Are my staurogyne repens ok?
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Plants


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-02-2013, 10:29 PM   #1
denske
Crypt addiction
 
denske's Avatar
 
PTrader: (10/100%)
Join Date: Feb 2013
Location: philadelphia
Posts: 218
Default

Are my staurogyne repens ok?


Wanted to get some opinions as I'm fairly new to planted tanks, I received a bunch of staurogyne repens from an established tank a little while back. This 10 gallon was more of a grow out tank while I setup my 20 gal long and tried some aquascaping,

I've noticed my staurogynes are starting to yellow a bit, really only noticed it after I received some new ones from aquabid. The new ones are ones to the far right. I've just begun to really research fertilizers, and the only thing I have used in my tank was excel. And just recently started kno3, and kh2p04 but haven't took any readings yet.

I'm using a 2x54w t5 HO fixture (20" from substrate) with chrome reflectors, pressurized co2, on from 11am to 11pm. any opinions? These look ok?



Any advice is greatly appreciated!
-Den
denske is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-02-2013, 10:42 PM   #2
BriDroid
Planted Tank Obsessed
 
PTrader: (3/100%)
Join Date: Oct 2012
Location: Frisco, TX
Posts: 348
Default

Maybe try some ferts under them? I know mine really perked up when I put some Gro-Soil tabs under them.
BriDroid is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-02-2013, 11:14 PM   #3
OVT
Carpe Diem
 
OVT's Avatar
 
PTrader: (135/100%)
Join Date: Nov 2011
Location: SF East Bay Area
Posts: 4,433
Default Re: Are my staurogyne repens ok?

They could use more food. You might want to use some LeafZone and/or root tabs while you researching more comprehensive fertilization routine.

via Droid DNA Tapatalk 2
__________________
Courtesy * Integrity * Perseverance * Indominable Spirit * and Self Control
Tenets of TKD
OVT is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-03-2013, 03:51 AM   #4
hunterlook
Planted Tank Obsessed
 
hunterlook's Avatar
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Feb 2013
Location: Fort Collins, CO
Posts: 432
Default

What are your nitrate levels?

Could possibly be nitrate deficiency or a maganese or potassium deficiency from what I've read.

These might help a bit:
http://bp2.blogger.com/_UlxSzABwSoo/...deficiency.jpg
http://my-aquatic-world.blogspot.com...1_archive.html
__________________
40 Breeder|36" FugeRay|Aquaclear 110
Oto|Guppy|Danio|Kuhli|Swordtail

My 40B Work In Progress
"Creation of a World"-Tank Video

Last edited by hunterlook; 04-03-2013 at 03:54 AM.. Reason: Reference
hunterlook is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-04-2013, 12:16 PM   #5
mrkookm
Wannabe Guru
 
mrkookm's Avatar
 
PTrader: (94/100%)
Join Date: Apr 2007
Location: Delaware
Posts: 1,591
Default

You need to start using a trace mix.
__________________



The Junkie
mrkookm is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-05-2013, 02:25 AM   #6
denske
Crypt addiction
 
denske's Avatar
 
PTrader: (10/100%)
Join Date: Feb 2013
Location: philadelphia
Posts: 218
Default

Nitrates were actually threw the roof (80ppm) I've been doing water changes the last couple days to get it in check, I have some ferts on the way.
denske is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-05-2013, 02:26 AM   #7
Centromochlus
Honeycomb Master
 
Centromochlus's Avatar
 
PTrader: (116/100%)
Join Date: May 2008
Location: Phoenix/Flagstaff, AZ
Posts: 6,498
Default Are my staurogyne repens ok?

Quote:
Originally Posted by denske View Post
Nitrates were actually threw the roof (80ppm) I've been doing water changes the last couple days to get it in check, I have some ferts on the way.
What brand of test kit were you using?
__________________
Centromochlus is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-08-2013, 09:50 PM   #8
denske
Crypt addiction
 
denske's Avatar
 
PTrader: (10/100%)
Join Date: Feb 2013
Location: philadelphia
Posts: 218
Default

API test kit, after some root tabs, and some ferts, they're starting to look better.
denske is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-14-2013, 01:05 AM   #9
tetra73
Wannabe Guru
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: Aug 2011
Location: New York City.
Posts: 1,779
Default

I thought I would bump this because I want to know how are your repens doing. I thought that you have too much light on a 20g tank. Total of 104w of t5ho lighting. And you haven't been adding ferts at all. I just got some repens too another member. I placed them in my tank this past Thursday and all of the stems are dropping leaves like crazy. I think the baby plants, the side shoots, are growing. I am hoping to see more improvements soon.

I have a 40g. A 2 year-old tank. EI dosing and medium light with high CO2.
__________________

Canon Pimp Club #005
tetra73 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-14-2013, 08:17 AM   #10
MichaelMcG
Planted Member
 
MichaelMcG's Avatar
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: Mar 2012
Location: Plainfield, IL
Posts: 198
Default

ya i got some from a seller on here too and i thought they were baby plants. they have been in my tank for about 2 weeks with good medium light, co2, and EI and all the leaves melted off. the bare stems are still standing strong though lol. i am starting to see some tiny leaves starting to sprout from the bare stems..

i was kind of disappointed with the batch i got. i dont think they were ready to be trimmed and shipped yet. i wonder if it was the same seller as you.
__________________
MichaelMcG is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-14-2013, 03:53 PM   #11
tetra73
Wannabe Guru
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: Aug 2011
Location: New York City.
Posts: 1,779
Default

Quote:
Originally Posted by MichaelMcG View Post
ya i got some from a seller on here too and i thought they were baby plants. they have been in my tank for about 2 weeks with good medium light, co2, and EI and all the leaves melted off. the bare stems are still standing strong though lol. i am starting to see some tiny leaves starting to sprout from the bare stems..

i was kind of disappointed with the batch i got. i dont think they were ready to be trimmed and shipped yet. i wonder if it was the same seller as you.

My batch??? Oh, not at all. Everyone knows him. Heheheh... Anyway, yeah, most of them are losing a lot of leaves. Is typical for these plants. I just have to wait it out. I can see the side shoots are growing. I can see some of them are pearling too, which is a good sign.
__________________

Canon Pimp Club #005
tetra73 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-15-2013, 12:00 AM   #12
denske
Crypt addiction
 
denske's Avatar
 
PTrader: (10/100%)
Join Date: Feb 2013
Location: philadelphia
Posts: 218
Default

When I first put them in my first 10 gallon tank(in the pic) they always looked great, then transplanted a bunch to my 20g long high tech tank (new tank with aquasoil) and 90% of the leaves melted, but they have started to rebound and new growth is appearing, I think they might have a hard time adjusting to different tank parameters. Be patient, they'll come back.
denske is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-15-2013, 12:03 AM   #13
denske
Crypt addiction
 
denske's Avatar
 
PTrader: (10/100%)
Join Date: Feb 2013
Location: philadelphia
Posts: 218
Default

Quote:
Originally Posted by tetra73 View Post
My batch??? Oh, not at all. Everyone knows him. Heheheh... Anyway, yeah, most of them are losing a lot of leaves. Is typical for these plants. I just have to wait it out. I can see the side shoots are growing. I can see some of them are pearling too, which is a good sign.
Did you get them from Tom? Is your tank high light/high co2?
denske is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-15-2013, 01:18 AM   #14
tetra73
Wannabe Guru
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: Aug 2011
Location: New York City.
Posts: 1,779
Default

Quote:
Originally Posted by denske View Post
Did you get them from Tom? Is your tank high light/high co2?

Yeah, they are from Tom. Hi CO2 but only medium light with close to 12 months old t5ho bulbs. I am having another set (new bulbs) coming in on Friday. With most of the stems, only half of the tops have some leaves let. Also, I see many new leaves sprouting. It has only been 5 days in my tank. The side roots and the stems look very healthy. I am expecting them to rebound well....
__________________

Canon Pimp Club #005
tetra73 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-15-2013, 01:27 AM   #15
fplata
Planted Tank Enthusiast
 
fplata's Avatar
 
PTrader: (18/100%)
Join Date: May 2012
Location: Miami, FL, United States
Posts: 948
Default Are my staurogyne repens ok?

Click image for larger version

Name:	ImageUploadedByTapatalk1368580990.627789.jpg
Views:	242
Size:	217.0 KB
ID:	143034
Mine seem to be doing great. Nitrogen in the sediment is what I do as well as EI, co2 and high light


Sent from my iPhone using Tapatalk
fplata is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 07:55 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012