a film on the surface.

Also, what filter are you using? If it is strong enough it should be able to agitate the surface and break it up.

I don't have much experience with this, but I'm sure other members do. Hopefully you find a solution soon!
__________________
I literally love my aquarium(s).

20L Rimless
40G Breeder Tank
AguaTropical is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-13-2013, 09:26 PM   #3
Beezledrop
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Apr 2013
Location: Tn
Posts: 10
Default

you can use a paper towel to get it up.i'm not really sure what all it is but some of my tanks do this
Beezledrop is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-13-2013, 09:35 PM   #4
Silenced
Algae Grower
 
PTrader: (64/98%)
Join Date: Aug 2012
Location: Maryland
Posts: 119
Default

break the water surface, it is a biofilm, and you can break it by creating water waves, rain/spray bar, aeration etc.
Other than that, you can use newpaper, papertowel, or wrap on the surface, absorb, and take out but it is temp.
Silenced is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-13-2013, 10:00 PM   #5
Mojo028
Planted Tank Obsessed
 
Mojo028's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Jan 2013
Location: Longmont, Colorado
Posts: 326
Default

Quote:
Originally Posted by AguaTropical View Post
Are you using CO2 at all? I know some liquid CO2 stuff causes a film on the surface.

Also, what filter are you using? If it is strong enough it should be able to agitate the surface and break it up.

I don't have much experience with this, but I'm sure other members do. Hopefully you find a solution soon!
I do not use CO2

and thanks for all the input, i did use a sponge and cleaned it but i was curious of what it might be, and how i could prevent it.
Mojo028 is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-14-2013, 06:06 AM   #6
Noahma
Planted Tank Guru
 
Noahma's Avatar
 
PTrader: (8/100%)
Join Date: Oct 2009
Location: Northglenn, Colorado
Posts: 4,062
Default

It will come back. one thing you can do is get one of those little nano filters, and discard the filter part of it to use the pump as a powerhead, let it break the surface of the water a little and it will not come back.
Noahma is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-14-2013, 06:14 AM   #7
dtejeda.arias
Planted Tank Enthusiast
 
PTrader: (5/100%)
Join Date: Mar 2013
Location: Revere, MA
Posts: 749
Default

Air pump.
__________________
Patience once drove a man insane

Thanks for your time
Danny Tejeda
dtejeda.arias is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-14-2013, 04:18 PM   #8
Phish
Planted Tank Enthusiast
 
Phish's Avatar
 
PTrader: (18/100%)
Join Date: Apr 2009
Location: Denver, CO
Posts: 635
Default

powerhead
Phish is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-15-2013, 11:31 PM   #9
Mojo028
Planted Tank Obsessed
 
Mojo028's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Jan 2013
Location: Longmont, Colorado
Posts: 326
Default

Quote:
Originally Posted by dtejeda.arias View Post
Air pump.
I do have an air pump and I just turned it up, hopefully that helps it or I will have to buy something to use as a power head.

Thanks for all the advice as well, much appreciated.
Mojo028 is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-16-2013, 01:22 AM   #10
zimbo
Algae Grower
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Oct 2011
Location: Gainesville, Florida
Posts: 105
Send a message via Skype™ to zimbo
Default

can't quite see what filters you're using , however, on my canister tanks, if there's a period of time when i go too long without cleaning the filter i'll usually wind up with a surface film
zimbo is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-16-2013, 06:19 AM   #11
Mojo028
Planted Tank Obsessed
 
Mojo028's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Jan 2013
Location: Longmont, Colorado
Posts: 326
Default

Quote:
Originally Posted by zimbo View Post
can't quite see what filters you're using , however, on my canister tanks, if there's a period of time when i go too long without cleaning the filter i'll usually wind up with a surface film

It's a Aqueon quiet flow 10 power filter and i had just run my maintenance about two days before i noticed it.
Mojo028 is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-16-2013, 05:32 PM   #12
ZLogic
Planted Tank Obsessed
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Aug 2011
Location: Denver, CO
Posts: 408
Default

all you need is surface agitation. air stone, power head, hob filter, spray bar, skimmer, whatever. i stuck an empty fert bottle under the u-shape on my spraybar so that the spraybar sits at a 45' angle and the first vent or two are above the water surface. problem solved.
ZLogic is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Tags
in need of advice

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 11:55 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012