Noise/Rattle Fix! - AquaClear & Fluval C Series HOB Filters - Page 3
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Equipment


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-20-2012, 03:23 AM   #31
donnoj
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2011
Location: Mesa, AZ
Posts: 57
Default

Quote:
Originally Posted by fusiongt View Post
Hehe I posted the review of the Fluval C2 on amazon that wrote the fix for it
Nice review on amazon. Nice that other's will learn of the vaseline trick. I've read so many complaints about the AquaClears (and Fluval C's) rattling and the solution has always been to return it or remove the lid. Hopefully more people will keep them now a get to enjoy what great filters the AC's and C Series are!
donnoj is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-20-2012, 03:35 AM   #32
donnoj
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2011
Location: Mesa, AZ
Posts: 57
Default

Quote:
Originally Posted by diwu13 View Post
Teflon tape is safe in the aquarium?
teflon tape should be safe, but there is no need for that additional step as the problem is solved by lubing the shaft.

I've been running the fluval c2 and a few ac's for a year now noise free. I will also so add that I have not needed to take them appart to clean them or apply more lube.

In fact I just started another tank...the ac 20 impeller rattled, the lid vibrated, and sometimes the impeler would get stuck when turning it back on...all fixed by lubing the shaft.
donnoj is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2012, 01:55 PM   #33
diwu13
Planted Tank Guru
 
diwu13's Avatar
 
PTrader: (24/100%)
Join Date: Sep 2011
Location: Willimantic, CT
Posts: 6,168
Default

A bit off topic but have you modded the AC filters at all besides adding the lube? I was planning on adding an extension bend to the intake tube if you don't mind checking out my AC thread. You seem to know a lot about ACs
__________________
Fish Shrimp tanks are like cups of coffee, one is never enough.

ヽ( ゚ヮ゚)ノ.・゚*。・+☆ Twin 10G Shrimp Tanks & 20L Grow Out Tank
diwu13 is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2012, 04:03 AM   #34
diwu13
Planted Tank Guru
 
diwu13's Avatar
 
PTrader: (24/100%)
Join Date: Sep 2011
Location: Willimantic, CT
Posts: 6,168
Default

Well, got my AC20's in and they both rattled. Listened to this fix and now they are both silent. Works.
__________________
Fish Shrimp tanks are like cups of coffee, one is never enough.

ヽ( ゚ヮ゚)ノ.・゚*。・+☆ Twin 10G Shrimp Tanks & 20L Grow Out Tank
diwu13 is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2012, 06:15 PM   #35
RiseAbove
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: May 2010
Location: Roseville, ca
Posts: 99
Default

well i know what im doing when i get home.
RiseAbove is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2012, 12:43 AM   #36
Julianzh
Planted Tank Obsessed
 
Julianzh's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jul 2011
Location: Quincy, MA
Posts: 471
Default

the C2 is giving me a headache, i lubed the shaft with huge amount already, but still making that noise. im going to give the tape a go and see if that helps.
Julianzh is online now   Reply With Quote
Old 02-15-2012, 01:42 PM   #37
TheNailman
Algae Grower
 
PTrader: (4/100%)
Join Date: Feb 2011
Location: Waltham, MA
Posts: 142
Default

I just tried this on a old, beat up Aquaclear 70. The noise was driving me batty.
rattle is gone.
TheNailman is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2012, 07:23 PM   #38
biogenetic40379
Planted Member
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Jan 2012
Location: Columbia, MO
Posts: 275
Default

julianzh, you may just need a new impeller (could be worn out and old) I would send them an email
__________________
biogenetic40379 is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2012, 01:20 PM   #39
JB62NJ
Newbie
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2012
Location: new jersey
Posts: 1
Default

i tried this fix on my fluval c3 and it did NOT work. rattle is still there unfortunately.
JB62NJ is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2012, 01:19 AM   #40
BS87
Planted Member
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Apr 2012
Location: Rochester
Posts: 218
Default

Wanted to share that I did this to my new AquaClear 50 that was noisy, and it made it very quiet. I also applied a very fine coating of the 100% petroleum jelly to the contact areas of the lid (anywhere it touches the body) and that helped even more. Such a simple fix. All you can hear now is the water hitting the surface.
BS87 is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2012, 03:34 AM   #41
temple2101
Planted Member
 
PTrader: (4/100%)
Join Date: Jun 2012
Location: IN - USA
Posts: 157
Default

Just wanted to say thanks for this. Worked for my new AquaClear 30. Not dead silent, but way better than it was. Thanks!
temple2101 is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2012, 04:28 AM   #42
AndreyT
Planted Member
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Apr 2011
Location: CA, United States
Posts: 243
Default

In my experience, all Hagen AquaClear filters rattle when new. The rattle disappears by itself after the filter has been run for some time.
AndreyT is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2013, 08:54 AM   #43
lakemake
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2013
Location: Canada
Posts: 7
Default used silicone lub

Thanks guys for your tips.
My Aqua Clear 20 made rattling noise from the beginning. I couldn't ignore it after a few days. I tried silicone lubrication for my Arai helmet. I don't know if it is aquarium safe. I applied to the metal shaft of the impeller. Instantly the noise has gone away. But there is noise from the lid. I can take if off when I go to bed.
lakemake is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2013, 11:43 PM   #44
Noyabronok
Newbie
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Sep 2013
Location: United States
Posts: 3
Default

Newb here. Registered to reply My brand new filter was just a little noisy, but adding the lid added a lot of noise. Petroleum jelly reduced impeller reduced some noise. The lid still made things much worse. So I did a bit of experimenting and discovered that the noise was mostly coming from the back corner where the impeller is. I added some padding to both of the back corners, so that the lid doesn't sit tight on the back, but the noise is gone!
Noyabronok is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2014, 01:15 AM   #45
Lowcountry
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Feb 2014
Location: Mount Pleasant, SC
Posts: 19
Default

Great fix! How long does it last?
Lowcountry is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
aquaclear, fluval c, impeller, noise, rattle

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 02:54 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012